Dossier Eiwittransitie

Boerenbusiness

Nieuws Ondernemen

Startup maakt vegan caseïne met behulp van AI

Foodtech startup Climax Food heeft het eerste plantaardige ingrediënt met dezelfde functionele eigenschapen als caseïne ontdekt. Door kunstmatige intelligentie te combineren met een eigen formuleringsproces heeft het bedrijf naar eigen zeggen een eiwitbron op basis van zaden gecreëerd die smelt en uitrekt zoals caseïne op dierlijke basis. 
20 Juni 2023
Kweekvlees kweekkip Upside Foods

Nieuws Vlees & Eiwit

Marktlancering kweekkip in de VS stap dichterbij

Kweekvleesproducten Upside Foods en Good Meat hebben van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) deze maand allebei labelgoedkeuring gekregen voor hun kweekkip. Beide bedrijven wachten nu nog op inspectie van hun productiefaciliteiten door de USDA voor ze ook echt de markt op mogen.
16 Juni 2023
Boerenbusiness

Nieuws Vlees & eiwit

Gehaktbal van uitgestorven mammoet

Het Australische kweekvleesbedrijf Vow Food heeft een gehaktbal gemaakt die deels bestaat uit DNA van de uitgestorven mammoet. Het bedrijf wil hiermee het potentieel laten zien van kweekvlees en een discussie op gang brengen. Dit meldt The Guardian.
28 Maart 2023
soja - food

Nieuws Vlees & Eiwit

Aanvraag 96 miljoen aan subsidie voor eiwittransitie

vijf initiatiefnemers en 82 partners hebben samen €96 miljoen subsidie aangevraagd uit het Nationaal Groeifonds voor hun plan voor de eiwittransitie. De ambitie is om de inname van peulvruchten in Nederland te verdubbelen vóór 2030.
22 Februari 2023
Hans Meeuwis

Interview Hans Meeuwis, CEO Cosun

‘Gratis duurzaamheid, daar geloof ik niet in’

Cosun zet vol in op de ontwikkeling en productie van plantaardige voedingsingrediënten en biobased products. Dit moet de toekomstige resultaten van het foodconcern verder versterken en het concern minder afhankelijk maken van de grillen van de suiker- en fritesmarkt. 'Belangrijk voor de toekomstbestendigheid van het bedrijf', zegt topman Hans Meeuwis in een interview met Foodbusiness.nl
20 Februari 2023
insecten

Achtergrond Vlees & Eiwit

Weerstand consumptie insecten minder na info

Huiskrekels mogen sinds kort in de Europese Unie in onvette poedervorm op de markt worden gebracht voor humane consumptie. Daarmee wordt het assortiment aan insectenproducten verder uitgebreid. Het poeder kan verwerkt worden in tal van producten als brood, koekjes en pasta.
8 Februari 2023
Rugenwalder Vleesvervangers

Analyse Vlees & Eiwit

Steeds meer Duitsers kiezen voor vleesvervangers

De Duitse markt voor vleesvervanger is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Omdat de Duitse vleesvervangersmarkt zich nog in een vroeg stadium bevindt, liggen er volgens ingewijden kansen. Toch zou het voor buitenstaanders moeilijk kunnen blijken om een graantje mee te pikken. Omdat veel supermarkten hun producten decentraal inkopen, is het voor bedrijven zonder netwerk namelijk ingewikkeld om hun producten in de Duitse supermarkten te krijgen.
26 Januari 2023
FrieslandCampina Fermentatie

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina wil snelle eiwitstappen zetten

Zuivelconcern FrieslandCampina heeft nieuwe stappen gezet om zich te verbreden tot voedingsbedrijf met een ruim aanbod aan eiwitten. En op een snelle manier. Dit blijkt uit de bekendmaking van een samenwerking met het Californische biotechbedrijf Triplebar Bio. Het is ook een verdere stap op weg om 'boer-loos' te produceren.
13 Januari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox