De zomervakantie loopt ten einde en dat is merkbaar op de eiermarkt. Nu consumenten in Noord-Europa terugkeren van vakantie, trekt de vraag daar aan. In Zuid-Europa is van een dergelijke opleving juist weinig te zien.
Op de Noord-Europese eiermarkt lijkt het dieptepunt bereikt. In Nederland bleven de noteringen voor scharreleieren deze week stabiel op €251,00 per 100 kilo. In Duitsland steeg de notering licht, met net geen €1, van €258,97 naar €259,67 per 100 kilo.
Het einde van de zomervakantie in Europa is in zicht. Doordat het aantal vakantiegangers afneemt, groeit de vraag op de eiermarkt weer. De afzet van alle soorten en maten trekt aan, met name bij bruine eieren in de maten L en XL ontstaat krapte. Niet alleen de vraag naar tafeleieren neemt toe, ook de afzet van verwerkte producten met ei als ingrediënt ligt hoger.
De industriële vraag neemt daardoor toe en dat is cruciaal voor de prijsvorming. Normaal benut de industrie de zomerdip om eieren in te kopen voor de voorraden, maar doordat de prijzen dit jaar lang hoog bleven, gebeurde dat minder dan in voorgaande jaren. Hierdoor liggen de prijzen nog steeds aanzienlijk boven het niveau van de afgelopen jaren. In week 35 lag de gemiddelde eierprijs 42,7% boven het niveau van dezelfde week in 2024. Daardoor blijft de industrie op grote schaal eieren inkopen, terwijl de volumes in voorgaande jaren juist afnamen omdat producenten toen nog op hun voorraden konden teren.
Zuid-Europese markten stabiel
In Zuid-Europa blijven de eierprijzen grotendeels stabiel. In Spanje en Italië is het effect van het naderende einde van het toerismeseizoen nog niet zichtbaar en blijven de noteringen onveranderd. In Frankrijk daarentegen zijn de prijzen licht gedaald; in week 33 namen zij met net geen €1 per 100 kilo af.