Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Prijsdruk in Europa zet zich ongenadig door

28 November 2022 - Thomas de Caluwe

Protesten tegen het coronabeleid lopen uit de hand in China, dat werkt mogelijk dollar positief. Voorstanders van kleinere rentestappen winnen bij de Amerikaanse centrale bank Fed aan kracht volgens de notulen van de laatste bestuursvergadering. De Europese inflatie komt in de maand november weer in de dubbele cijfers volgens economische prognoses. 

De 'zero Covid policy' die tot nu toe stug wordt aangehouden door de Chinese Communistische Partij begint barsten te vertonen. Na protesten in Shenzhen, gingen ontevreden Chinezen dit weekend ook de straat op in andere steden. De Chinese overheid reageerde door mediacensuur en de schuld te leggen bij 'buitenlandse krachten'. De geopolitieke onrust heeft mogelijk een positief effect op de dollar, die wordt gezien als een 'veilige haven' door investeerders. De Yuan daarentegen zwakte verder af. 

Vorige week woensdag kwamen de notulen uit van de Fed meeting in oktober. Deze zijn van belang, omdat ze een kijkje geven in de innerlijke werkingen van de besluitvormingscommissie binnen de Amerikaanse centrale bank. Uit de notulen bleek dat het merendeel voorstander is om de renteverhogingen in de nabije toekomst te temperen. Dit nieuws, gekoppeld met inflatiecijfers voor de maand oktober (waaruit blijkt dat prijsdruk in de VS mogelijk zijn piek heeft bereikt), versterken het beeld dat de Fed de rente met slechts 0,5% gaat verhogen in december. 

Dollarsterkte of dollarzwakte
Vrijdag staan in de VS ook de banencijfers op het programma. Dit zal naar verwachting tonen dat er 208.000 banen werden gecreëerd in de maand november. Een beter resultaat leidt mogelijk tot dollarsterkte, aangezien een sterke economie de Fed meer speelruimte geeft om rente op te schroeven. Vice versa leidt een slechter resultaat mogelijk tot dollarzwakte. Woensdag worden Europese inflatiecijfers voor de maand november vrijgegeven. Dit is de voornaamste maatstaf voor het rentebesluit van de ECB. Naast de eurozone als geheel, komen ook data uit voor Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Op Spanje na, verwachten economen dat inflatie voor deze landen is afgenomen maand-op-maand. 

Volgens economen is de kans groot dat inflatie binnen de Eurozone voor de tweede maand op rij boven de 10% uitvalt. Ook vicepresident Luis de Guindos deelt deze mening: "In de komende maanden blijft inflatie boven de 10% hangen", gaf hij laatst aan in een interview. Als dit inderdaad zo is, dan verhoogt dit de kans op een derde buitenmaatse renteverhoging met 0,75% in de laatste ECB-meeting van het jaar. Dit kan betekenen dat de ECB voor de eerste keer dit jaar kiest voor een sterkere verhoging dan de Fed. Deze omgekeerde wereld kan zich ook uitspelen in de euro-dollar koers, die dit jaar zo sterk is gezakt vanwege het feit dat de Fed een meer agressief beleid voert dan haar Europese tegenpool. 

Britse premier Sunak onder vuur
In het Verenigd Koninkrijk ligt de Sunak-regering onder vuur. Vorige week werd de eerste minister gedwongen om een stemming over belangrijke woningbouwplannen in te trekken, toen bleek dat een meerderheid binnen de eigen Conservatieve partij tegen zou stemmen. Sunak's meest recente hoofdpijndossier gaat over onshore-windenergie. Dit is sinds 2016 aan banden gelegd, maar krijgt steeds meer steun binnen de Conservatieve Partij, inclusief ex-premiers Boris Johnson en Liz Truss.

Zijn eigen partij in het gareel houden blijkt een enorme uitdaging voor Sunak. Aangezien hij nooit een algemene verkiezing heeft gewonnen, geniet hij ook niet van de interne steun die een Johnson bijvoorbeeld wel had in 2019. Moest dit blijven voortduren, komt het pond mogelijk onder druk te staan. Een overheid die haar eigen agenda niet uit kan voeren, blijft traditioneel gezien niet lang overeind.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

Opinie Thomas de Caluwe

Debat schuldenplafond ondersteunt de dollar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden