HAK

Nieuws Bedrijven

Povere oogsten bezorgen fabrikanten hoofdbrekens

11 Juli 2024 - Linda van Eekeres

Meer en meer fabrikanten en winkeliers beloven de laatste jaren meer lokaal geteeld voedsel aan te bieden. Aan deze strategie kleeft ook een risico, zo komt dit seizoen duidelijk naar voren. De vele neerslag teistert al vrijwel het gehele groeiseizoen de gewassen, waardoor er dit jaar geen topopbrengsten worden verwacht. Dit bezorgt fabrikanten nu al hoofdbrekens.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Conservenfabrikant HAK wil zoveel mogelijk gewassen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in het Noord-Brabantse Giessen betrekken. Ook wil het bedrijf helemaal overschakelen op biologisch. Maar HAK heeft dit jaar moeite om alle groente lokaal in te kunnen slaan. Zo vielen door de natte weersomstandigheden de opbrengst van spinazie als van rabarber en boerenkool tegen. Ook voor gewassen die nog moeten worden geoogst, zoals doperwten, wortelen en sperziebonen ziet het er niet al te florissant uit.

Dit kwam naar voren tijden de presentatie van het Nationale Bonenonderzoek dat HAK in 2023 onder consumenten heeft laten uitvoeren. Consumenten moeten eraan wennen dat niet alle groenten het hele jaar beschikbaar zijn, verklaart HAK-ceo Nicole Freid. Oogsten worden volgens haar door klimaatverandering minder voorspelbaar en weersextremen gaan leiden tot schaarste van bepaalde producten. Er zou meer met de seizoenen mee moeten worden geconsumeerd (zoals vroeger ook het geval was toen niet alles jaarrond te krijgen was). Ze kan nog niet zeggen of de huidige problemen tot lege schappen leiden; er is ook veel op voorraad.

Meerderheid ziet bonen niet als vleesvervanger
Uit het bonenonderzoek blijkt dat 67% van de Nederlanders peulvruchten (zoals bruine bonen, linzen of kidneybonen) niet ziet zitten als een geschikte vervanger voor vlees, ondanks dat ze een stuk goedkoper zijn. De conservenfabrikant heeft daarom een tool ontwikkeld waarmee de kosten van peulvruchten worden vergeleken met diverse soorten vlees, de zogeheten Boonus-calculator. Ook kunnen consumenten zien wat zij aan CO2-uitstoot besparen.

Uit het onderzoek blijkt dat bruine bonen de meest populaire peulvruchten zijn, gevolgd door witte bonen en kikkererwten. De favoriete maaltijden met bonen zijn: chili con carne, curry met linzen en curry met kikkererwten (in deze volgorde). Meer dan een derde geeft aan niet vaker bonen te eten omdat ze niet weten wat ze ermee moeten maken. Daarom levert HAK er ook recepten bij.

Prominentere plek geven in de winkel
Freid zegt in een persverklaring dat iedere consument moet weten dat peulvruchten 'niet alleen heel smakelijk zijn, maar ook wat ze doen voor je gezondheid en het milieu' en dat je er geld mee kan besparen. "Daarom willen we consumenten helpen en inspireren om vaker peulvruchten te eten, maar dat kunnen we zeker niet alleen. Het is van groot belang dat supermarkten de peulvrucht een beter podium geven, bijvoorbeeld door ze een veel prominentere plek te geven in de winkel. Ze zouden bij het 'vers-eiland' moeten staan, want dat is dé plek waar consumenten zich laten inspireren."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden