Energiemarkt

windenergie windturbine windmolen energie

Analyse Energie

Stroomprijzen gaan alle kanten op

De elektriciteitsmarkt gedraagt zich deze week tegelijk roerig en stabiel. Hoewel de stroomprijzen woest heen en weer schommelden, was het bereik van de koers ongeveer hetzelfde als vorige week. Het incident met de pijp van Nordstream en stijgende koersen zorgden op de oliemarkt voor onrust. Toch hervatten de koersen hun gebruikelijke patronen alweer snel. Vermoedelijk bracht de aankondiging van het plan van Europese Commissie voor prijsverlaging rust op de markt.
Eergisteren 17:45 uur
brood bakkerij

Nieuws Energie

Kabinet schiet energie-intensieve mkb'ers te hulp

Voor mkb’ers die veel energie verbruiken komt er een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), dat heeft minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag bekendgemaakt. Openstelling van de regeling kan vanwege Europese staatsteunregels echter duren tot het begin 2023. Het kabinet werkt daarom aan andere tijdelijke steunmaatregelen voor energie-intensieve mkb’ers die vanaf november verlichting moeten bieden.
Eergisteren 16:25 uur
Conserven

Nieuws Energie

Groentenverwerkers slaan alarm, HAK stopt productie

De verwerkers van groenten en fruit in Nederland luiden de noodklok over de hoge energiekosten. De branchevereniging Vigef vreest hevige concurrentie uit het buitenland als de Nederlandse producenten van groenteconserven deze kosten zelf moeten ophoesten. Groenten- en peulvruchten fabrikant HAK legt in januari de productie zes weken stil als gevolg van de sterk opgelopen energiekosten.
Maandag 17:05 uur
energie olie

Analyse Grondstofupdate

Rusland mikt op hogere gas-, olie- en tarweprijzen

Gas, olie en tarwe (de strategische grondstoffen van Rusland) trekken weer aan, of staan op het punt hiervan. De markten worden gedreven door Russische invloeden die de prijzen opdrijven. Marktredacteur Wouter Baan gaat er in de grondstofupdate van deze week dieper op in. 
Vrijdag 09:55 uur
brood bakkerij

Nieuws Energiecrisis

Bakkers en slagers kunnen de prijzen niet verhogen

Brancheverenigingen Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) hebben ontzet gereageerd op het nieuws dat het ministerie van financiën geen economische redenen ziet om het mkb te steunen. 
27 September 2022
Davey Gerlings Nekrovi

Interview Davey Gerlings

'Energiecrisis is een orkaan voor voedselketens'

De koel- en vrieshuizen sector valt van de ene crisis in de andere. Twee jaar geleden zorgde de coronapandemie voor grote uitdagingen toen logistieke ketens in de war raakte, maar dat was nog peanuts vergeleken met de torenhoge energietarieven waar de sector nu mee moet dealen. “Vergeleken met eerdere stormen is deze crisis een orkaan, of misschien nog wel erger”, aldus Davey Gerlings, CEO van brancheorganisatie Nekrovi. Gerlings vindt dat de politiek snel in actie komen, anders ontstaan er grote liquiditeitsproblemen in de keten van eerste levensbehoeften.
14 September 2022
LNG

Analyse Aardgas

Brussel wil limiet op prijs Russisch gas

Gas blijft onverminderd duur. De onderhoudswerkzaamheden aan de Nord Stream houden de prijs op niveau. Europa is opzoek naar andere gasleveranciers in daar is deze week een stap in gezet. Vandaag maakte de Europese Commissie bekend te willen ingrijpen op de energiemarkt.
7 September 2022
energie elektriciteit

Analyse Elekriciteit

Stroomprijs is meer dan gehalveerd

De voorlopige piek in de elektriciteitsprijs ligt voorlopig achter ons. De markt blijft echter zeer onrustig. Vanuit de politiek wordt ondertussen opgeroepen in te grijpen op de elektriciteitsmarkt. Experts waarschuwen dat er dan wel goed nagedacht moet worden over de gevolgen.
6 September 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief