Rente

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Drie grote centrale banken in de wereld hebben de afgelopen anderhalve week vergaderd over onder meer de rente en de inflatie. Een belangrijke vraag daarbij voor de financiële markten was én is: wanneer gaat de rente nu eindelijk weer eens omlaag?
2 Februari 2024
ecb

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

De Verenigde Staten heeft vorige week vrijdag een banenrapport gepubliceerd met sterke cijfers, al zijn daar wel enkele kanttekeningen bij te plaatsen. In de eurozone worden voor dit jaar minder renteverlagingen verwacht na de laatste inflatiecijfers.
8 Januari 2024
eurodollar

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

De obsessie van financiële markten met renteverhogingen was het dominante thema van de afgelopen twee jaar. Nu inflatie weer de afdaling heeft ingezet, hebben de marktspelers volop ingezet op rentedalingen in 2024.
11 December 2023

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rentes komen langzaamaan in zicht

De geopolitieke spanningen met de oorlogen tussen Israël en Hamas en Oekraïne en Rusland hebben impact op de financiële markten. Welke impact dit heeft, vertelt valuta-expert Laurens Maartens aan presentator Eric de Lijster in een nieuwe Foodbusiness Valuta.
1 November 2023
Verenigde Staten

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

De Nederlandse werkloosheid loopt iets op. De Chinese conjunctuurdata zijn beter dan verwacht en handelscijfers van enkele Aziatische landen bevestigen dit. De Amerikaanse cijfers schetsen grote tegenstelling. Maar ik houd mij mijn hart vast, want de forse stijging van de kapitaalmarktrente kan niet zonder gevolgen blijven.
20 Oktober 2023
euro beurs economie

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week de rente verhoogd en direct zakt eurodollar met 0,7%. De Amerikaanse centrale bank Fed zet vandaag (woensdag) de rente vast, waarbij de markt rekent op een pauze. De Chinese yuan sterkt tenslotte aan na sterke economische cijfers en een interventie van de centrale bank.
20 September 2023
dollar

Opinie Thomas de Caluwe

Jackson Hole een oppepper voor Amerikaanse dollar

Jerome Powell, de president van de Amerikaanse centrale bank Fed, benadrukt de sterkte van de Amerikaanse economie. Powell ziet de renten nog wel stijgen. Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), laat zich niet in de kaarten kijken en benadrukt de 'datagedreven aanpak'.  Japan en China worstelen daarbij met een aansterkende dollar
28 Augustus 2023
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Arbeidsparticipatie en opleiding tegen armoede

Indices van de inkoopmanagers vallen tegen. De economie van de Verenigde Staten is sterker dan verwacht, maar ik denk dat het tijdelijk is. Ik zie daarbij niet in waar een groeiversnelling in Europa vandaan moet komen. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) neemt de armoede volgend jaar toe, maar de langjarige trend van armoede daalt. Arbeidsparticipatie en opleiding zijn cruciaal, maar mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond scoren slecht op beide factoren. Effectief armoedebeleid moet zich daarop richten.
25 Augustus 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox