Energiemarkt

elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs relatief laag voor doordeweeks

Voldoende aanbod van stroom uit wind en een wat kleinere vraag door de vakantieperiode zet de stroomprijzen wat onder druk. De hoge energieprijzen sinds de Russische invasie hebben in Europa de investeringen in hernieuwbare energie aangejaagd. We zijn er nog niet. Volgens experts kan Europa nog flinke stappen maken.
8 Augustus 2023
olie Olieplatform

Analyse Olie

Rusland en Saoedi-Arabië draaien de oliekraan dicht

Een productiebeperking van ruwe olie afgekondigd door zowel Rusland als Saoedi-Arabië. Er is weleens een tijd geweest dat de markt dan in rep en roer was. Nu haalt de handel de schouders er over op zo lijkt het haast wel. Dat de markt helemaal niet reageerde is ook wat te stellig maar het beoogd effect van Rusland en Saoedi-Arabië.
4 Augustus 2023
LNG

Analyse Aardgas

Europa koopt minder LNG, Azië voert de vraag op

De Europese gasopslagen zijn goed gevuld voor de tijd van het jaar en de aanvoer uit Noorwegen loopt op rolletjes. Dat brengt een zekere mate van rust op de gasmarkt. Amerikaanse LNG-exporteurs zien dat terug in hun cijfers.
2 Augustus 2023
windenergie energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Groene stroom komt wel tegen een hogere prijs

De elektriciteitsmarkt maakte afgelopen week geen rare sprongen. Energiebedrijven zien ondertussen kansen de marges op te schroeven voor zowel groene als grijze stroom. En de verduurzamingsslag die de politiek wil maken op het gebied van de stroommarkt heeft een prijs, zo waarschuwt de IEA.
1 Augustus 2023
olie Olieplatform

Analyse Energie

Olieprijs daalt licht door zorgen om China

Zorgen rond de economische groei van China tekenen deze week de oliemarkt. Het effect bijkt een lichte daling van de koers. Toch is er ook sprake van opwaardse prijsdruk. Rusland onderstreepte deze week namelijk zijn plan om de olieproductie met 500.000 vaten per dag te verlagen.
20 Juli 2023
gas

Analyse Energie

Gasverbruik op laagste punt sinds 1990

Na de woelige maand juni lijkt rust op de gasmarkt op het moment te overheersen. Het heeft er namelijk alle schijn van dat de Europese Unie haar vuldoelen ruimschoots gaat halen. Alleen een aanstaande hittegolf zorgt nog voor opwaartse prijsdruk. Daarnaast constateert het CBS dat het Nederlandse gasverbruik in 2022 tot het laagste niveau sinds 1990 is gedaald.
5 Juli 2023
energie zonnepanelen zonneenergie

Analyse Energie

Airco's en zonnepanelen houden elkaar in evenwicht

Zonnig weer houdt de elektriciteitsmarkt in zijn greep. Aan de ene kant wordt er op het moment veel zonne-energie opgewekt, maar tegelijkertijd draaien de airco's op volle toeren. Daarnaast presenteerde het ministerie van Economie en Klimaat deze week een routekaart voor het opslaan van elektriciteit.
13 Juni 2023
energie elektriciteit energieprijs

Analyse Vlees & Eiwit

TenneT verhoogt transportkosten opnieuw

De elektriciteitsprijs blijft deze week behoorlijk stabiel. In tegenstelling tot voorgaande weken werd vrijwel constant grote hoeveelheden groene stroom opgewekt. Daarnaast kondigde TenneT aan de transportkosten in 2024 weer flink te verhogen.
2 Mei 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden