Shutterstock

Analyse Energie

Rusland houdt vinger in de pap op Europese gasmarkt

6 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het koude weer heeft beperkt invloed gehad op de Europese gasmarkt. Goed gevulde opslagen hebben duidelijk een effect. De rol van Rusland op de Europese gasmarkt is nog niet uitgespeeld, al komt dat in de officiële statistieken niet zo duidelijk naar voren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks het koudere weer van de afgelopen dagen zaten de gascontracten op de TTF in een dalende lijn en ze leverden circa €5 in. Voor het eerst sinds begin oktober zakte de koers onder de €40 per MWh. Gisteren (dinsdag 5 december) sloot de TTF op €38,13 per MWh.

Dat de gasmarkt weinig gevoelig is voor de grotere vraag komt volgens analisten door de voorspoedige aanvoer van gas. Op de voorraad wordt daardoor weinig ingeteerd vergeleken met vorig jaar. Afgelopen zaterdag waren de Europese gasopslagen voor 94,4% gevuld. De week daarvoor bedroeg de vulgraad 97,7%. Nu het weer in Europa zachter wordt volgens de weerberichten is de verwachting dat de vraag naar gas voor verwarming ook wat terugzakt.

De rol van Rusland is nog niet helemaal uitgespeeld op de Europese gasmarkt. Dat blijkt uit een analyse van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). De import van olie uit Rusland ligt onder een vergrootglas, maar bij de import van LNG wordt een oogje toegeknepen door de EU. Ongeveer 21% van het LNG dat arriveert in de Europese havens valt buiten de statistieken voor de doelstelling om in 2027 onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen uit Rusland zoals vastgelegd in het REPowerEU plan. België, Frankrijk, Spanje en Nederland behoren tot de grootste importeurs van LNG uit Rusland. Overigens wordt een deel van het gas ook weer geëxporteerd. Volgens IEEFA werd 37% van het LNG dat België en Frankrijk in de eerste drie kwartalen van dit jaar importeerde ook weer geëxporteerd, voornamelijk naar bestemmingen buiten de EU.

Herziening van de gasmarkt
Het Europese gasbeleid was voor de Russische inval in Oekraïne vooral gericht op directe leveringen van relatief goedkoop gas via leidingen uit Rusland. Daar is de EU vanaf gestapt en de nadruk komt veel meer te liggen op LNG. En daarmee is de LNG-markt aan grote veranderingen onderhevig volgens enkele analisten. Tot anderhalf jaar geleden was Azië veruit de belangrijkste afzetmarkt voor LNG. Nu ook Europa aan het firmament is verschenen, wordt LNG een echt globaal verhandelde commodity. De gasmarkt was verdeeld in regionale markten waarbij prijzen in bijvoorbeeld de VS en de EU geen sterke correlatie hadden. Doordat nu relatief veel aardgas vloeibaar wordt gemaakt en intercontinentaal wordt verhandeld, worden de traditioneel regionale gasmarkten gevoeliger voor prijsschommelingen op de wereldmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden