Lestertair / Shutterstock.com

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

8 Maart 2024 - Alex Jurvillier

Voedselprijzen kenden in februari opnieuw een neerwaartse trend, zo blijkt uit de laatste publicatie van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). De voedselprijsindex van FAO bedroeg in februari van dit jaar 117,3 punten, een daling van 0,9 punten (0,7%) ten opzichte van het herziene niveau van januari.

Lagere graanprijzen op de wereldmarkt was de grootste oorzaak van de daling van de FAO Voedselprijsindex. De iets sterker dalende prijsindexen voor graan en plantaardige oliën compenseerden de stijging in suiker, vlees en zuivelproducten. De index voor februari daalde 13,8 punten (10,5%) in vergelijking met de corresponderende waarde vorig jaar, schrijft FAO.

Graanprijs flink lager dan vorig jaar
De graanprijsindex bedroeg in februari gemiddeld 113,8 punten. 5% lager dan januari en maar liefst 22,4% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De grootste daling was merkbaar in de exportprijzen van maïs. Dit vanwege gunstige prognoses van de oogst uit Argentinië en Brazilië. Ook Oekraïne had concurrerende prijzen. Voor tarwe geldt dat een behoorlijk exporttempo van Rusland drukte op de exportnoteringen, waardoor internationale prijzen daalden, aldus FAO. Voornamelijk Europese tarweprijzen stonden hierdoor onder druk. Ook gerst en sorghum daalden in prijs. Internationale rijstprijzen daalden in februari met 1,6%.

Soja-, zonnebloem-, en koolzaadolie dalen, palmolie stijgt
De prijsindex voor plantaardige olie daalde in februari tot gemiddeld 120,9 punten. Dat is 1,3% lager dan januari en 11% lager dan dezelfde maand vorig jaar. Voornamelijk door lagere wereldprijzen van soja-, zonnebloem- en koolzaadolie daalde de prijsindex. Palmolie steeg daarentegen wel licht in prijs, als gevolg van seizoensgebonden lagere productie bij belangrijke producerende landen in Zuidoost-Azië.

Boterprijzen stijgen hardst bij zuivelprijsindex
De FAO zuivelprijsindex steeg tot gemiddeld 120,0 punten, 1,1% meer dan in januari. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden is dat 13,4% lager. Het meest stegen de boterprijzen, door hogere importvraag van Aziatische kopers en een seizoensgebonden lagere melkproductie in Oceanië, schrijft FAO. Prijzen voor volle melkpoeder bleven ook langzaam stijgen, voornamelijk door hogere importvraag uit China tegenover dalende prijzen in de EU. De prijs voor magere melkpoeder bleef stabiel en kaasprijzen stegen licht.

Eerste stijging vleesprijsindex in maanden
De FAO vleesprijsindex was in februari gemiddeld 112,4 punten. Dat is 1,8% hoger dan januari. Daarmee is de daling van zeven opeenvolgende maanden afgelopen. De index stond in februari 2024 0,8% onder de waarde van dezelfde maand een jaar geleden. Pluimveevlees steeg het meest, gevolgd door rundvlees als gevolg van toenemende vraag uit de belangrijkste importlanden, geeft FAO aan. Het rundvleesaanbod uit Australië was lager dan verwacht als gevolg van verstoord veetransport door zware regenval. Varkensvleesprijzen stegen licht door een krap aanbod met hogere vraag uit China en toegenomen binnenlandse vraag in West-Europa.

Suikerprijs opnieuw in de lift
De FAO suikerprijsindex bedroeg in februari gemiddeld 140,8 punten. Dat is 3,2% hoger dan januari. Hiermee stijgt deze waarde voor de tweede maand. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar stond februari 2024 12,5% hoger. Zorgen over komend seizoen in Brazilië, na een periode van weinig regen, ondersteunden de suikerprijzen, schrijft FAO. Voorspellingen die wezen op een mogelijke productiedaling in Thailand en India droegen bij aan de prijsstijgingen. Echter werd de stijging van de suikerprijzen beperkt door neerslag in Brazilië eind februari, in combinatie met de verzwakking van de Braziliaanse real ten opzicht van de Amerikaanse dollar.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alex Jurvillier

Alex Jurvillier is marktspecialist grondstoffen bij Foodbusiness. Met zijn internationale oriëntatie volgt hij de foodsector op de voet en in het bijzonder de cacaomarkt.

Markt Starter Grondstoffen

Oogstverwachtingen geven grondstoffenmarkten kleur

Markt Starter Grondstoffen

Handelaren pakken winst op tarwemarkt

Markt Starter Grondstoffen

Soja prijziger door krapte en slecht weer

Markt Starter Grondstoffen

Radiostilte rondom verlenging graandeal

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden