Rente

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Oplopende rente doet het bedrijfsleven pijn

De rap oplopende rentepercentages van de centrale banken in onder meer de Verenigde Staten en de eurozone gaan steeds meer bedrijven pijn doen, signaleert Laurens Maartens, valuta-expert bij Argentex.
14 Maart 2023
Silicon Valley Bank

Opinie Thomas de Caluwe

Bankfalen in de Verenigde Staten baart Fed zorgen

Jobcreatie in de VS hoger dan verwacht, toch vertoont banenmarkt barsten. Het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) valt deze week, de markt verwacht een rentestijging met 0,50%. En Jeremy Hunt, de minister van Financiën, stelt de begroting voor het Verenigd Koninkrijk voor. 
13 Maart 2023
Pap

Opinie Thomas de Caluwe

Financiële markten hopen op Goudlokje-scenario

De valutamarkt herpositioneert zich na verrassend sterke data uit de Verenigde Staten. Op de Europese obligatiemarkt neemt de vraag naar de euro toe, terwijl het pond een boost krijgt door positieve data in de maakindustrie. 
22 Februari 2023
euro

Opinie Thomas de Caluwe

Dagen van de eurorally zijn nog niet geteld

De financiële markten stellen de verwachtingen over de rentepiek in de Verenigde Staten bij. Meer verhogingen van de rente de komende periode zijn nu het vooruitzicht, na het onverwachte 'monstercijfer' in de Amerikaanse banenmarkt. Het Verenigd Koninkrijk lijkt daarbij een recessie te vermijden.
8 Februari 2023

FB TV Laurens Maartens

Enorme sprong dollar na verrassende cijfers uit VS

De koers van de Amerikaanse dollar maakte aan het einde van de vorige week onverwacht een grote sprong door verrassende banencijfers uit de Verenigde Staten. Ook Laurens Maartens, valuta-expert bij Argentex, moest op dat moment even goed met de ogen knipperen, vertelt hij tegen Eric de Lijster in een nieuwe Foodbusiness Valuta. Maartens licht de achtergronden achter deze wending op de valutamarkt toe en geeft zijn prognose van euro/dollar voor de komende periode.
7 Februari 2023

BB TV Edin Mujagic

Banken worden in verlenen kredieten nog strenger

De banken in Nederland worden in de loop van het jaar nog strenger in het verlenen van kredieten aan het bedrijven. Daarbij gaat het rentetarief ook nog eens omhoog. Dit is het gevolg van de rentestappen die de Europese Centrale Bank (ECB) zet, zo zet Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, uiteen in een gesprek met Eric de Lijster op Foodbusiness TV. 
3 Februari 2023
eurodollar

Opinie Thomas de Caluwe

Triumviraat centrale banken zet markt op scherp

De centrale banken van de Verenigde Staten, de Europese Unie en Groot-Brittannië vergaderen deze week over onder meer het aanpassen van de rentes. In de VS blijft de inflatie afkoelen, de markt gelooft daar steeds meer in een economische 'zachte landing'. Deze marktverwachtingen liggen niet in lijn met het standpunt van de Europese Centrale Bank (ECB). 
30 Januari 2023
supermarkt inflatie voedselprijs

Opinie Edin Mujagic

Hoe lang blijft de inflatie nog hoog?

De inflatie is in 2025 rondom het vurig gewenste niveau van 2%. Een werkloosheid die dit jaar klimt naar 4,6% (nog steeds zeer laag, historisch gezien) om in de jaren erna weer te dalen. Economische groei die de komende jaren tussen 1,5 en 2% per jaar uitkomt. En de Amerikaanse centrale bank (Fed) die de rente in 2024 én 25 behoorlijk kan kortwieken.
27 Januari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox