Energiemarkt

energie elektriciteit energieprijs

Analyse Vlees & Eiwit

TenneT verhoogt transportkosten opnieuw

De elektriciteitsprijs blijft deze week behoorlijk stabiel. In tegenstelling tot voorgaande weken werd vrijwel constant grote hoeveelheden groene stroom opgewekt. Daarnaast kondigde TenneT aan de transportkosten in 2024 weer flink te verhogen.
2 Mei 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs stijgt, maar LNG-importen blijven sterk

Door lagere temperaturen is gas afgelopen week wat duurder geworden. Al blijft de stijging door de hoge Europese vulgraad beperkt. Dit bleek een belangrijke reden voor de Europese Unie om zijn lidstaten weer een ambitieuze vuldoelstelling op te leggen. Daarnaast blijven de Europese importen van vloeibaar gas ondanks stakingen bij Franse LNG-terminals op hoog niveau.
29 Maart 2023
euro tarwe - agri

Markt Starter Grondstoffen

Bankencrisis ijlt na op grondstoffenmarkt

Op de grondstoffenmarkten ijlt de recent ontstane onrust door de bankencrisis in de Verenigde Staten en Zwitserland nog altijd na. In veel gevallen werkt dit prijsdrukkend, maar suiker en olie stijgen alweer. Dit is de Markt Starter van 24 maart 2023.
24 Maart 2023
financieel beurs

Markt Starter Grondstoffen

Suiker, soja en koffie opnieuw in het groen

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.
3 Februari 2023
windenergie windturbine windmolen energie

Analyse Energie

Windenergie drukt stempel op elektriciteitsmarkt

Door de grote productie van windenergie daalde de gemiddelde elektriciteitsprijs deze week tot net boven de €100. Ook een lage notering op de TTF zorgt voor een lagere elektriciteitsprijs. Toch is er ook een nadeel aan het groeiende aandeel van zonne- en windenergie. Netbeheerder Tennet waarschuwt in een rapport aan het ministerie van Economische Zaken dat er vanaf 2030 wel eens elektriciteitstekorten zouden kunnen ontstaan. 
17 Januari 2023
gas

Analyse Aardgas

Europese gasprijs op laagste niveau in maanden

De Europese gasprijs heeft de weg naar beneden gevonden. Een grote voorraad aan het begin van de winter, een record import van LNG en relatief zacht weer brengen de Europese benchmark op een niveau dat weer in de buurt komt van voor de Russische invasie in Oekraïne.
28 December 2022
energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs daalt maar de volatiliteit houdt aan

De prijs voor elektriciteit is de afgelopen week fors gedaald in Nederland. Toch waarschuwen verschillende experts dat de volatiliteit op de stroommarkt zeker nog niet voorbij is onder meer door het beperkte aanbod van goedkope kernenergie uit Frankrijk. De Europese Commissie heeft goedkeuring geven voor het Duitse vergroeningsprogramma voor de elektriciteitsproductie ondanks kritiek van verschillende lidstaten die vrezen voor oneerlijke concurrentie.
27 December 2022
windenergie windturbine windmolen energie

Analyse Energie

Stroomprijzen gaan alle kanten op

De elektriciteitsmarkt gedraagt zich deze week tegelijk roerig en stabiel. Hoewel de stroomprijzen woest heen en weer schommelden, was het bereik van de koers ongeveer hetzelfde als vorige week. Het incident met de pijp van Nordstream en stijgende koersen zorgden op de oliemarkt voor onrust. Toch hervatten de koersen hun gebruikelijke patronen alweer snel. Vermoedelijk bracht de aankondiging van het plan van Europese Commissie voor prijsverlaging rust op de markt.
4 Oktober 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden