Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasmarkt komt eindelijk in rustiger vaarwater

9 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De gasmarkt zit in rustiger vaarwater. Europa heeft een relatief grote voorraad en kan nu wat achterover leunen. Enkele Amerikaanse analisten spreken zelfs al over een kwakkelende markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasnotering op de TTF klimt de laatste dagen toch weer wat op. Eerder deze week dook de prijs nog onder de €30 per MWh. Vandaag (woensdag 9 augustus) staat de TTF op €32,60 per MWh. Vergeleken met vorig jaar valt het overigens nog alleszins mee met de gasprijs. Toen stond de TTF namelijk ruim boven de €200 per MWh.

Onderhoudswerkzaamheden zowel gepland als niet gepland aan de productie- en transportfaciliteiten voor aardgas van Noorwegen bepalen in grote mate de stemming op de Europese gasmarkt. Op het moment loopt de aanvoer redelijk soepel en dat brengt een zekere mate van rust op de gasmarkt.

Volle opslag
In de EU hebben we wel wat opgestoken van de schaarste waar de gasmarkt vorig jaar deze tijd mee te kampen had. De Europese gasopslagen zijn namelijk zeer goed gevuld vergeleken met vorige jaar. De vulgraad zit nu op circa 87%. Ter vergelijking: in de voorgaande tien jaar zat de vulgraad rond deze tijd op 71%. Voor een deel komt dat door de hoge prijzen afgelopen winter waardoor er minder gas gebruikt is. Ook hebben Europese importeurs verschillende noodgrepen uitgehaald en tegen de hoofdprijs LNG op de wereldmarkt hebben gekocht. De eindvoorraad na de winter was daardoor relatief groot na het winterseizoen. Omdat de Europese gasvoorraad relatief groot is neemt de vraag naar LNG op de wereldmarkt wat af en zakt de prijs. Amerikaanse analisten hebben het zelfs al over een kwakkelende markt met prijzen die rond kostprijs liggen. Het zijn vooral de Aziatische kopers die daar nu van kunnen profiteren.

Het olie- en gasbedrijf ExxonMobil blijft echter vertrouwen houden in LNG op de langere termijn, zo vertelt Andrew Barry vice-president en verantwoordelijk voor LNG divisie van ExxonMobile tegen Nikkei Asia. Het bedrijf wil de capaciteit in LNG verdubbelen naar meer dan 40 miljoen ton in 2030. Gas is relatief schoon vergeleken met steenkool of andere fossiele brandstoffen en Barry verwacht dat de vraag naar LNG vanuit Azië en Europa groeit door de oorlog in Oekraïne.

Energiezekerheid staat weer vol in de aandacht. De groei in de gasdivisie wil Exxon realiseren onder andere te participeren in projecten in Qatar, Mozambique en Papoea-Nieuw-Guinea. Ook wil de Amerikaanse oliereus samen met staatoliebedrijf Qatar Energy LNG-fabrieken in Texas en Qatar bouwen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden