Han de Jong

china Hong Kong

Opinie Han de Jong

Handel in Azië trekt aan, industrie blijft onder druk

Mijn gewaardeerde BNR-collega Bas van Werven daagt mij doorgaans uit om in de constante stroom macro-economische data vooral positieve ontwikkelingen op te sporen. Dat vind ik een goede aanpak, maar makkelijk is het momenteel niet. Toch is er deze week wel weer het een en ander te vinden aan positief macro-economisch nieuws.
12 Januari 2024
inflatie

Opinie Han de Jong

De inflatie is echt nog niet onder controle

Het CBS rapporteerde vanochtend dat onze inflatie in december 1,2% bedroeg, tegen 1,6% in november. Voor 2023 als geheel staat er nu 3,8% in de boeken, terwijl dat in 2022 nog 10,0% was. Dat klinkt goed, zelfs geruststellend. Toch kun je echt nog niet stellen dat de inflatie onder controle is. Als schot voor de boeg durf ik de voorspelling wel aan dat onze inflatie in januari omhoog zal schieten tot boven 3%. Ik plaats de volgende kanttekeningen.
5 Januari 2024
roebel

Opinie Han de Jong

Sancties krijgen Russische economie niet op de knieën

Vorige week schreef ik hier over de effectiviteit van de handelsembargo's die zijn ingesteld tegen Rusland. Ik liet zien dat de Duitse export naar Rusland weliswaar met zo'n 75% is gedaald, maar dat de export naar enkele andere landen opmerkelijk is gestegen. Als je het bij elkaar optelt, dan lijkt het erop dat de daling van de Duitse export naar Rusland grotendeels is opgevangen door de export naar die andere landen. Je moet vermoeden dat de goederen die het betreft via een omweg alsnog in Rusland terechtkomen.
15 December 2023
rusland

Opinie Han de Jong

Handelsembargo’s tegen Rusland zo lek als 'n mandje

Deze week wil ik het macro-economische nieuws even laten voor wat het is en de vraag adresseren hoe het staat met de effecten van de sancties die de EU tegen Rusland heeft ingesteld. In het bijzonder wil ik me richten op de maatregelen die de export naar Rusland aan banden proberen te leggen. Een hele reeks goederen mogen niet meer naar Rusland worden geëxporteerd, de sanctiegoederen.
8 December 2023
nederland

Opinie Han de Jong

Er gloort hoop voor de Nederlandse conjunctuur

Volgens het CBS bedroeg de inflatie in november 1,6%. Dat was hoger dan de -0,4% van oktober, maar toch viel het cijfer mee en ik blijf erbij dat de inflatie feitelijk is gedaald. Zoals bekend vergelijkt het CBS de cijfers van hun gecorrigeerde prijsindexreeks met die van de oude reeks een jaar geleden. De correctie was nodig omdat het CBS vorig jaar overschatte hoe de energieprijzen voor huishoudens zich ontwikkelden.
1 December 2023
recessie

Opinie Han de Jong

Drie op een rij: hoe ernstig is de recessie?

Onze economie is in het derde kwartaal voor het derde kwartaal op rij gekrompen: -0,2%, terwijl de cijfers over het eerste en het tweede kwartaal licht naar beneden zijn bijgesteld, naar -0,5% en -0,4%. Hoe ernstig de recessie is, is onderwerp van discussie.
17 November 2023
euro portemonnee inflatie

Opinie Han de Jong

Inflatie daalt, maar niet zo snel als het CBS ons vertelt

Het CBS publiceerde deze week de definitieve cijfers over de inflatie in oktober. We wisten al dat die -0,4% bedraagt ten opzichte van oktober vorig jaar. Exclusief energie was het 5,1%. Al vaak heb ik geschreven dat het officiële cijfer van het CBS momenteel eigenlijk nergens op slaat. Eerder dit jaar heeft men de prijsreeks veranderd om recht te doen aan het feit dat gezinnen hun energietarieven voor langere tijd kunnen vastzetten.
10 November 2023
dollar

Opinie Han de Jong

Inflatie en wereldhandel: het is niet wat het lijkt

Volgens de 'snelle raming' van het CBS bedroeg de inflatie in ons land -0,4% in oktober. Ik heb al vaker uitgelegd waarom het een onzin-cijfer is. Laat ik dat niet volledig herhalen. Het CBS heeft een 'oude reeks' voor het prijsindexcijfer en een 'nieuwe'. De -0,4% inflatie voor oktober is het resultaat van het vergelijken van het cijfer van oktober 2023 uit de nieuwe reeks met oktober vorig jaar uit de oude reeks.
3 November 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden