Dossier Economische crisis

lassen

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), rekent op een snellere economische groei in de eurozone. De Duitse ifo-index van het ondernemersvertrouwen is echter aan het dalen, alhoewel de banken in steeds mindere mate hun kredietvoorwaarden aanscherpen.
26 Januari 2024
supermarkt Spanje

Nieuws Ondernemen

Spanje verlaagt btw op voedsel, hulp voor boeren

De Spaanse regering heeft toegezegd de belasting op essentiële voedselproducten te verlagen. De maatregel maakt deel uit van een pakket anti-inflatie maatregelen ter waarde van €10 miljard. 
4 Januari 2023
supermarkt inflatie

Nieuws CBS

Inflatie daalt, maar prijzen voeding stijgen wel verder

De inflatie in Nederland is in november gedaald, maar is met 11,2% nog steeds hoog. De lagere inflatie is vooral te danken aan lagere energieprijzen, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groep voedingsmiddelen, dranken en tabak is de enige categorie waarin de geldontwaarding toenam.
30 November 2022
euro betalen inflatie kassa

Opinie Thomas de Caluwe

Prijsdruk in Europa zet zich ongenadig door

Protesten tegen het coronabeleid lopen uit de hand in China, dat werkt mogelijk dollar positief. Voorstanders van kleinere rentestappen winnen bij de Amerikaanse centrale bank Fed aan kracht volgens de notulen van de laatste bestuursvergadering. De Europese inflatie komt in de maand november weer in de dubbele cijfers volgens economische prognoses. 
28 November 2022
euro

Nieuws CBS

Economie krimpt derde kwartaal 0,2 procent

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,2% gedaald in vergelijking met het tweede kwartaal. Dat meldt het CBS. De economische krimp wordt vooral veroorzaakt door minder investeringen (-1,7%). Vooral in woningen en infrastructuur is minder geïnvesteerd. Op jaarbasis is de economie nog wel gegroeid.
15 November 2022
pond verenigd koninkrijk

Opinie Joost Derks

Kwestie van tijd voor pond nieuwe klappen krijgt

De Britse obligatiemarkt en het pond krijgen wat lucht, aangezien minister van Financiën Kwasi Kwarteng zijn belastingplannen herziet. Met een oplopende schuldenlast en sputterende economie, is het een kwestie van tijd voordat het pond nieuwe klappen krijgt.
6 Oktober 2022
Christine Lagarde

Nieuws Rente

ECB kondigt historische renteverhoging aan

De Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt heeft de hoogste renteverhoging ooit aangekondigd. De bank verhoogt haar drie belangrijkste rentetarieven op 14 september met 75 basispunten, oftewel 0,75 procentpunt. De ECB komt met deze voor haar doen stevige maatregel om de als maar oplopende inflatie in de Europese Unie te beteugelen.
8 September 2022
supermarkt Lays

Nieuws Prognose Rabobank

Sterke daling koopkracht stokt economische groei

De aanhoudende inflatie resulteert er in dat de. Nederlandse economie eind dit jaar en begin 2023 begint te krimpen. Over heel 2022 komt de economische groei uit op 4,7%, maar deze loopt terug naar 0,2% in 2023.
8 September 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden