Shutterstock

Opinie Joost Derks

Opvallende yen-rally heeft wankele basis

12 December 2023 - Joost Derks

De opmars van de Japanse yen staat volop in de schijnwerpers op valutamarkten. Het was een kwestie van tijd voordat de munt na een felle daling wat zou herstellen. Maar handelaren lopen zo wel heel ver vooruit op een zet van de Bank of Japan.

De Japanse yen is tussen begin 2021 en half november met ruim 30% gedaald ten opzichte van de dollar. Die correctie is niet zo heftig als de koersdaling van bijvoorbeeld de Argentijnse peso (-77%) of de Turkse lira (-74%). Toch is de terugval opvallend, want dit soort koersdalingen komen niet veel voor bij valuta's van grote, ontwikkelde landen. Meestal is zo'n correctie het gevolg van een flinke recessie of een grote natuurramp. In het geval van de yen wordt de valuta-ellende echter veroorzaakt door de inflatie die na 2021 hoog oplaaide. Om de inflatie onder controle te krijgen, schoot de rente overal omhoog. In de Verenigde Staten is de beleidsrente momenteel 5,5% en in Europa is dat 4,5%.

Rentegeweld
De Bank of Japan (BoJ) gaat echt niet mee in dit rentegeweld. De Japanse rente staat al sinds 2016 onder nul. Met de extreem lage rente probeert de BoJ een impuls te geven aan consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen. Dat was het afgelopen decennium hard nodig. In het land is de inflatie sinds 2010 namelijk alleen in 2014 even boven de 2% uitgeklommen, voordat de inflatie na de coronapandemie werd aangewakkerd. Momenteel schommelt de inflatie rond de 3%. En dat is het perfecte excuus voor de BoJ om de extreem lage rente voorzichtig wat op te schroeven. In die zin is 'voorzichtig' het sleutelwoord. Want als de centrale bank van Japan snel te werk gaat, zijn de gevolgen mogelijk niet te overzien.

'Carry trade'
De heel lage rente maakt het namelijk aantrekkelijk voor beleggers om geld te lenen in Japan, om dit in een ander land tegen een hoger rendement te investeren. Deze zogeheten 'carry trade' is de afgelopen jaren alleen maar aantrekkelijker geworden omdat de rente met uitzondering van Japan bijna overal ter wereld omhoog ging. Inmiddels is voor honderden miljarden euro's aan yen geleend en in het buitenland belegd. Naarmate de rente verder oploopt, stroomt een steeds groter deel van dat geld terug naar Japan. Het beleid van de BoJ laat zich dan ook voelen op aandelenmarkten wereldwijd. Met het oog op de enorme kapitaaluitstroom door de carry trade zijn handelaren massaal gaan speculeren op een verdere daling van de yen.

Langzaam maar zeker
Langzaam maar zeker komt het moment dichterbij dat de Japanse rente toch gaat stijgen. Hoewel de kans heel klein is dat er bij de BoJ-vergadering van begin volgende week al een rentezet komt, kiezen veel partijen het zekere voor het onzekere en sluiten ze hun short-posities. Hierdoor schoot de yen sinds half november opeens met 6% omhoog. Volgens veel economen is die herstelbeweging voorbarig. Maar daarmee onderschatten ze de overtuiging waarmee de BoJ voorsorteert op een rentezet. Bestuurslid Ryozo Himino gaf vorige week woensdag een scherpe analyse hoe een hogere rente doorwerkt in de economie. Misschien is de yen-rally van afgelopen weken inderdaad wat voorbarig, maar vroeg of laat gaat de renteomslag in Japan er wel degelijk komen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Dalende valuta’s in opkomende markten

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden