Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

11 December 2023 - Thomas de Caluwe

De obsessie van financiële markten met renteverhogingen was het dominante thema van de afgelopen twee jaar. Nu inflatie weer de afdaling heeft ingezet, hebben de marktspelers volop ingezet op rentedalingen in 2024.

Eerst was het de beurt aan de Amerikaanse centrale bank Fed. Nieuws over de onverwachte afname in prijsdruk in november leidde tot het inprijzen van 1% aan verlagingen volgend jaar, te beginnen in mei. De US-dollar had de slechtste presterende maand sinds eind 2022, en euro/dollar steeg naar een piek van net boven de $1,10. 

Snel daarna was het de beurt aan de euro. Ook hier hetzelfde nieuws. Met als verschil dat de markt meer agressieve verlagingen verwacht, die eerder (in maart) beginnen. De reden waarom de Europese Centrale Bank (ECB) sneller uit de startblokken kan schieten, ligt bij de kwakkelende economie. Die ligt in Europa aan het infuus, terwijl die in Amerika nog rustig door sputtert. Hoge rentes hebben een drukkend effect op de economie, dus om de schade nog enigszins te beperken, is het zaak dat de ECB de rente zo snel mogelijk weer omlaag duwt. Ook hier liet het effect op de euro niet op zich wachten: tot dusver zijn we alweer 2,5 dollarcent lager sinds de recente piek. 

Neutraal commentaar werkt ondersteunend
Zo zijn althans de verwachtingen in de markt. Bewijs dat functionarissen binnen de centrale banken zelf er ook zo over denken, is karig. In zijn laatste speech gaf Jerome Powell, de president van de Fed, aan dat 'het risico dat de rente niet genoeg wordt verhoogd om inflatie te normaliseren steeds meer in balans komt met het risico van een neerwaartse economische spiraal door te hoge rente'. Een relatief neutrale commentaar, die de markt toch als ondersteunend opvatte (vanwege het feit dat hij renteverlagingen niet direct tegenspraak). 

Aan de kant van de ECB wikte de markt de woorden van directielid Isabel Schnabel, die in een interview met persbureau Reuters haar mening gaf over recente ontwikkelingen. Daarbij sloeg ze een heel andere toon dan in oktober. Toen weigerde ze een laatste renteverhoging uit te sluiten, waarbij ze dat ditmaal wel resoluut deed. Ter verantwoording wees ze op 'positieve ontwikkelingen' op inflatiegebied, en specifiek op de kerninflatie (die volatiele energie- en voedselprijzen niet meerekent) die harder daalde dan verwacht.

Asymmetrie verhoogt risico op volatiliteit
De verwachtingen van de markt liggen dus niet volledig in lijn met de uitspraken van Powell en Schnabel. Deze asymmetrie verhoogt dan ook het risico op volatiliteit deze week. Zowel de Fed (woensdag) als de ECB (donderdag) vergaderen voor de laatste keer dit jaar om de rente vast te stellen. Beiden kiezen ze hoogstwaarschijnlijk voor onveranderd. Het risico ligt hem meer in de toespraken na het besluit, waarbij ook wordt vooruitgeblikt op 2024. Als Christine Lagarde, de president van de ECB, hier een meer 'hawkish' toon aanslaat, waarbij ze meer de nadruk legt op de gevaren van inflatie, kan dit de euro weer doen versterken. Deze dynamiek geldt ook voor Powell, maar in mindere mate. Voor de VS moet ook de 'dot plot' in acht worden genomen. Dit is een samenvattende grafiek waarbij de renteverwachtingen van alle Fed-beleidsmakers worden weergegeven. 

Donderdag is het eveneens de beurt aan de Bank of England. Ook hier heeft de markt drie verlagingen van 0.25% ingeprijsd, die later in 2024 moeten vallen. Een groot verschil met de EU en de VS dus. De reden hiervoor is dat het Verenigde Koninkrijk nog steeds kampt met een relatief hoge inflatiegraad van 4,6%, vergeleken met 2,4% in de EU en 3,2% in de VS (voor de maand november). 

Afkoelende arbeidsmarkt helpt
Wat dan wel weer meehelpt, is de afkoelende arbeidsmarkt. Advertenties voor seizoensgebonden aanwervingen (die vaak het hoogst liggen voor de drukke kerstinkoop-periode) zijn dit jaar scherp gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. Een ruimere arbeidsmarkt waar werkgevers het voor het uitkiezen hebben, betekent een vermindering in loondruk. Wanneer mensen minder verdienen, kunnen ze ook minder uitgeven. Dat remt inflatie dus af.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rentes komen langzaamaan in zicht

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden