Lestertair / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemen

Spanje verlaagt btw op voedsel, hulp voor boeren

4 Januari 2023 - Max van der Heijden

De Spaanse regering heeft toegezegd de belasting op essentiële voedselproducten te verlagen. De maatregel maakt deel uit van een pakket anti-inflatie maatregelen ter waarde van €10 miljard. 

De maatregelen zijn vorige week aangekondigd door premier Pedro Sánchez en bevatten onder meer het schrappen van de btw op producten als brood, melk, kaas, eieren fruit en groenten voor de eerste zes maanden van 2023. De belasting op pasta en kookolie wordt verlaagd van 10 naar 5%. De Spaanse voedselprijzen lagen in december 2022 zo'n 15% hoger dan een jaar eerder. Dit terwijl de algehele jaarlijkse inflatie in december 5,8% bedroeg en daarmee het laagst was sinds november 2021. 

De Spaanse boeren worden geholpen met een noodpakket ter waarde van €660 miljoen. Op die manier hoopt de regering de hogere prijzen voor brandstof en meststoffen ietwat te compenseren. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden