Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

China schendt afspraken pluimvleesexport VS

14 Augustus 2023 - Matthijs Bremer

Vogelgriep begint de pluimveevleessector in de Verenigde Staten de nodige dollars te kosten. De voornaamste schade vloeit voort uit de exportbelemmeringen die zijn ingesteld. Vooral de handel uit China is flink gedaald. Even leek er hoop op een heropening, maar - tegen de internationale afspraken in - heeft China ervoor gekozen om de handelsbeperkingen niet op te schorten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een overeenkomst uit 2020 hebben beide landen afgesproken dat de handel wordt hervat als de Verenigde Staten 90 dagen vrij van vogelgriep is. Inmiddels voldoen veertien staten aan deze voorwaarden: Oklahoma, Delaware, North Carolina, Maine, Kentucky, New Jersey, Arkansas, Maryland, Minnesota, Texas, Idaho, Montana, Kansas en New Hampshire. De Amerikaanse overheid heeft inmiddels een verzoek ingediend om de handel met de bovengenoemde staten te hervatten. Volgens de afspraken moet de handel binnen vijf dagen worden opgestart, maar vooralsnog geeft het Aziatische land niet thuis.

Bijna miljard aan schade
Dat China zijn afspraken niet nakomt, lijkt de Amerikaanse pluimveevleessector stevig te raken. In totaal is het voor nog 37 staten verboden om naar China te exporteren. In deze staten zijn maar liefst 444 van de 584 productiefaciliteiten van kippenvlees- en onderdelen gevestigd die aan het Aziatische land kunnen leveren. Doordat zij nu niet mogen uitvoeren op China, is de export in het eerste half jaar van 2023 met maar liefst 30,1% gedaald ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Deze gedaalde export naar China is een flinke tegenvaller voor de Amerikaanse pluimveevleessector. Door de importrestricties is het land minder goed in staat om onderdelen af te zetten die in de Verenigde Staten minder goed verkopen. In mei was de verkoop van kippenpoten en klauwen bijvoorbeeld 27% lager dan in dezelfde maand van 2023, blijkt uit een analyse van Reuters. Samen zijn deze producten goed voor maar liefst 79,5% van de gehele export van de Verenigde Staten op

Niet alleen exportbeperkingen door China
De economische schade van de zwakkere exporten is aanzienlijk. Tot nu toe verloor de Verenigde Staten voor $895 miljoen aan export. Mocht de Amerikaanse export snel normaliseren, dan blijft de schade relatief beperkt. In 2015 verloor de pluimveevleessector van de Verenigde Staten voor maar liefst $1,3 miljard aan exportinkomsten. Overigens komt deze schade niet alleen door exportbeperkingen uit China. Een hoop andere landen accepteren ook nog geen Amerikaans pluimveevlees. Ook hier vormt vogelgriep de grote boosdoener.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox