Inflatie

supermarkt inflatie

Nieuws Financieel

Voedselinflatie daalt in november verder

Wanneer energie buiten beschouwing wordt gelaten neemt de inflatie af, blijkt uit CBS-cijfers. In september was de inflatie zonder energie 5,5%, in oktober 5,1% en in november 4,1%. In februari en maart van dit jaar was dit nog 8,1%.
Donderdag 12:15 uur

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rentes komen langzaamaan in zicht

De geopolitieke spanningen met de oorlogen tussen Israël en Hamas en Oekraïne en Rusland hebben impact op de financiële markten. Welke impact dit heeft, vertelt valuta-expert Laurens Maartens aan presentator Eric de Lijster in een nieuwe Foodbusiness Valuta.
1 November 2023
euro klem

Nieuws Ondernemen

Omzet foodsector blijft achter bij kostenstijging

De omzet van de levensmiddelenindustrie groeit minder hard dan de kostenstijging. De inkoopprijzen zijn halverwege vorig jaar weliswaar gestabiliseerd of gedaald, maar liggen nog altijd ruim boven de periode voor corona en de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit de Monitor Levensmiddelenindustrie 2023 die de FNLI heeft gepresenteerd.
24 Oktober 2023
Verenigde Staten

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

De Nederlandse werkloosheid loopt iets op. De Chinese conjunctuurdata zijn beter dan verwacht en handelscijfers van enkele Aziatische landen bevestigen dit. De Amerikaanse cijfers schetsen grote tegenstelling. Maar ik houd mij mijn hart vast, want de forse stijging van de kapitaalmarktrente kan niet zonder gevolgen blijven.
20 Oktober 2023
supermarkt inflatie kassa voedselprijs

Achtergrond Economie

Welke kant gaat het op met de voedselprijsinflatie?

De inflatie heeft een flinke duikvlucht gemaakt. Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) kwam volgens het CBS over september uit op 0,2%. Volgens de HICP, waarmee de inflatie binnen de EU wordt vergeleken, is er met -0,3% zelfs sprake van deflatie. Alleen is hier door een nieuwe rekenmethode van het statistiekbureau sprake van een vertekend beeld. Hoe hoog is de inflatie nu echt?
2 Oktober 2023
supermarkt inflatie kassabon kassa

Nieuws Economie

Inflatie richting nul, voeding 10 procent duurder

De inflatie is in Nederland in september gezakt tot 0,2%. Dit komt vooral door de enorme daling van de energieprijzen. Ten opzichte van augustus daalden de prijzen met 0,4%. Voeding is nog steeds 10% duurder dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de snelle raming van het CBS.
29 September 2023
euro beurs economie

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week de rente verhoogd en direct zakt eurodollar met 0,7%. De Amerikaanse centrale bank Fed zet vandaag (woensdag) de rente vast, waarbij de markt rekent op een pauze. De Chinese yuan sterkt tenslotte aan na sterke economische cijfers en een interventie van de centrale bank.
20 September 2023
supermarkt inflatie kassabon kassa

Nieuws Rabobank

'Druk op volumes door hoge prijzen voedingsmiddelen'

De volumes in de food & beverage-sectoren staan door de structurele hoge prijzen onder druk en dat zet weer druk op de omzetgroei. Dat stelt de Rabobank in een nieuwe sectorprognose.  
7 September 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox