Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

20 September 2023 - Thomas de Caluwe

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week de rente verhoogd en direct zakt eurodollar met 0,7%. De Amerikaanse centrale bank Fed zet vandaag (woensdag) de rente vast, waarbij de markt rekent op een pauze. De Chinese yuan sterkt tenslotte aan na sterke economische cijfers en een interventie van de centrale bank.

Vorige week donderdag verhoogde de ECB de basisrente met 0,25%. De beslissing was een dubbeltje op zijn kant en was verre van unaniem. Verschillende ambtenaren binnen de ECB gaven aan dat ook het idee van een pauze fel werd gedebatteerd binnen de monetaire raad. De intensiteit van het debat geeft aan in wat voor spagaat de ECB zich bevindt. Aan de ene kant blijft kerninflatie (wat geen rekening houdt met volatiele elementen zoals benzine en voedsel) hardnekkig hoog en langs de andere kant zien we steeds meer signalen dat de economie afstevent op een recessie. 

Markt gelooft niet in leiding ECB
Normaal gesproken zijn renteverhogingen positief voor een valuta, en toch daalde de euro met 0,7% ten opzichte van de dollar meteen na de beslissing. De markt gelooft niet dat Lagarde & Co. in staat zijn de rente te blijven verhogen en zien hier (op 4%) dan ook de piek. Ook zijn er analisten die de beslissing zien als een beleidsfout, wat tot een diepere recessie gaat leiden dan noodzakelijk. Lagarde is zich bewust van het risico. "Inflatie is gedaald, en we willen dat het blijft dalen", zei ze. "We doen dit niet omdat we een recessie willen forceren, maar omdat we kiezen voor prijsstabiliteit." Het is nu de negende keer op rij dat het euro-dollar paar de week lager afsluit, de langste negatieve rally sinds de conceptie van de euro en 5% verwijderd van de piek midden juli. 

Vandaag (woensdag) is het de beurt van de VS. De taak van de Federal Reserve lijkt op papier iets gemakkelijker. Vorige week woensdag kwam inflatiedata voor de maand augustus lichtjes hoger binnen dan verwacht, mede dankzij hogere olieprijzen. Dit zorgde voor dollarsterkte. De markt zag hierin immers een bevestiging dat de centrale bank de rente niet gaat verhogen en dus gaat kiezen voor een pauze. Deze kans wordt ingeschat op 97%, terwijl de kans voor een laatste verhoging later in het jaar op zo'n 34% ligt.

Trifecta tot een goed einde brengen
Wat in de huidige omgeving in het voordeel speelt van de dollar, is de sterke economie. De VS lijkt op dit moment de enige die erin kan slagen om de 'trifecta' van dalende inflatie, het vermijden van een recessie, en het omzeilen van financiële instabiliteit tot een goed einde te brengen. Vergelijk dit met het Verenigd Koninkrijk en Europa, waarbij het risico op stagflatie (stagnerende economie gekoppeld met inflatie) steeds groter wordt. Meer naar het oosten toe voelen beleidsmakers ook de pijn van de Europese beslissing. De valuta's voor Hongarije, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië verzwakten allen ten opzichte van de dollar. Dit vanwege hun hoge economische blootstelling aan de Unie. Polen worstelt nog steeds met de (schijnbaar politiek gemotiveerde) beslissing van voorzitter Adam Glapinski om de rente drie keer zo veel te verlagen dan verwacht.

Uit China komt positief nieuws, nadat de industriële output en detailhandel in augustus sterkere activiteit vertoonden dan verwacht. Dit gekoppeld met actieve interventie door de People's Bank of China (PBOC) heeft ervoor gezorgd dat de munt de week sterker afsloot ten opzichte van de euro en dollar. 

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden