Dossier Economische crisis

inflatie

Opinie Edin Mujagić

Inflatie in Nederland klimt verder omhoog

13,6%. Zo hoog was de inflatie in Nederland in augustus, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze ochtend gemeld. Het is nu zo lang geleden dat de prijzen zo hard stegen in Nederland, dat het zomaar kan zijn dat ondergetekende de enige Nederlandse econoom is die zulke hoge inflatie heeft meegemaakt. 
31 Augustus 2022
Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Euro duikt binnenkort onder de dollar'

Pittige inflatie, oplopende rentes, dalende koopkracht, stijgende energielasten en hoge grondstofkosten. Voor ondernemers in de foodbusiness zijn het roerige tijden om zaken te doen. Op de valutamarkt is de dynamiek niet minder. Daar gaat de euro binnenkort onder de dollar duiken, verwacht valutaexpert Joost Derks, head of desk Nederland bij iBanFirst, in een gesprek met Eric de Lijster in de podcast Valuta. 
19 Augustus 2022
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Jacht naar inflatierecord, maar licht aan einde tunnel

De Nederlandse inflatie is op de maatstaf van het CBS opgelopen van 8,6% in juni tot 10,3% in juli. Het record (ik kan het nagaan over de laatste 60 jaar) staat op 11,1% dat in januari 1975 werd bereikt. Heel misschien gaan we dat oude record de komende twee maanden breken.
5 Augustus 2022
supermarkt inflatie kassabon voedselprijs

Opinie Han de Jong

Inflatie iets lager, maar zorgen stapelen zich op

De Nederlandse inflatie is volgens de CBS-maatstaf in juni voor de derde maand op rij iets gedaald: 8,6% jaar-op-jaar, tegen 8,8% in mei met een piek van 9,7% in maart. De daling werd vooral veroorzaakt door energie waar de prijsstijging terugviel van 104,9% tot 83,5%. De kerninflatie liep overigens wel fractioneel op en die bedraagt nu 3,7%.
8 Juli 2022
euro valuta economie

Opinie Edin Mujagic

Inflatiecorrectie van onze taal: dubbeltje is gevallen

Een heel bijzonder jaar, dan is 2022. Ja natuurlijk, omdat mijn FC Emmen terugkeerde naar de eredivisie. Omdat we weer een oorlog in Europa hebben en omdat de rentes spectaculair zijn gestegen. Allemaal bijzondere gebeurtenissen. Maar ik bedoel iets anders. 
7 Juli 2022
nederland economie

Nieuws Economie

Geen economische groei in eerste kwartaal 2022

Het bruto binnenlands product (bbp) is over het eerste kwartaal nagenoeg gelijk aan het laatste kwartaal van vorig jaar. Maar in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2021 is de economie wel gegroeid, met 7%.
17 Mei 2022
economie

Nieuws CBS

Bbp hoger dan voor corona, maar onzekerheid blijft

De economie is afgelopen kwartaal 1,9% gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Dit toont een eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan. Het bruto binnenlands product (bbp) was in het derde kwartaal 5% groter dan een jaar eerder en ligt voor het eerst weer hoger dan voor de coronacrisis.
16 November 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden