Containertarieven

transport logistiek containers containervervoer containerschip

Analyse Logistiek

Vroeg hoogseizoen geeft containertarieven impuls

De containerprijzen lieten vorige week, voor het eerst sinds januari, al een flinke stijging van 16% zien; deze week klimmen de spottarieven opnieuw behoorlijk, met 11%. De snelheid waarmee de tarieven stijgen maakt de transportwereld een beetje nerveus. Het lijkt erop dat het hoogseizoen dit jaar vroeg is. De door de VS aangekondigde importtarieven voor bepaalde 'strategische goederen' als elektrische auto's en zonnepanelen uit China deze week helpen niet om de markt kalm te houden. 
Vrijdag 16:00 uur
china

Nieuws Logistiek

Grotere vraag maakt import uit China duurder

De containertarieven zijn deze week voor het eerst sinds januari weer significant gestegen. De World Container Index van Drewry steeg met 16% tot $3.159. Eind 2023 en begin dit jaar stegen de spottarieven scherp vanwege de Rode Zee-crisis, met als hoogtepunt 25 januari toen het gemiddelde tarief $3.964 bereikte.
10 Mei 2024
Zwarte zwaan

Analyse Logistiek

'Zwarte zwanen' blijven logistieke sector plagen

De zogenoemde 'zwarte zwanen' - onverwachte gebeurtenissen met een groot effect - weten de transportsector keer op keer te verrassen en in meer of mindere mate te ontwrichten. Denk aan de coronapandemie, de Ever Given die het Panamakanaal blokkeerde, en meer recent de brug voor de haven van Baltimore die instortte nadat ze werd geramd door een containerschip. En natuurlijk de situatie in de Rode Zee. Het is niet de vraag of er nog een verstoring komt, maar waar en wanneer, zegt senior analist bij dataplatform Xeneta Emily Stausbøll.
3 Mei 2024
containers Barcelona

Analyse Logistiek

Risico op tekorten en hogere prijzen neemt toe

Havens aan de westkant van de Middellandse Zee zijn steeds voller geraakt door een combinatie van meer aanvoer vanwege de Rode Zeecrisis en weersomstandigheden. Maersk roept klanten op om in de haven van Barcelona (zie foto) goederen en lege containers zo snel mogelijk op te halen.
26 April 2024
containerschip

Analyse Logistiek

'Wereldhandel via zee steeds meer gepolitiseerd'

De geopolitiek spanningen in het Midden-Oosten eisen een steeds grotere tol van de wereldhandel. Met het enteren van containerschip MSC Aries door Iraanse autoriteiten in de Straat van Hormuz afgelopen weekeinde, is nog meer onzekerheid voor de scheepvaart aangebroken. De vrees bestaat dat de vrije doorgang beperkt wordt, waarmee grote economische belangen op het spel komen te staan.
19 April 2024
waterstof

Analyse Logistiek

Waterstoftrucks als aanvulling op elektrische

MAN gaat als eerste Europese vrachtwagenfabrikant waterstoftrucks produceren. De eerste van de 200 vrachtwagens die worden gemaakt, worden al in 2024 afgeleverd aan vier Europese landen, waaronder Nederland, maakte de producent deze week bekend. Hoewel de actieradius van waterstoftrucks een stuk hoger ligt dan bij die met een accu, zal het aantal dat op de Nederlandse wegen rijdt door de hoge kosten en nog beperkte infrastructuur voorlopig waarschijnlijk nog beperkt blijven.
12 April 2024
elektrisch rijden

Analyse Logistiek

Subsidiepotje elektrische vrachtwagens alweer leeg

De subsidieregeling voor elektrische vrachtauto's werd afgelopen dinsdag (26 maart) geopend en het potje was de volgende dag alweer leeg. Op eerste dag zijn er volgens RVO 428 aanvragen binnen gekomen en op de tweede dag nog eens 219. Daarmee was de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) waar dit jaar €45 miljoen voor beschikbaar is met €1,5 miljoen overtekend.
29 Maart 2024
export haven Scheepvaart

Analyse Logistiek

Door koolstofcredits wordt omvaren nog duurder

De scheepvaart valt sinds 1 januari van dit jaar ook onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS). Hierdoor moeten grote vrachtschepen (met een gross tonnage van 5.000 of meer) die Europese havens aandoen emissierechten betalen voor het uitstoten van CO2. Door het omvaren via Kaap de Goede Hoop vanwege de aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee, stijgen de kosten voor koolstofcredits nog extra hard.
15 Maart 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden