De Europese rundveeprijzen bevinden zich deze week in een stabielere fase. Alleen de Nederlandse prijs zette nog een stap omlaag, waardoor inmiddels een duidelijk gat is ontstaan tussen de Nederlandse en de Duitse markt.
Lokaal is er nog steeds druk op de Noord-Europese prijzen. De Nederlandse notering van Vee & Logistiek daalde deze week opnieuw met 10 cent naar €5,80 per kilo. Daarmee ligt de rundveeprijs 7,2% lager dan het hoogtepunt in week 28. Ondertussen blijft de Duitse VEZG-prijs stabiel op €6,05 voor de O-kwaliteit, waarmee Duitsland opnieuw duidelijk boven het Nederlandse niveau noteert. In Zuid-Europa zijn de noteringen daarentegen stabiel. Zowel in Frankrijk als in Spanje bleef de prijs deze week onveranderd.
De Nederlandse en Duitse markt contrasteren momenteel sterk in aanpak, wat het stevige prijsverschil verklaart. In de afgelopen weken kozen grote afnemers ervoor om bestellingen tijdelijk te pauzeren om druk op de rundveemarkt uit te oefenen. Verschillende grote spelers hadden eerder extra vlees ingekocht en opgeslagen, waardoor zij nu de vraag aanzienlijk konden verlagen. Nederlandse slachterijen zagen hierin een kans en besloten naast hun verkoopprijzen ook de inkoopprijzen van vee te verlagen.
Herstelt de vraag?
In grote delen van de Europese Unie is de rundveeprijs gestabiliseerd. De belangrijkste vraag die boven de markt hangt, is in hoeverre de vraag weer aantrekt zodra de vakanties voorbij zijn. Slachterijen werken in deze periode doorgaans toe naar het einde van de zomervakantie. Als dat het geval is, bevinden we ons vermoedelijk dicht bij een voorlopig dieptepunt. In Noord-Europa ligt de vraag in deze tijd van het jaar traditioneel lager, omdat veel consumenten op vakantie zijn. Nu de vakantieperiode ten einde loopt en steeds meer consumenten terugkeren, krijgt de rundvleesmarkt doorgaans een impuls.
Hoe sterk de markt zal terugveren, moet nog blijken. Hoewel de rundveemarkt altijd enig herstel laat zien, kiezen veel consumenten er in deze tijd van het jaar voor om te bezuinigen op hun voedingsuitgaven. Dat maakt dat het herstel van de rundvleesmarkt doorgaans minder sterk is dan bij pluimveevlees. Nu rundvlees bovendien relatief duur is, zou het geen verrassing zijn als het herstel dit jaar zwakker uitvalt dan gebruikelijk.