Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Startup maakt vegan caseïne met behulp van AI

20 Juni 2023 - Max van der Heijden

Foodtech startup Climax Food heeft het eerste plantaardige ingrediënt met dezelfde functionele eigenschappen als caseïne ontdekt. Door kunstmatige intelligentie te combineren met een eigen formuleringsproces, heeft het bedrijf naar eigen zeggen een eiwitbron op basis van zaden gecreëerd die smelt en uitrekt als het dierlijke caseïne. 

Climax Foods is niet bescheiden en noemt het 'een van de meest belangrijke doorbraken op voedselwetenschappelijk gebied in de laatste 6.000 jaar'. Het bedrijf claimt dat het met de ontdekking het eerste bedrijf is dat de functionaliteit, textuur en smaak van caseïne na kan maken met alleen plantaardige ingrediënten. Het plantaardige alternatief is volgens het bedrijf vrij van hormonen, antibiotica en de acht meest voorkomende allergenen. Dankzij het productieproces kan het product duurzaam op schaal worden geproduceerd met vergelijkbare prijzen als het dierlijke proteïne. 

De meeste plantaardige zuivelalternatieven zijn tot dusver gemaakt van een combinatie van zetmeel en olie, maar daarmee voldoen ze niet aan de eisen die consumenten hebben voor smaak en textuur. Hoewel andere bedrijven caseïne proberen na te maken met precisiefermentatie, geloven ze bij Climax Foods dat die methode niet schaalbaar is. Bovendien gaan die bedrijven volgens Climax tegen problemen aanlopen als het gaat om goedkeuring van de juiste autoriteiten. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Achtergrond Vlees & Eiwit

Deense voedseltransitie in volle gang

Interview Vlees & Eiwit

'In plantaardig kan Boermarke grote speler zijn'

Nieuws Ondernemen

Nederlandse startup start verkoop diervrij zuiveleiwit

Achtergrond Vlees & Eiwit

China schendt afspraken pluimvleesexport VS

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox