Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Lagere oogstprognose helpt niet cacaoprijs te temperen

13 Maart 2024 - Alex Jurvillier

Even leken de cacaoprijzen afgelopen week na de piek lichtjes te temperen. Nieuwsmedia schrijven dat dit kan komen door gunstige weersverwachtingen betreffende regenval in West-Afrika. Gisteren schoten de prijzen weer omhoog: $8.048 per ton voor Amerika en €6.169 per ton voor cacaocontracten in Londen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het cacaoaanbod in West-Afrika daalt en cacaotelers van 's werelds grootste cacaoproducent Ivoorkust hebben een goed cacaoseizoen keihard nodig. In april start de middenoogst, de kleinere van de twee jaarlijkse oogsten. Insiders die bekend zijn met de Ivoriaanse oogstprognose verwachten een middenoogst tussen 400.000 tot 500.000 ton, schrijft Bloomberg. Daarbij wordt uitgegaan van 400.000 ton cacaobonen in een ongunstig en 500.000 ton in een optimistisch scenario.

Plantenziekten bemoeilijken cacaoproductie
De komende maanden zal het weer in West-Afrika van cruciaal belang zijn voor de cacaosector. Maar getroffen door maanden van vochtig weer komen sommige West-Afrikaanse cacaotelers in de problemen door een schimmel genaamd de zwarte peulenziekte, schrijft Africa News. Zodra de cacaopeulen zwart worden, verliezen zij hun gewicht. Een andere uitdaging is het cocoa swollen shoot virus, dat wordt verspreid door insecten. Africa News presenteert een Ivoriaanse cacaoteler uit het dorpje Dodjagnoa, die een hoopje cacaobonen laat zien, het resultaat van 5 hectare grond. Cacaotelers, getroffen door de plantenziekten die op grote schaal gewassen zouden verwoesten, zijn radeloos.

Onder andere het ongunstige klimaat in West-Afrika en zieke verouderde bomen hebben het aanbod gedrukt. Al liggen volgens de Internationale Cacao organisatie (ICCO) en de Cacaobarometer de echte problemen van de cacaoteelt bij ontbossing, kinderarbeid en armoede op plantages, schrijft het Belgische Nieuwsblad.

Cacaoteler profiteert niet van hoge prijzen
De torenhoge cacaoprijzen van nu, mede als gevolg van het door ICCO geschatte cacaotekort van 374.000 ton dit jaar, lijken de cacaotelers in Ivoorkust en Ghana nog niet te helpen. Bronnen van het Ivoriaanse Conseil du Café-Cacao (CCC) geven aan dat het prijsniveau waarvoor het overgrote deel van deze middenoogst vorig jaar al verkocht was, nu een verhoging van prijzen die aan de cacaotelers worden betaald niet mogelijk maakt, aldus persbureau Reuters. De CCC zou meerdere manieren hebben overwogen om de teler te laten profiteren van de momenteel hoge prijzen. Ook het Ghanese Cocobod lijkt prijzen voor cacaotelers op dit moment niet te verhogen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden