Shutterstock

Analyse Logistiek

Met prijzen zakt ook marge van containerrederijen

1 September 2023 - Linda van Eekeres

De operationele marge van containerrederijen is in het tweede kwartaal van dit jaar voor het eerst in drie jaar onder de 10% is gezakt, namelijk naar 8,9%. Dat blijkt uit een analyse van Alphaliner van de resultaten van negen internationale containerrederijen. 

Een kwartaal eerder was de bedrijfsmarge nog 13,1% en een jaar eerder zelfs 56,3%. Het Israëlische ZIM rapporteerde met -11,2% de slechtste marge en het Chinese Cosco was met 27% de best presterende rederij, schrijft Splash.

De containerprijzen vergleken met een jaar geleden ook flink gedaald. Op jaarbasis is er volgens dat van Drewry een afname van het spottarief voor een container van 40 voet met 69,3%. Wel is het spottarief nog steeds 22% hoger dan gemiddeld in pre-coronajaar 2019.

Ook de prijzen voor de vaste contracten zijn in augustus wederom gedaald. Volgens de Xeneta Shipping Index was er in de maand augustus sprake van een daling van 7,8% en op jaarbasis van 62,7%. De vaste tarieven op de lijnen vanuit het Verre Oosten zijn zelfs met 75% procent gedaald. Xeneta geeft aan dat de vaste contracten meestal de ontwikkelingen in de spotmarkt volgen en dat de tarieven daar afgelopen maanden stegen. Een stijging van de vaste tarieven de komende tijd is daarmee waarschijnlijk (maar geen wetmatigheid).

De spottarieven lijken zich ondertussen te stabiliseren. Zes weken op rij zaten de spottarieven voor containers in de lift, maar de laatste twee weken is een lichte daling te zien. Deze week daalt de Drewry World Container Index (WCI) 1,6% naar $1.739,59 per container van 40 voet. De tarieven daalden het meest op de lijn Shanghai naar Rotterdam (-4%) en vice versa (-3%).

Laag waterpeil Mississippi
De Baltic Exchange Dry Index staat op 1.086 punten. De Supramax-schepen (50.000 tot 60.000 ton) krijgen de komende tijd volgens Fearnleys een impuls vanwege de aankomende graanactiviteiten in de VS. Ondertussen zijn de kosten om de soja- en maïsoogst vanuit het land naar de zeehavens te krijgen behoorlijk gestegen door het lage waterpeil van de Mississippi waardoor schepen minder zwaar beladen kunnen worden. De spotprijzen voor de binnenvaartschepen zijn volgens het Amerikaanse landbouwministerie USDA vanaf 29 augustus met 49% gestegen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Analyse Logistiek

Zitten containertarieven op hun (voorlopige) piek?

Analyse Logistiek

Veel foodbedrijven ervaren toeleveringsproblemen

Analyse Logistiek

Voedingsproducenten VS vrezen grote havenstaking

Analyse Logistiek

Vrachtwagenchauffeurs dreigen VK te gaan mijden

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden