Dossier Eiwittransitie

Vleesvervangers Schouten Food

Analyse Vlees & Eiwit

Eiwittransitie blijkt gebaat bij minder communicatie

In 2030 moet minimaal de helft van alle eiwitten die in Nederland geconsumeerd worden van plantaardige origine zijn, zo heeft het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten. Uit de recente Eiwitmonitor van de Wageningen Universiteit (WUR) blijkt dat we nog ver van die verhouding afzitten. Toch is de doelstelling van het gros van de Nederlandse supermarkten en kantines nog een stuk ambitieuzer. Dit zet bedrijven er steeds vaker toe aan om grote stappen te zetten, zonder dat naar het publiek te communiceren.
17 April 2024
kidneybonen

Nieuws Grondstoffen

Bonen niet als grondstof eiwit zien maar als voedsel

Eiwitrijke gewassen moeten een belangrijke rol spelen in de eiwittransitie. De Europese Unie heeft zich als doel gesteld om op dit gebied ook zelfvoorzienend te worden. Nu zien Nederlandse telers van kidney- en sojabonen en kapucijners de prijzen die zij krijgen flink dalen. Producentenorganisatie Eiwitboeren trekt aan de bel.
22 Maart 2024
Vegan Bacon Vleesvervangers

Achtergrond Vlees & Eiwit

Steak en entrecote taboe bij Franse vleesvervanger

Mag een vleesvervanger 'ham' heten of een plantaardige drank 'melk'? De regels daarvoor verschillen per land. In Frankrijk mogen sinds 26 februari sommige vleesnamen niet meer op het etiket staan van levensmiddelen met plantaardige eiwitten. Ook in het Verenigd Koninkrijk is vergelijkbare regelgeving op komst, maar dan voor plantaardige zuivelvervangers.
29 Februari 2024
Danish Crown

Achtergrond Vlees & Eiwit

Deense voedseltransitie in volle gang

Denemarken heeft als eerste land ter wereld een compleet plan voor de transitie naar een plantaardiger voedingspatroon aangekondigd. De strategie volgt na twee adviezen van het Deense onafhankelijke overheidsadviesorgaan om de Deense vleesconsumptie en -productie te verlagen. Daarmee is er flink wat werk aan de winkel voor de Deense foodsector.
17 Oktober 2023
Reynier Varvik

Interview Vlees & Eiwit

'In plantaardig kan Boermarke grote speler zijn'

In de laatste 35 jaar ontwikkelde Boermarke zich tot een zuivelverwerker van formaat in de dessertbranche. Het kwam dan ook enigszins als een verrassing dat het bedrijf recent besloot de zuiveltak op termijn af te stoten en zich volledig te gaan focussen op plantaardige producten. Directeur Reynier Varvik vertelt waarom het voor Boermarke een logische stap was.
25 September 2023
Beyond Meat Vleesvervangers

Analyse Vlees & Eiwit

Markt vleesvervangers moet zich herschikken

De vleesvervangersindustrie heeft het zwaar. Beyond Meat kende een teleurstellende tweede kwartaal, Quorn maakt melding van een dalende omzet en het Britse LoveSeitan trekt de stekker eruit.
17 Augustus 2023
lab

Nieuws Ondernemen

Nederlandse startup start verkoop diervrij zuiveleiwit

Vivici, een Nederlands ingrediëntenbedrijf dat voedsel- en drankmerken voorziet van diervrije zuiveleiwitten, verklaart met succes een nieuwe investeringsronde te hebben afgerond. De startup, die wordt ondersteund door de foodconcerns DSM-Firmenich en Fonterra, is klaar om diervrije zuivelproteïnen aan de man te gaan brengen. 
15 Augustus 2023
Pluimveevlees

Achtergrond Vlees & Eiwit

China schendt afspraken pluimvleesexport VS

Vogelgriep begint de pluimveevleessector in de Verenigde Staten de nodige dollars te kosten. De voornaamste schade vloeit voort uit de exportbelemmeringen die zijn ingesteld. Vooral de handel uit China is flink gedaald. Even leek er hoop op een heropening, maar - tegen de internationale afspraken in - heeft China ervoor gekozen om de handelsbeperkingen niet op te schorten.
14 Augustus 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden