Mighty Images / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Cacaoprijs daalt licht door lagere vraag VS

Vandaag 15:30 uur - Matthijs Bremer

De cacaoprijs heeft deze week een stap naar beneden gezet. In de Verenigde Staten zorgen vraaguitval en Trumps handelstarieven voor onzekerheid. Ondertussen blijven bedrijven innovatieve manieren vinden om meer chocolade met dezelfde hoeveelheid cacaobonen te produceren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van cacao heeft deze week een stap naar beneden gezet. Dit was met name zichtbaar in Londen, waar de notering op dinsdag 26 augustus met 3,8% daalde tot omgerekend $7.227,16 per ton. In New York verliep de handel onrustiger. Op 21 augustus zakte de prijs van $7.675 naar $7.435, om vervolgens op maandag 25 augustus fors te herstellen. Een dag later, op dinsdag 26 augustus, stond de prijs 1,8% lager dan een week eerder, op $7.532 per ton.

Het verschil tussen de prijzen op beide markten is de laatste weken kleiner geworden. Twee weken geleden lag de prijs van cacao in New York nog 9,3% boven die in Londen. Op dinsdag 26 augustus was dit verschil geslonken tot 4%. Door de instabiliteit zijn de verschillen soms nog kleiner. Een week geleden bedroeg het gat tussen de markten slechts 2,2%.

Vraag en handelstarieven
Door de hogere prijzen in de Verenigde Staten zien producenten zich nog sterker genoodzaakt dan in Europa om hun verkoopprijzen te verhogen. De vraag in de Verenigde Staten daalde in de eerste helft van het jaar aanzienlijk minder sterk dan in andere delen van de wereld. In de VS nam de vraag af met 2,5%, tegenover 3,2% in Europa en 3,7% op de Aziatische markt. Zakenbank J.P. Morgan verwacht dat de prijzen voorlopig nog verder zullen stijgen. Het gevolg hiervan is dat de vraag in de VS sterker onder druk komt te staan, terwijl de prijzen op de verschillende markten dichter bij elkaar komen te liggen.

Daarnaast leiden de Amerikaanse handelstarieven tot een kunstmatige verhoging van de cacaoprijzen. Voor cacao geldt een heffing van 15%, wat gezien het hoge prijsniveau resulteert in een forse meerprijs. Dit veroorzaakt extra vraaguitval, omdat consumentenprijzen verder moeten stijgen om de meerkosten te compenseren. Voor handelaren is er bovendien minder ruimte om hogere prijzen door te berekenen dan op de Europese markt, aangezien het prijsniveau in een keer met 15% omhooggaat.

Innovatie versnelt
Door de hoge cacaoprijzen van de afgelopen jaren worden bedrijven innovatiever. Normaal gesproken wordt chocolade gemaakt van gefermenteerde cacaobonen, waarbij aanzienlijke volumes cacaopulp en andere reststromen overblijven. Volgens Nestlé wordt 70% van de vrucht momenteel niet benut. Op kleine schaal vinden deze grondstoffen al toepassing in onder meer frisdranken, maar Nestlé stelt een methode te hebben ontwikkeld om ze ook te gebruiken bij de productie van chocolade. Door de pulp te fermenteren ontstaat een smaak die sterk vergelijkbaar is met die van conventionele chocolade. Het concern verwacht hierdoor tot 30% meer chocolade te kunnen produceren uit dezelfde hoeveelheid cacao.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden