Energiemarkt

windenergie windturbine windmolen energie

Opinie Kasper Walet

Groene energie waait en schijnt ook uw kant op

De laatste ontwikkeling op het gebied van het uitrollen van duurzame elektriciteit uit wind en zon zijn drijvende zonneparken op de Noordzee en het IJsselmeer. Drijvende zonnepanelen zijn niet nieuw, wellicht vind je die al bij je in de buurt op meren en drinkwaterbassins. Deze zijn echter van beperkte omvang.
10 Oktober 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteit niet goedkoper ondanks zonnig weer

Het zonnige weer heeft de elektriciteitsprijs deze week niet onder druk gezet. Door lage windkracht bleef de gasconsumptie van de elektriciteitsmarkt namelijk hoog. Volgende week lijkt de prijs verder te stijgen door lagere opbrengsten uit hernieuwbare bronnen en een hogere gasprijs. 
12 September 2023
energie zonnepanelen zonneenergie

Opinie Kasper Walet

Tijd om keihard op rem te trappen in energietransitie

Een nieuw kabinet kan realistische doelen stellen en een rem op de energietransitie zetten. Want er ligt een gapend gat tussen de nu gestelde doelstellingen en de praktische uitvoerbaarheid voor de bouw van miljoenen laadpalen voor batterijauto's, warmtepompen en nieuwe zwaardere kabels in stroommasten en windparken op zee die schone waterstof moet leveren om de vervuilende steenkool in staalproductie te vervangen.
12 September 2023
olie

Analyse Energie

Chinese vastgoedmarkt trekt olieprijs naar beneden

De olieprijs heeft deze week voor het eerst sinds begin juni een doorlopende neerwaartse beweging laten zien. Deze daling is vooral te wijten aan de verzwakte Chinese economie. Naast deflatie en teleurstellende handelsprestaties zijn er opnieuw aanwijzingen dat de Chinese vastgoedmarkt nog steeds in zwaar weer verkeert.
17 Augustus 2023
olie olieraffinaderij

Analyse Olie

Olieraffinaderijen krikken de marges op

De oliemarkt zette deze week weer en stap omhoog. Zowel ruwe olie als diesel stegen naar het hoogst niveau in maanden. Krappere voorraden zijn daarbij een belangrijke oorzaak. Productiebeperkingen van twee grote producerende landen helpen dan niet om de markt weer wat te temperen.
11 Augustus 2023
LNG

Analyse Aardgas

Gasmarkt komt eindelijk in rustiger vaarwater

De gasmarkt zit in rustiger vaarwater. Europa heeft een relatief grote voorraad en kan nu wat achterover leunen. Enkele Amerikaanse analisten spreken zelfs al over een kwakkelende markt.
9 Augustus 2023
elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs relatief laag voor doordeweeks

Voldoende aanbod van stroom uit wind en een wat kleinere vraag door de vakantieperiode zet de stroomprijzen wat onder druk. De hoge energieprijzen sinds de Russische invasie hebben in Europa de investeringen in hernieuwbare energie aangejaagd. We zijn er nog niet. Volgens experts kan Europa nog flinke stappen maken.
8 Augustus 2023
olie Olieplatform

Analyse Olie

Rusland en Saoedi-Arabië draaien de oliekraan dicht

Een productiebeperking van ruwe olie afgekondigd door zowel Rusland als Saoedi-Arabië. Er is weleens een tijd geweest dat de markt dan in rep en roer was. Nu haalt de handel de schouders er over op zo lijkt het haast wel. Dat de markt helemaal niet reageerde is ook wat te stellig maar het beoogd effect van Rusland en Saoedi-Arabië.
4 Augustus 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden