Dossier Eiwittransitie

Henk Janknegt

Interview Henk Janknegt

'Eiwit van eigen bodem moet herkenbaar in schap'

De Europese Unie wil zelfvoorzienend worden wat betreft eiwitrijke gewassen, zoals soja- en kidneybonen. Maar daar zijn we nog lang niet. Telers van eiwitrijke gewassen voor humane consumptie hebben zich verenigd in de producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland. Foodbusiness sprak met voorzitter Henk Janknegt.
14 Augustus 2023
meatless farm

Opinie Wim Groot Koerkamp

Vleesvervanger bestaat niet, bedenk iets nieuws

De introductie van Meatless Farm ging met veel bombarie gepaard. Vanaf het begin was de afloop – een faillissement - voorspelbaar. Waarom? Simpelweg omdat de fabrikanten zich afzetten op een product, vlees, dat niet vervangbaar is. Marketing les 1 leert ons dat dit nooit werkt.
3 Juli 2023
Kweekvlees kweekkip Upside Foods

Nieuws Vlees & Eiwit

Kweekkip markt op in VS, EU begint achter te lopen

De kweekkip van twee Amerikaanse kweekvleesproducenten is deze week toegelaten tot de markt door het United States Department of Agriculture (USDA). In Europa heeft ondertussen nog geen enkele kweekvleesproducent goedkeuring aangevraagd. Europa begint achter te lopen bij de ontwikkelingen op gebied van kweekvlees, stelt non-profit organisatie Good Food Institute, die alternatieve eiwitten promoot.
26 Juni 2023
Boerenbusiness

Nieuws Ondernemen

Startup maakt vegan caseïne met behulp van AI

Foodtech startup Climax Food heeft het eerste plantaardige ingrediënt met dezelfde functionele eigenschapen als caseïne ontdekt. Door kunstmatige intelligentie te combineren met een eigen formuleringsproces heeft het bedrijf naar eigen zeggen een eiwitbron op basis van zaden gecreëerd die smelt en uitrekt zoals caseïne op dierlijke basis. 
20 Juni 2023
Kweekvlees kweekkip Upside Foods

Nieuws Vlees & Eiwit

Marktlancering kweekkip in de VS stap dichterbij

Kweekvleesproducten Upside Foods en Good Meat hebben van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) deze maand allebei labelgoedkeuring gekregen voor hun kweekkip. Beide bedrijven wachten nu nog op inspectie van hun productiefaciliteiten door de USDA voor ze ook echt de markt op mogen.
16 Juni 2023
Boerenbusiness

Nieuws Vlees & eiwit

Gehaktbal van uitgestorven mammoet

Het Australische kweekvleesbedrijf Vow Food heeft een gehaktbal gemaakt die deels bestaat uit DNA van de uitgestorven mammoet. Het bedrijf wil hiermee het potentieel laten zien van kweekvlees en een discussie op gang brengen. Dit meldt The Guardian.
28 Maart 2023
soja - food

Nieuws Vlees & Eiwit

Aanvraag 96 miljoen aan subsidie voor eiwittransitie

vijf initiatiefnemers en 82 partners hebben samen €96 miljoen subsidie aangevraagd uit het Nationaal Groeifonds voor hun plan voor de eiwittransitie. De ambitie is om de inname van peulvruchten in Nederland te verdubbelen vóór 2030.
22 Februari 2023
Hans Meeuwis

Interview Hans Meeuwis, CEO Cosun

‘Gratis duurzaamheid, daar geloof ik niet in’

Cosun zet vol in op de ontwikkeling en productie van plantaardige voedingsingrediënten en biobased products. Dit moet de toekomstige resultaten van het foodconcern verder versterken en het concern minder afhankelijk maken van de grillen van de suiker- en fritesmarkt. 'Belangrijk voor de toekomstbestendigheid van het bedrijf', zegt topman Hans Meeuwis in een interview met Foodbusiness.nl
20 Februari 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden