Energiemarkt

financieel beurs

Markt Starter Grondstoffen

Suiker, soja en koffie opnieuw in het groen

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.
Gisteren 07:55 uur
windenergie windturbine windmolen energie

Analyse Energie

Windenergie drukt stempel op elektriciteitsmarkt

Door de grote productie van windenergie daalde de gemiddelde elektriciteitsprijs deze week tot net boven de €100. Ook een lage notering op de TTF zorgt voor een lagere elektriciteitsprijs. Toch is er ook een nadeel aan het groeiende aandeel van zonne- en windenergie. Netbeheerder Tennet waarschuwt in een rapport aan het ministerie van Economische Zaken dat er vanaf 2030 wel eens elektriciteitstekorten zouden kunnen ontstaan. 
17 Januari 2023
gas

Analyse Aardgas

Europese gasprijs op laagste niveau in maanden

De Europese gasprijs heeft de weg naar beneden gevonden. Een grote voorraad aan het begin van de winter, een record import van LNG en relatief zacht weer brengen de Europese benchmark op een niveau dat weer in de buurt komt van voor de Russische invasie in Oekraïne.
28 December 2022
energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs daalt maar de volatiliteit houdt aan

De prijs voor elektriciteit is de afgelopen week fors gedaald in Nederland. Toch waarschuwen verschillende experts dat de volatiliteit op de stroommarkt zeker nog niet voorbij is onder meer door het beperkte aanbod van goedkope kernenergie uit Frankrijk. De Europese Commissie heeft goedkeuring geven voor het Duitse vergroeningsprogramma voor de elektriciteitsproductie ondanks kritiek van verschillende lidstaten die vrezen voor oneerlijke concurrentie.
27 December 2022
windenergie windturbine windmolen energie

Analyse Energie

Stroomprijzen gaan alle kanten op

De elektriciteitsmarkt gedraagt zich deze week tegelijk roerig en stabiel. Hoewel de stroomprijzen woest heen en weer schommelden, was het bereik van de koers ongeveer hetzelfde als vorige week. Het incident met de pijp van Nordstream en stijgende koersen zorgden op de oliemarkt voor onrust. Toch hervatten de koersen hun gebruikelijke patronen alweer snel. Vermoedelijk bracht de aankondiging van het plan van Europese Commissie voor prijsverlaging rust op de markt.
4 Oktober 2022
brood bakkerij

Nieuws Energie

Kabinet schiet energie-intensieve mkb'ers te hulp

Voor mkb’ers die veel energie verbruiken komt er een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), dat heeft minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag bekendgemaakt. Openstelling van de regeling kan vanwege Europese staatsteunregels echter duren tot het begin 2023. Het kabinet werkt daarom aan andere tijdelijke steunmaatregelen voor energie-intensieve mkb’ers die vanaf november verlichting moeten bieden.
4 Oktober 2022
Conserven

Nieuws Energie

Groentenverwerkers slaan alarm, HAK stopt productie

De verwerkers van groenten en fruit in Nederland luiden de noodklok over de hoge energiekosten. De branchevereniging Vigef vreest hevige concurrentie uit het buitenland als de Nederlandse producenten van groenteconserven deze kosten zelf moeten ophoesten. Groenten- en peulvruchten fabrikant HAK legt in januari de productie zes weken stil als gevolg van de sterk opgelopen energiekosten.
3 Oktober 2022
energie olie

Analyse Grondstofupdate

Rusland mikt op hogere gas-, olie- en tarweprijzen

Gas, olie en tarwe (de strategische grondstoffen van Rusland) trekken weer aan, of staan op het punt hiervan. De markten worden gedreven door Russische invloeden die de prijzen opdrijven. Marktredacteur Wouter Baan gaat er in de grondstofupdate van deze week dieper op in. 
30 September 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox