Dossier Eiwittransitie

Reynier Varvik

Interview Vlees & Eiwit

'In plantaardig kan Boermarke grote speler zijn'

In de laatste 35 jaar ontwikkelde Boermarke zich tot een zuivelverwerker van formaat in de dessertbranche. Het kwam dan ook enigszins als een verrassing dat het bedrijf recent besloot de zuiveltak op termijn af te stoten en zich volledig te gaan focussen op plantaardige producten. Directeur Reynier Varvik vertelt waarom het voor Boermarke een logische stap was.
25 September 2023
Beyond Meat Vleesvervangers

Analyse Vlees & Eiwit

Markt vleesvervangers moet zich herschikken

De vleesvervangersindustrie heeft het zwaar. Beyond Meat kende een teleurstellende tweede kwartaal, Quorn maakt melding van een dalende omzet en het Britse LoveSeitan trekt de stekker eruit.
17 Augustus 2023
lab

Nieuws Ondernemen

Nederlandse startup start verkoop diervrij zuiveleiwit

Vivici, een Nederlands ingrediëntenbedrijf dat voedsel- en drankmerken voorziet van diervrije zuiveleiwitten, verklaart met succes een nieuwe investeringsronde te hebben afgerond. De startup, die wordt ondersteund door de foodconcerns DSM-Firmenich en Fonterra, is klaar om diervrije zuivelproteïnen aan de man te gaan brengen. 
15 Augustus 2023
Pluimveevlees

Achtergrond Vlees & Eiwit

China schendt afspraken pluimvleesexport VS

Vogelgriep begint de pluimveevleessector in de Verenigde Staten de nodige dollars te kosten. De voornaamste schade vloeit voort uit de exportbelemmeringen die zijn ingesteld. Vooral de handel uit China is flink gedaald. Even leek er hoop op een heropening, maar - tegen de internationale afspraken in - heeft China ervoor gekozen om de handelsbeperkingen niet op te schorten.
14 Augustus 2023
Henk Janknegt

Interview Henk Janknegt

'Eiwit van eigen bodem moet herkenbaar in schap'

De Europese Unie wil zelfvoorzienend worden wat betreft eiwitrijke gewassen, zoals soja- en kidneybonen. Maar daar zijn we nog lang niet. Telers van eiwitrijke gewassen voor humane consumptie hebben zich verenigd in de producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland. Foodbusiness sprak met voorzitter Henk Janknegt.
14 Augustus 2023
meatless farm

Opinie Wim Groot Koerkamp

Vleesvervanger bestaat niet, bedenk iets nieuws

De introductie van Meatless Farm ging met veel bombarie gepaard. Vanaf het begin was de afloop – een faillissement - voorspelbaar. Waarom? Simpelweg omdat de fabrikanten zich afzetten op een product, vlees, dat niet vervangbaar is. Marketing les 1 leert ons dat dit nooit werkt.
3 Juli 2023
Kweekvlees kweekkip Upside Foods

Nieuws Vlees & Eiwit

Kweekkip markt op in VS, EU begint achter te lopen

De kweekkip van twee Amerikaanse kweekvleesproducenten is deze week toegelaten tot de markt door het United States Department of Agriculture (USDA). In Europa heeft ondertussen nog geen enkele kweekvleesproducent goedkeuring aangevraagd. Europa begint achter te lopen bij de ontwikkelingen op gebied van kweekvlees, stelt non-profit organisatie Good Food Institute, die alternatieve eiwitten promoot.
26 Juni 2023
Boerenbusiness

Nieuws Ondernemen

Startup maakt vegan caseïne met behulp van AI

Foodtech startup Climax Food heeft het eerste plantaardige ingrediënt met dezelfde functionele eigenschapen als caseïne ontdekt. Door kunstmatige intelligentie te combineren met een eigen formuleringsproces heeft het bedrijf naar eigen zeggen een eiwitbron op basis van zaden gecreëerd die smelt en uitrekt zoals caseïne op dierlijke basis. 
20 Juni 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox