Grondstofanalyse

energie olie

Nieuws Grondstofupdate

Energie zet de trend op de grondstofmarkt

De stemming op de grondstoffenmarkt is door de bank genomen weer wat positiever dan vorige week. De energiesector met als grootste markt olie, loopt daarbij voorop. Maar ook de agrarische commodities haken aan op deze trend. 
Vrijdag 18:10 uur
tarweoogst

Video Grondstofupdate

Tarwe klimt weer wat op, olie doet flinke stap terug

De prijsontwikkelingen op de grondstoffenmarkt laten een wisselend beeld zien. Grosso modo zitten de agrarische goederen weer wat in de lift terwijl de energieproducten een veer moeten laten. De suikermarkt is daarbij helemaal een bijzondere markt. Hier komen zowel energie als voedsel samen.
5 Augustus 2022
Cacao

Analyse Cacao

Wisselend nieuws zorgt voor grillige cacaokoers

De cacaomarkt heeft er een grillige twee weken op zitten. Na een aantal ups en downs stond de prijs voor cacao op 22 juli op £1699 per ton. Iets lager dan de £1.706 per ton van twee weken geleden. 
26 Juli 2022
koffie

Analyse koffie

Lage voorraden zorgen voor hoge koffieprijzen

Als gevolg van kleinere koffievoorraden in de ICE-magazijnen zaten de koffieprijzen de afgelopen week in de lift. Dinsdag bereikte de voorraad Arabica bonen het laagste niveau in 22 jaar tijd. 
20 Juli 2022
graan graanveld gerst brouwgerst bier

Analyse Gerst

Gerstprijzen dalen flink, bijna terug op oude niveau

De Nederlandse gerstprijzen lijken stapje voor stapje terug te keren naar het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Het wintergerst is inmiddels zo goed als geoogst en ook het zomergerst komt er bijna aan. De prijzen voor gerst op de beurzen in Middenmeer en Groningen zijn in vijf weken tijd met zo'n 18,5% zijn gedaald. 
20 Juli 2022
tarwe

Video Grondstofupdate

Prijsdip agrarische producten van korte duur

De daling van de grondstofprijzen die met name vorige week vat op de markt kreeg, is maar van korte duur geweest. Vooral de agrarische grondstoffen hebben de weg naar boven weer gevonden. De vreemde eend in de bijt is en blijft gas. Daarvan trekt de prijs zich niets meer aan van de normale seizoenspatronen en andere ontwikkelingen.
12 Juli 2022
soja brazilie

Nieuws Importdata CBS

Nederland doorgeefluik voor Braziliaans product

Nederland is in de Europese Unie (EU) de grootste importeur van landbouwproducten als sojabonen, vruchtensappen en vlees. Dat is niet zo vreemd, gelet op de belangrijke rol van de Rotterdamse haven in de Europese logistiek.
7 Juli 2022

Video Grondstofupdate

Blazen grondstofmarkten stoom af of speelt er meer?

De grondstofmarkten stonden flink onder druk de afgelopen week. Tarwe heeft een tik gekregen van de start van oogst. Bij de plantaardige oliën zorgde extra aanbod uit Indonesië voor lagere noteringen. Op de achtergrond spelen onzekere economische verwachtingen bij de neerwaartse correctie op de grondstofmarkt. Marktredacteur Jurphaas Lugtenburg praat je bij.
24 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief