Foodtech startup Climax Food heeft het eerste plantaardige ingrediënt met dezelfde functionele eigenschappen als caseïne ontdekt. Door kunstmatige intelligentie te combineren met een eigen formuleringsproces, heeft het bedrijf naar eigen zeggen een eiwitbron op basis van zaden gecreëerd die smelt en uitrekt als het dierlijke caseïne.
Climax Foods is niet bescheiden en noemt het 'een van de meest belangrijke doorbraken op voedselwetenschappelijk gebied in de laatste 6.000 jaar'. Het bedrijf claimt dat het met de ontdekking het eerste bedrijf is dat de functionaliteit, textuur en smaak van caseïne na kan maken met alleen plantaardige ingrediënten. Het plantaardige alternatief is volgens het bedrijf vrij van hormonen, antibiotica en de acht meest voorkomende allergenen. Dankzij het productieproces kan het product duurzaam op schaal worden geproduceerd met vergelijkbare prijzen als het dierlijke proteïne.
De meeste plantaardige zuivelalternatieven zijn tot dusver gemaakt van een combinatie van zetmeel en olie, maar daarmee voldoen ze niet aan de eisen die consumenten hebben voor smaak en textuur. Hoewel andere bedrijven caseïne proberen na te maken met precisiefermentatie, geloven ze bij Climax Foods dat die methode niet schaalbaar is. Bovendien gaan die bedrijven volgens Climax tegen problemen aanlopen als het gaat om goedkeuring van de juiste autoriteiten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.