Dossier Eiwittransitie

vleesvervanger Plantaardig eiwit

Nieuws Ojah

Kerry vergroot aandeel in producent vleesvervangers

De Ierse Kerry Group heeft voor $20 miljoen haar aandeel in Proparent BV, moederbedrijf van Ohja BV, vergroot van 55% naar 75%. Ojah maakt onder meer Beeter een plantaardige vleesvervanger die verwerkt kan worden om de textuur van verschillende soorten vlees na te bootsen
7 Oktober 2022
kidneybonen

Nieuws Kidneybonen

HAK koopt kidneybonen van Nederlandse telers

Na een succesvolle proef met het telen grote rode kidneybonen in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Holland schaalt HAK de productie van kidneybonen op. Het bedrijf stapt volledig over op grote rode kidneybonen van Nederlandse bodem. Met het oog op de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten zien telers steeds meer voordeel om kidney- en andere bonensoorten te telen.  
15 September 2022
Vivera

Interview Karin Löwik

'Vivera kan versnellen door overname door JBS'

Vleesvervangerproducent Vivera is sinds kort Garden Gourmet van Nestlé voorbijgestreefd als marktleider in Nederland. Met de overname door JBS, 's werelds grootste vleesverwerker, liggen ook markten buiten Europa binnen handbereik. Foodbusiness sprak met marketingdirecteur Karin Löwik over de (nieuwe) kansen en uitdagingen.
12 Juli 2022
Tom Grobben

Nieuws Eiwittransitie

FrieslandCampina springt De Nieuwe Melkboer bij

De Nieuwe Melkboer en FrieslandCampina pakken samen de verdere ontwikkeling op van een lokale keten voor plantaardige zuivelalternatieven, zo hebben beide partijen bekend gemaakt. Deze alternatieven moeten ook een goed verdienmodel opleveren voor de boer.
1 Juli 2022
vegan Plantaardig eiwit

Nieuws Melk

Duitse consument laat plantaardige yoghurt staan

Duitse consumenten staan niet meer super-enthousiast in de rij om zuivel-alternatieven te kopen. Bij drinkmelkvervangers en de kaasalternatieven is de groei lager dan in de twee voorgaande jaren, bij de joghurtvervangers is in de eerste vier maanden van het jaar zelfs minder afgezet.
2 Juni 2022
Tomaten

Nieuws Eiwittransitie

Rubisco-eiwit voor het eerst uit tomatenblad gewonnen

Wageningse onderzoekers hebben naar eigen zeggen als eerste ter wereld het hoogwaardige Rubisco-eiwit gewonnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. Als deze methode op grote schaal wordt toegepast, komen meer plantaardige eiwitten beschikbaar voor humane consumptie. Ook kan het in het westen sneller een verschuiving teweeg brengen naar een meer plantaardig dieet, aldus Wageningen UR.
25 Mei 2022
melk Bart Grobben Tom Grobben

Interview Bart Grobben

'We willen voortouw nemen in plantaardige productie'

De broers Tom en Bart Grobben zijn opgegroeid op een melkveebedrijf in het buitengebied van Enschede. In ‘Food People’ spreken we deze week met Bart over zijn drijfveren om in de foodbusiness te werken, maar ook over de uitdagingen en kansen die hij voor zijn bedrijf ziet.
11 Mei 2022
insecten

Nieuws Financering

Forse steun voor mkb’s die inzetten op eetbare insect

Het ValuSect consortium kent €460.000 aan diensten toe aan achttien mkb'ers in de Europese Unie die inzetten op eetbare insecten.
22 April 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief