Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteit niet goedkoper ondanks zonnig weer

12 September 2023 - Matthijs Bremer

Het zonnige weer heeft de elektriciteitsprijs deze week niet onder druk gezet. Door lage windkracht bleef de gasconsumptie van de elektriciteitsmarkt namelijk hoog. Volgende week lijkt de prijs verder te stijgen door lagere opbrengsten uit hernieuwbare bronnen en een hogere gasprijs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs bewoog deze week in het stramien van augustus en september. Op maandag 4 september werd elektriciteit voor €107,28 per megawattuur verhandeld. Tot vrijdag 9 september schommelde de elektriciteitsprijs tussen de €100 en €108. Door lagere vraag vanuit de industrie daalde de prijs in het weekend. Op zondag 10 september bereikte de elektriciteitsprijs het laagste punt van de week, €85,43. Maandag 11 september was elektriciteit flink duurder, die dag werd stroom verhandeld voor €148,19.

In tegenstelling tot de rest van de zomer zorgt het warme weer niet voor lagere elektriciteitsprijzen. Door het mooie weer hebben zonnepanelen vorige week weer flink wat werk verzet. In totaal werd vorige week 32,7% van alle stroom door zonnecollectoren opgewekt. Een nadeel van het warme weer is echter dat de wind flink is gaan liggen, waardoor de bijdragen van windturbines naar 4% terugviel. Door de lagere opbrengsten uit hernieuwbare bronnen was het elektriciteitsnet voor maar liefst 46,7% aangewezen op gascentrales.

Dat de prijs vorige week niet verder steeg komt door relatief gunstige gasprijzen. Het grootste deel van de week stond de gasprijs onder druk en voor het eerst sinds begin augustus werd gas voor onder de €35 verhandeld. De verwachting heerst dat de elektriciteitsprijs komende week nog flink wat hoger uitvalt. Komende week wordt door regenachtig weer namelijk minder zon verwacht. Daarnaast lijkt ook de windkracht beperkt te blijven.

Stakingen steken kop op
Daar komt nog bovenop dat de gasprijs naar alle waarschijnlijkheid stijgt terwijl de vraag toeneemt. Wederom lijkt de stakingsdreiging op de Australische gasmarkt voor flink wat spanning te zorgen. Vorige week daalde de gasprijs nadat de stakingsdreigingen bij het Australische bedrijf Chevron, dat in 5% van de wereldwijde gastoevoer voorziet, steeds meer op een papieren tijger begon te lijken. Op woensdag zakte de gasprijs zelfs weg tot €31.

Het optimisme bleek al snel misplaatst. Na woensdag 6 september leek de stakingsdreiging weer toe te nemen en al snel gingen de bonden tot actie over. Vrijdag 9 september besloot de Australische vakbond om de staking af te roepen. Direct nadat de vakbond stakingen uitriepen, vertrokken de eerste vijftig medewerkers al van de boorplatforms. De gasprijs zit sinds het nieuws naar buiten kwam weer flink in de lift. Maandag steeg de gasprijs op meerdere momenten tot rond de €37, een toename van 19,4%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden