Lestertair / Shutterstock.com

Nieuws Spanje

Spaanse voedselketen staat op scherp

5 April 2022 - Kimberly Bakker

De onzekerheden op de wereldmarkt, deels veroorzaakt door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, zet de Spaanse voedselketen op scherp. Dat zet Agroberichten Buitenland uiteen. Zo is het land een grote importeur van granen en zonnebloemolie uit de conflicterende gebieden. Maar dat is niet het enige probleem. Spanje kampt namelijk ook met diverse stakingen, zowel van boeren als vrachtwagenchauffeurs.

Duizenden boeren namen twee weken terug deel aan een demonstratie in Madrid tegen de hoge prijzen voor brandstof, elektriciteit, grondstoffen en droogte. Niet alleen agrarisch ondernemers zien het niet meer zitten, ook vrachtwagenchauffeurs gingen recent in protest tegen de hoge energiekosten. De sector die momenteel het zwaarste getroffen wordt door de staking is de Spaanse visserijsector. In bijna heel het land zal de vissersvloot – als gevolg van de hoge brandstofprijzen - afgemeerd blijven.

De stakingen verstoorden - en vestoren in sommige gevallen nog steeds - de nationale toeleveringsketens. Verschillende supermarktketens en andere voedingsmiddelenbedrijven maken melding van producttekorten. Denk aan melk, vis, vlees, fruit en groenten. Zelfs bier en frisdranken worden hier en daar genoemd. Niet alleen omdat er geen vrachtwagenchauffeurs zijn om de producten naar de ketens te brengen, maar ook omdat producten niet worden opgehaald bij agrarisch ondernemers. 

Inmiddels heeft de Spaanse regering wel een plan van €1 miljard onthuld om de brandstofkosten te verlagen. Als onderdeel van het maatregelenpakket wil de regering €0,20 per liter gas voor vrachtauto's gaan verdisconteren. Dit zou ongeveer €700 per maand per voertuig moeten schelen in de kosten. Daarnaast wordt €450 miljoen aan directe financiële steun verstrekt aan wegvervoerdersbedrijven en krijgen deze bedrijven speciale kredietvoorwaarden. Maar is dat voldoende om de balans terug te brengen?

Winkelbezoek fors duurder
Net als andere Europese landen, kampt ook Spanje met een hoge inflatie. De Spaanse consument is gemiddeld 7,6% meer kwijt aan de uitgaven. Dit probleem begint, meldt Agroberichten Buitenland, bij de fabrieken. De voedingsindustrie heeft de prijzen recent immers met gemiddeld 10% verhoogt. De vleesverwerkerende industrie verhoogden de prijzen in februari met 4,2%, de visverwerkende met 6,5% en de groente- en fruitverwerkende industrie met 7,5%. Ook zuivelproducten stegen met 4,6% aan de fabriekspoort en bakkerijproducten met 6,5%. Kortom: de Spaanse voedselketen staat op scherp en waarschijnlijk blijft dat ook nog wel even zo.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Opinie Kasper Walet

Jaagt demissionair kabinet bedrijven het land uit?

Analyse Energie

Stabiele elektriciteits- en gasmarkt rond Pasen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden