Rente

euro beurs economie

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week de rente verhoogd en direct zakt eurodollar met 0,7%. De Amerikaanse centrale bank Fed zet vandaag (woensdag) de rente vast, waarbij de markt rekent op een pauze. De Chinese yuan sterkt tenslotte aan na sterke economische cijfers en een interventie van de centrale bank.
20 September 2023
dollar

Opinie Thomas de Caluwe

Jackson Hole een oppepper voor Amerikaanse dollar

Jerome Powell, de president van de Amerikaanse centrale bank Fed, benadrukt de sterkte van de Amerikaanse economie. Powell ziet de renten nog wel stijgen. Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), laat zich niet in de kaarten kijken en benadrukt de 'datagedreven aanpak'.  Japan en China worstelen daarbij met een aansterkende dollar
28 Augustus 2023
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Arbeidsparticipatie en opleiding tegen armoede

Indices van de inkoopmanagers vallen tegen. De economie van de Verenigde Staten is sterker dan verwacht, maar ik denk dat het tijdelijk is. Ik zie daarbij niet in waar een groeiversnelling in Europa vandaan moet komen. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) neemt de armoede volgend jaar toe, maar de langjarige trend van armoede daalt. Arbeidsparticipatie en opleiding zijn cruciaal, maar mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond scoren slecht op beide factoren. Effectief armoedebeleid moet zich daarop richten.
25 Augustus 2023
data pond valuta

Opinie Joost Derks

Krijgt Britse pond na de zomer een nieuwe boost?

In het Verenigd Koninkrijk is de rente een stuk eerder, sneller en harder gestegen dan op het Europese vasteland. Het voordeel voor Britten is dat de spaarrente ruim boven de 3% ligt en het pond behoorlijk sterk is. Maar achter deze opstekers gaat behoorlijk wat pijn schuil.
24 Augustus 2023
supermarkt inflatie kassa voedselprijs

Opinie Han de Jong

Dalende inflatie kan later toch weer gaan stijgen

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) is nu gedurende twee opeenvolgende kwartalen gekrompen. Het Centraal Plan Bureau (CPB) voorspelt een herstel in de tweede helft van het jaar. Echter, mijn twijfels blijven bestaan, aangezien de kapitaalmarktrente stijgt en de vooruitzichten voor de wereldhandel ongunstig zijn. Dit wordt mede veroorzaakt door het moeizame herstel van de Chinese economie.
18 Augustus 2023
supermarkt kassa

Opinie Han de Jong

Voedselprijsinflatie behoort verder te gaan dalen

De inflatie vertoont een neerwaartse beweging en het idee van een gunstig 'zachtelandingscenario' wordt steeds realistischer. Desondanks ben ik nog terughoudend om volledig positief te zijn.
11 Augustus 2023
inflatie

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt in juli af, economie oververhit

De inflatie in Nederland was in juli met 4,6% lager dan in juni. Ook de voedselinflatie neemt af volgens cijfers van het CBS. De kerninflatie (zonder energie en voeding) blijft in Nederland echter een stuk hoger dan die in de eurozone, blijkt uit een bulletin van de Nederlandsche Bank (DNB).
8 Augustus 2023

FB TV Valuta met Laurens Maartens

'Renteprognose van de ECB een verrassing'

De grote drie centrale banken in de Verenigde Staten, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen dagen allemaal de rente verhoogd. En dan nog eens alle drie met een kwart procentpunt. Toch hebben de renteverhogingen elk hun eigen impact, vertelt Laurens Maartens, valuta-expert bij Argentex, tegen Eric de Lijster in een nieuwe Foodbusiness Valuta.
4 Augustus 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox