Inflatie

BB TV Edin Mujagic

Banken worden in verlenen kredieten nog strenger

De banken in Nederland worden in de loop van het jaar nog strenger in het verlenen van kredieten aan het bedrijven. Daarbij gaat het rentetarief ook nog eens omhoog. Dit is het gevolg van de rentestappen die de Europese Centrale Bank (ECB) zet, zo zet Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, uiteen in een gesprek met Eric de Lijster op Foodbusiness TV. 
Vandaag 17:10 uur
supermarkt boodschappen kassa voedselprijs

Nieuws Ondernemen

Inflatie neemt af, maar voeding duurder

De inflatie was in de eerste maand van 2023 met 7,6% lager dan de inflatie van 9,6% in december 2022. Voeding steeg wel in prijs. In december was voeding 14% duurder dan een jaar eerder, in januari 2023 was voeding 14,5% duurder dan in januari 2022. Dit blijkt uit een eerste raming van het CBS.
Eergisteren 09:59 uur
eurodollar

Opinie Thomas de Caluwe

Triumviraat centrale banken zet markt op scherp

De centrale banken van de Verenigde Staten, de Europese Unie en Groot-Brittannië vergaderen deze week over onder meer het aanpassen van de rentes. In de VS blijft de inflatie afkoelen, de markt gelooft daar steeds meer in een economische 'zachte landing'. Deze marktverwachtingen liggen niet in lijn met het standpunt van de Europese Centrale Bank (ECB). 
Maandag 15:55 uur
supermarkt inflatie voedselprijs

Opinie Edin Mujagic

Hoe lang blijft de inflatie nog hoog?

De inflatie is in 2025 rondom het vurig gewenste niveau van 2%. Een werkloosheid die dit jaar klimt naar 4,6% (nog steeds zeer laag, historisch gezien) om in de jaren erna weer te dalen. Economische groei die de komende jaren tussen 1,5 en 2% per jaar uitkomt. En de Amerikaanse centrale bank (Fed) die de rente in 2024 én 25 behoorlijk kan kortwieken.
27 Januari 2023
financieel euro valuta

Opinie Thomas de Caluwe

Euro heeft de wind in de zeilen, rally zet zich voort

De Amerikaanse economische data stellen teleur en dat beïnvloedt mogelijk het beleid van de Amerikaanse centrale bank Fed. De euro heeft intussen de wind in de zeilen en analisten verwachten dat de rally zich voortzet. Het Britse pond zit in de hoek waar de klappen vallen.
23 Januari 2023
melkveebedrijf Verenigde Staten sneeuw

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

De Nederlandse consumenten zijn voor de derde maand op rij iets minder pessimistisch. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de iets afnemende inflatie en onzekerheid. De Amerikaanse cijfers vallen tegen, maar dat ligt waarschijnlijk aan het strenge winterweer in december. De Chinese cijfers zijn iets beter dan verwacht, tijd om daar het Chinees Nieuwjaar te gaan vieren.
21 Januari 2023
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Buitenwereld aan centrale banken: ‘Ik geloof je niet’

Geloofwaardigheid van de buitenwereld is het meest waardevolle bezit van een centrale bank. Het is een soort goodwill die niet op de balans te vinden is.
18 Januari 2023

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Drie redenen voor stijgende euro en dalende dollar

De euro is de laatste weken bezig aan een gestage opmars ten opzichte van de dollar. Laurens Maartens, valuta-expert bij Argentex, geeft in Foodbusiness Valuta drie redenen voor de sterker wordende euro op de valutamarkt. 'Het lijkt er echt wel op dat we richting de 1,10 euro gaan. Van dollar-positief zijn we gedraaid naar euro-positief.'
18 Januari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox