Rente

data pond valuta

Opinie Joost Derks

Krijgt Britse pond na de zomer een nieuwe boost?

In het Verenigd Koninkrijk is de rente een stuk eerder, sneller en harder gestegen dan op het Europese vasteland. Het voordeel voor Britten is dat de spaarrente ruim boven de 3% ligt en het pond behoorlijk sterk is. Maar achter deze opstekers gaat behoorlijk wat pijn schuil.
24 Augustus 2023
supermarkt inflatie kassa voedselprijs

Opinie Han de Jong

Dalende inflatie kan later toch weer gaan stijgen

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) is nu gedurende twee opeenvolgende kwartalen gekrompen. Het Centraal Plan Bureau (CPB) voorspelt een herstel in de tweede helft van het jaar. Echter, mijn twijfels blijven bestaan, aangezien de kapitaalmarktrente stijgt en de vooruitzichten voor de wereldhandel ongunstig zijn. Dit wordt mede veroorzaakt door het moeizame herstel van de Chinese economie.
18 Augustus 2023
supermarkt kassa

Opinie Han de Jong

Voedselprijsinflatie behoort verder te gaan dalen

De inflatie vertoont een neerwaartse beweging en het idee van een gunstig 'zachtelandingscenario' wordt steeds realistischer. Desondanks ben ik nog terughoudend om volledig positief te zijn.
11 Augustus 2023
inflatie

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt in juli af, economie oververhit

De inflatie in Nederland was in juli met 4,6% lager dan in juni. Ook de voedselinflatie neemt af volgens cijfers van het CBS. De kerninflatie (zonder energie en voeding) blijft in Nederland echter een stuk hoger dan die in de eurozone, blijkt uit een bulletin van de Nederlandsche Bank (DNB).
8 Augustus 2023

FB TV Valuta met Laurens Maartens

'Renteprognose van de ECB een verrassing'

De grote drie centrale banken in de Verenigde Staten, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen dagen allemaal de rente verhoogd. En dan nog eens alle drie met een kwart procentpunt. Toch hebben de renteverhogingen elk hun eigen impact, vertelt Laurens Maartens, valuta-expert bij Argentex, tegen Eric de Lijster in een nieuwe Foodbusiness Valuta.
4 Augustus 2023
eurodollar

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), schetst een somber beeld over de Europese economie en de euro tuimelt naar beneden. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) in de Verenigde Staten stijgt met 2,4% in het vorige kwartaal en dat is hoger dan verwacht. De aanpassingen in beleid van de Bank of Japan veroorzaakt een schokgolf in de valutamarkt. 
3 Augustus 2023
lassen

Opinie Han de Jong

Europese economie zwakt af, VS pakt juist momentum

De Nederlandse inflatie daalt tot 5,7% in juni. In de tweede helft van het jaar gaat het inflatiecijfer door basiseffecten fors verder dalen. Het Duits ondernemersvertrouwen krijgt een nieuwe knauw en ook de Europese conjunctuur kachelt verder achteruit. De Amerikaanse groei daarentegen wint juist vaart. Maar als dat een daling van de inflatie in de weg staat, trekt de Fed de rente nog steviger op.
30 Juni 2023
boter

Analyse Grondstoffen

Waarom de ECB hoop kan putten uit boterprijs

Als zelfs de prestigieuze Britse zakenkrant Financial Times over de botermarkt schrijft, dan is er wel iets bijzonders aan de hand. En dat is ook het geval. In tijden van torenhoge voedselinflatie in de westerse wereld zijn de boterprijzen namelijk uitzondering op de regel. Dit biedt perspectief voor de Europese Centrale Bank (ECB) die met haar agressieve rentebeleid de inflatie zo snel mogelijk richting de streefnorm van 2% tracht te duwen.
21 Juni 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox