Na de forse daling van vorige week is er sprake van wat rust op de varkensmarkt. In de praktijk is er echter nog weinig veranderd, waardoor er nog altijd een disbalans tussen vraag en aanbod bestaat. Die rust was op de vleesmarkt nog niet terug te zien.
Sinds de zomer staat de varkensmarkt onder stevige druk. Naast de Chinese importtarieven blijft een duidelijke disbalans tussen vraag en aanbod in de Europese Unie de voornaamste reden dat de prijzen onder druk staan. Met name in Noord-Europa waren de verliezen fors. De afgelopen maanden kwamen een zwakke vraag en een ruim aanbod in de grote productielanden, zoals Duitsland en Denemarken, samen.
Tot voor kort lag het slachtcijfer in Duitsland ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar, al werden in sommige weken iets minder varkens geslacht. De verschillen zijn echter marginaal. Sinds het slachtcijfer onder het niveau van vorig jaar ligt (vanaf week 34) daalde het met slechts 0,3%. Die daling wordt ruimschoots gecompenseerd door gunstig weer voor de groei van vleesvarkens. Daarnaast herstelde de krapte op de Nederlandse markt enigszins.
De druk is voorlopig nog niet van de varkensmarkt. Na een korte stabiele fase hebben de Nederlandse en Duitse varkensprijzen een aanzienlijke stap naar beneden gezet. De VEZG verlaagde haar notering vorige week met 15 cent tot €1,70 per kilo. Als gevolg daarvan daalde ook de DCA Beursprijs met 10 cent, tot €1,62 per kilo. Daarmee is de Duitse prijs sinds het hoogtepunt van deze zomer met 19% gedaald. De Nederlandse prijs nam zelfs met 24,3% af.
Deze week lijkt er wat meer rust op de markt te zijn. De VEZG bleef ongewijzigd op een niveau van €1,70 per kilo. In de afgelopen weken waren de Nederlandse prijzen doorgaans als eerste die een nieuwe neerwaartse beweging lieten zien. Daarvan was deze week echter geen sprake: bij alle grote slachterijen bleven de prijzen op de Nederlandse markt stabiel.
Vleesprijzen blijven dalen
Op de vleesmarkt was het beeld deze week anders. De gemiddelde karkasprijs zette een daling in van gemiddeld 1,82 cent per kilo.
De daling is over vrijwel de hele linie zichtbaar. Met name de prijzen van hammen namen fors af, met een daling van 4,67 cent per kilo. Daarnaast daalde de prijs van magere metten gemiddeld met 3,67 cent. De prijs van nekken ging met 2,67 cent omlaag. Ook de prijzen van ribben daalden met 2 cent, terwijl middels en buiken 1 cent lager uitkwamen. Opmerkelijk is dat levers en spek juist in de tegenovergestelde richting bewogen: deze prijzen stegen met gemiddeld 3,33 cent per kilo.