Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Nederland niet langer prijsbepalend op kipmarkt

Vandaag 08:00 uur - Matthijs Bremer

De Nederlandse vleeskuikensector ziet de slachtaantallen al jaren krimpen. De aandacht voor dierenwelzijn en daaruit aangescherpte bezettingseisen van stallen heeft het aantal kuikenslachtingen in tien jaar tijd een flinke knauw gegeven. Het jaar 2025 verloopt tot nu toe anders: in de periode tot en met juli hingen er meer kuikens aan de Nederlandse slachthaken, maar voor de prijs doet dit weinig. De omvang van de Nederlandse sector is inmiddels te klein om echt prijsbepalend te zijn.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse vleeskuikensector ziet de slachtaantallen al jaren krimpen. De afgelopen jaren zijn veel Nederlandse vleeskuikenhouders omgeschakeld naar concepten waarbij meer leefruimte en uitloop voor kuikens wordt gevraagd. Deze ontwikkeling leidde tot een flinke krimp in het aantal beschikbare vleeskuikenplaatsen. Bovendien werden er naar verhouding meer investeringen gedaan in bijvoorbeeld uitlopen dan in extra stalruimte. Het heeft er voor gezorgd dat het aantal kuikenslachtingen na een piek in de periode 2016-2019 van zo'n 605 miljoen stuks op jaarbasis aanzienlijk is gedaald naar 482,9 miljoen stuks in 2024.

Slachtingen herstellen
Inmiddels lijkt de grote omschakelslag grotendeels achter de rug. Het aantal slachtingen op jaarbasis ligt ruim 120 miljoen stuks, oftewel 20%, lager dan krap tien jaar geleden.

De voltooiing van de omschakeling op veel bedrijven, het gegeven dat het rendement op vleeskuikenbedrijven inmiddels al langere tijd op orde is en het feit dat de huidige vleeskuikenprijzen historisch hoge niveaus hebben bereikt lijken een trigger te zijn voor veehouders om de productie weer wat uit te breiden. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het jaar 2025 op koers ligt om voor het eerst sinds het jaar 2018 weer een groei van het aantal slachtingen te kunnen bewerkstelligen.

Over de eerste 7 maanden van het jaar werden er door Nederlandse slachters 288,8 miljoen kuikens verwerkt. In 2024 waren er dat in dezelfde periode nog 279,4 miljoen: een stijging van bijna 10 miljoen dieren ofwel 3,4%. Het totaal volume geproduceerd vlees kwam uit op 476.500 ton, zo'n 3,2% meer dan in 2024. Een teken dat de geslachte gewichten op ongeveer een gelijk niveau lagen.

Markt neemt aanbod makkelijk op

Door de krappe beschikbaarheid van pluimveevlees in de Europese Unie kon het verruimde binnenlandse aanbod gemakkelijk en tegen hoge prijzen worden verkocht. De prijzen voor vleeskuikens reikten in de afgelopen maanden tot grote hoogten. Meer recent staan de noteringen onder druk.

Een ruimer aanbod uit Oost-Europa en de heropening van de Europese markt voor Braziliaans pluimveevlees zorgen voor een duidelijk ruimere beschikbaarheid van pluimveevlees. In Oost-Europa, in bijvoorbeeld Polen en Roemenië, ligt het aantal slachtingen op het moment fors hoger dan een jaar geleden. Hoewel ingewijden aangeven dat de productie deels drijft op de import van broedeieren uit West-Europa, gaat het de komende weken en maanden wel voor een flinke golf vlees vanuit die hoek zorgen, zo is de verwachting.

Daarnaast is ook de hervatting van de Braziliaanse import van pluimveevlees een factor van belang. Vlees van pluimvee dat geslacht is na 18 september 2025 mag de Europese markt weer op. Dat betekent volgens insiders dat de eerste import vanuit Brazilië hoogstwaarschijnlijk deze maand op de Europese markt beschikbaar is.

Nederland geen factor van belang
Het feit dat de Nederlandse productie een paar procent hoger ligt dan vorig jaar, doet volgens ingewijden bij de prijsvorming voor reguliere kuikens niet echt meer ter zake. Waar de Nederlandse pluimveesector qua omvang 15 tot 20 jaar geleden een factor van belang was, is dat op dit moment niet meer het geval. Een mutatie in het Nederlandse productievolume van enkele procenten zal de prijsvorming op het Europese continent nauwelijks beïnvloeden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden