Rente

vuurwerk

Opinie Thomas de Caluwe

Valutamarkt eindigt het jaar met een knaller

Op de valutamarkt hebben we een drukke week in het vooruitzicht, met meer koersbewegingen dan gemiddeld. De Federal reserve (Fed), ECB en Bank of England nemen laatste rentebesluit van het jaar. De recessie wordt mogelijk de voornaamste dollar-drijver in 2023
12 December 2022
euro recessie

Opinie Han de Jong

Recessiegevaar voor Europa is levensgroot

De mondiale conjunctuur loopt ongebruikelijk sterk uiteen. Onze inflatie is in november sterk gedaald. Misschien is die nu over het hoogtepunt, maar de gasprijzen baren zorgen. Ook kopen Nederlanders minder spulletjes. Het recessiegevaar voor Europa is levensgroot.
2 December 2022
euro betalen inflatie kassa

Opinie Thomas de Caluwe

Prijsdruk in Europa zet zich ongenadig door

Protesten tegen het coronabeleid lopen uit de hand in China, dat werkt mogelijk dollar positief. Voorstanders van kleinere rentestappen winnen bij de Amerikaanse centrale bank Fed aan kracht volgens de notulen van de laatste bestuursvergadering. De Europese inflatie komt in de maand november weer in de dubbele cijfers volgens economische prognoses. 
28 November 2022
Sigrid Kaag

Opinie Edin Mujagic

Laks Den Haag kost ons honderden euro's extra

Extra rentelasten voor de Nederlandse Staat van tussen €5,8 en €9,2 miljard per jaar. Dat was de weinig prettige boodschap van minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. Omgerekend gaat het om een extra rekening voor ieder van ons van tussen €340 en €540 per jaar, voorlopig elk jaar.
24 November 2022

FB TV Valuta

Doldwaze financiële dagen in december sturen de euro

De koers van de euro ten opzichte van de dollar kreeg op 10 november een flinke boost na het bekendmaken van de inflatiecijfers in de Verenigde Staten. Laurens Maartens, valuta-expert bij Argentex, licht de koersontwikkelingen van de euro/dollar toe en kijkt vooruit naar december. Daar zijn drie dagen achter elkaar in de agenda aangevinkt die de financiële markten nog aardig kunnen beroeren.
23 November 2022
Edin Mujagic

FB TV Financieel met Edin Mujagic

'Rente loopt verder op, zeker in recessiejaar 2023'

Het heeft de afgelopen weken rente- en inflatiecijfers geregend. Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, scheidt in een gesprek met Eric de Lijster met een zo optimistisch mogelijke bril het kaf van het koren op de financiële markten. Onder meer de ontwikkeling van de inflatie en de rente komen daarbij uitgebreid aan bod.
11 November 2022
financieel

Opinie Thomas de Caluwe

Centrale banken schokken de financiële markten

De Amerikaanse centrale bank Fed en de Bank of England verhogen allebei de rente met 0,75 procentpunt. De dollar sloot de afgelopen week zwakker af, ondanks positieve Amerikaanse banencijfers. China houdt het strenger coronabeleid van zero-covid aan en laat teleurstellende economische data zien. 
7 November 2022
dollar

Opinie Thomas de Caluwe

Drukke week voor de dollar in het vooruitzicht

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de basisrente met 0,75% en sluit toekomstige verhogingen niet uit. De Amerikaanse centrale bank Fed maakt woensdag haar rentebesluit bekend, consensus ligt een vierde verhoging op rij van 0,75%. De markt verwacht een soortgelijke actie van de Britse en Australische centrale bank.
31 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox