Shutterstock

Opinie Edin Mujagic

Inflatiecorrectie van onze taal: dubbeltje is gevallen

7 Juli 2022 - Edin Mujagic2 reacties

Een heel bijzonder jaar, dan is 2022. Ja natuurlijk, omdat mijn FC Emmen terugkeerde naar de eredivisie. Omdat we weer een oorlog in Europa hebben en omdat de rentes spectaculair zijn gestegen. Allemaal bijzondere gebeurtenissen. Maar ik bedoel iets anders. 

In het jaar 2022 is namelijk ook de koopkracht van uw euro gehalveerd. Dit jaar doorkruiste de totale inflatie in de eurozone sinds 1999 de grens van 50%, zo valt af te leiden uit de cijfers van de Eurostat. Gemiddeld genomen is dat overigens iets minder dan 2% per jaar. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) noemen ze dat prijsstabiliteit door de jaren heen. Taalkundige voodoo noem ik dat. Zoals wijlen Paul Volcker, oud-voorzitter van de Fed en adviseur van president Obama, ooit tegen me zei: "Ik vraag mij soms af waarom de centrale banken inflatie nastreven en niet de prijsstabiliteit." Ofwel: je kunt niet spreken van prijsstabiliteit als de prijzen elk jaar stijgen. Het is alsof je bepaalt dat 1 kilometer elk jaar op 1 januari 20 meter langer wordt, maar dat de afstand Amsterdam – Emmen elk jaar 185 kilometer blijft. Dat laatste slaat natuurlijk nergens op gezien het eerste, namelijk dat 1 kilometer elk jaar extra meters bij krijgt.

Die aanhoudende en tegenwoordig zeer hoge inflatie, dwingt velen tot aanpassingen. Ik denk dat zelfs onze taal inmiddels aan een rondje revisie toe is. Noem het een inflatieaanpassing. Hieronder een aantal aanpassingen wat mij betreft:

  • Het (kwartje) dubbeltje is gevallen
  • Zo plat als een (dubbeltje) stuiver.
  • Het is een (dubbeltje) stuiver op zijn kant.
  • Een fluitje van een HALVE cent.
  • De eerste klap is (een daalder) 1,25 euro waard.
  • Voor een (dubbeltje) kwartje op de eerste rij willen zitten.
  • (Stuivertje) Centje wisselen.
  • Het (kwartje )dubbeltje valt.
  • Op de markt is uw gulden een (daalder) kwartje waard

De hoge inflatie van 2022 aanpakken is overigens in principe een fluitje van een halve cent, maar dan moet de Europese Centrale Bank (ECB) dat wel willen. In plaats daarvan blijft de ECB goed geld naar kwaad geld smijten, waardoor steeds meer mensen geen halve cent te makken hebben. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vertrouw de ECB voor geen cent. Herstel, voor geen halve cent natuurlijk.  

Edin Mujagic

Edin Mujagić is econoom en beheerder bij Beleggingsfonds Hoofbosch. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ontwikkelingen in rente en inflatie. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Reacties
2 reacties
Rob 11 Juli 2022
het volgens mij afhangt van welk doel dat je nastreeft.
Jaren geleden werd gepromoot om je hypotheek af te lossen, voor veel mensen een pensioentje, nu word je gestraft, door misbeleid van de CB en overheid, hoge huizenprijzen en lage rentes, en nu wordt dit weer gebruikt voor vermogensongelijkheid aan te pakken, telkens hun incompetentie en gevolgen op het bordje van de burger neer te leggen of te gebruiken om hun marxistische idealen door te drukken
Joop 21 Juli 2022
Een daalder in guldentijd was 1,50 waard rijksdaalder 2,50. Dus jullie daalder €1,25 wil ik het nog wel voor doen, verder leuk gevonden ,met een helaas ! De wwarheid.
U kunt niet meer reageren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Opinie Han de Jong

Gebroken recessieregels en de gevolgen voor de rente

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden