Inflatie

USA

Opinie Thomas de Caluwe

Debat schuldenplafond ondersteunt de dollar

Er is nog steeds geen doorbraak in het debat over de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond. De verkiezingsuitslag in Griekenland is marktvriendelijk en China maakt zich voorlopig geen zorgen over de sterke Amerikaanse dollar.
23 Mei 2023
valuta dollar biljetten

Opinie Thomas de Caluwe

Schuldenplafond baart financiële wereld zorgen

Data uit Verenigde Staten toont een positieve impact van de hoge rente op het temmen van inflatie. Nervositeit op de financiële markten over het Amerikaans schuldenplafond sterkt echter aan.
18 Mei 2023

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Centrale bank koerst op stijging langlopende rente

De centrale banken in de Verenigde Staten en van de eurozone hebben afgelopen week de rente weer verhoogd. Laurens Maartens, valuta-expert bij Argentex, licht de effecten van deze besluiten toe op de economie en de financiële markten. Ook blikt hij vooruit op het besluit van de Bank of England morgen (donderdag) en kijkt naar de koersen van euro/dollar en euro/pond. 
10 Mei 2023
euro kassa voedselprijs

Opinie Thomas de Caluwe

Eurozone vermijdt recessie, maar inflatie versnelt

Uit data die vorige week werd vrijgegeven, bleek dat de Eurozone nipt een recessie heeft vermeden in het eerste kwartaal dit jaar. De economie groeide met 0,1%, een cijfer waaraan Spanje en Italië het meeste bijdroegen. Duitsland rapporteerde onverwacht geen groei. 
4 Mei 2023
euro klem inflatie

Nieuws Financieel

Producentenvertrouwen voedingsindustrie slechter

De inflatie is in april weer toegenomen en bedraagt volgens de eerste raming van het CBS 5,2%. In maart daalde de inflatie flink van 8% in februari naar 4,4%. De voedingsinflatie (die in maart 15% was) neemt wel af, maar is met 13,2% nog steeds hoog.
2 Mei 2023
Laurens Maartens

FB TV Valuta met Laurens Maartens

'Milde recessie goed voor economie op lange termijn'

Inflatie en rente zijn deze periode de gangmakers op de valutamarkten, ziet Laurens Maartens, valuta-expert bij Argentex, in een nieuwe Foodbusiness Valuta. De rentebesluiten van de belangrijkste centrale banken in de Verenigde Staten, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk werken tot dusver onvoldoende om de economieën af te laten koelen.
19 April 2023
financieel dollar biljetten

Opinie Thomas de Caluwe

Renteverhoging weer op de kaart in Verenigde Staten

Op vrijdag toonde het maandelijkse banenrapport in de Verenigde Staten (de zogenaamde 'non-farm payrolls') aan dat 236.000 nieuwe banen in de maand maart bij kwamen. Dit lag in lijn met de verwachtingen van analisten. De werkloosheidsgraad bedroeg 3,5%, een daling in vergelijking met de maand voorheen. De markt vatte het nieuws op als positief voor de dollar, waardoor de euro-dollar de week in het rood afsloot.
12 April 2023
supermarkt inflatie kassabon voedselprijs

Nieuws Financieel

'Voedingsinflatie blijft komende maanden pieken'

De voedingsinflatie is met 15,1% in maart even hoog gebleven, terwijl het gehele inflatiecijfer is gedaald van 8,9% in februari naar 4,5% in maart (volgens de Europese rekenmethode HICP). De Rabobank spreekt in haar jongste inflatiemonitor de verwachting uit dat de voedingsinflatie de komende maanden blijft pieken.
4 April 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox