Meer nieuws

haven Liverpool

Nieuws melk

Minder export door weinig melk en zorgen China

De omvang van de wereldhandel in zuivel is in de eerste helft van dit jaar met 4,3% gedaald. Het is voor het eerst in tien jaar dat dit gebeurt. De voornaamste oorzaken zijn de lagere melkproductie wereldwijd, de hoge zuivel- en melkprijzen en de problemen in China met Covid en de economische groei in dat land. Dit meldt de Europese koepelorganisatie voor de zuivelhandel Eucolait.
Vrijdag 14:16 uur
kip

Analyse Pluimveevlees

Prijs kippenvlees trekt na zomerdip weer aan

Waar de rundvleesprijzen momenteel onder druk staan, trekken de pluimveevleesnoteringen juist in waarde aan. De markt heeft blijkbaar nog geen last van hoogtevrees. De hogere opbrengsten zijn hard welkom in de keten die de dupe is van kosteninflatie.
Vrijdag 13:30 uur
graan graankorrels graanverwerking

Analyse Granen en grondstof

Markt niet onder de indruk van hogere graanprognose

De granenmarkt blijft gespannen. De onzekerheid over de aanvoer van graan uit Oekraïne is door stappen vanuit Rusland geen zekerheid volgens analisten. Ook droogte blijft de markt bezig houden. De aanpassing in de wereld tarweoogst door het International Grains Council (IGC) bracht speler op de markt niet op andere gedachtes.
Vrijdag 12:30 uur
kaas mozzarella

Analyse melk

Dynamiek op schijnbaar rustige zuivelmarkt

Een bijna stabiele markt, waarin toch van alles gebeurt. Zo is de huidige situatie in de zuivelmarkt het best te beschrijven. Een enkele notering gaat nog omhoog, zoals voor magere melkpoeder en room. Andere blijven stabiel of dalen iets.
Vrijdag 09:00 uur
MiFood

Interview MiFood

'Effect groente en fruitmix groter dan som der delen'

Slechts  2% van de Nederlandse volwassenen eet dagelijks voldoende groente en fruit. Met dat gegeven ging Raymond Nolet vier jaar geleden samen met vier andere aandeelhouders en steun van de provincie Limburg, aan de slag om producten te ontwikkelen die bijdragen aan het verhogen van de weerstand tegen welvaartsziektes.
Vrijdag 08:00 uur
FED Federal Reserve

Opinie Joost Derks

Komt de Fed twee keer te laat?

De Federal Reserve blijft met een renteverhoging van driekwart procentpunt keihard op de inflatierem trappen. Er komen steeds meer signalen dat de inflatietop al achter ons ligt. Voorlopig is de dollar de grote winnaar: zelfs als de beleidsomslag van de Amerikaanse centrale bank te laat komt.
Donderdag 17:30 uur
Allard Bakker

Interview Allard Bakker

'Er is een markt voor biologisch rundvlees'

Na varkensvlees en lamsvlees start de Groene Weg een keten voor biologisch rundvlees. Op dit moment belanden veel kalveren die binnen de biologische melkveehouderij geboren worden nog in de reguliere vleesveehouderij. De biologische tak van Vion wil hier verandering in brengen. We vroegen directeur Allard Bakker waarom dit gebeurt en of er een markt is voor biologisch vlees in Nederland.
Donderdag 15:00 uur
suiker Cosun

Analyse Suiker

Suikernotering Londen krijgt een ferme tik

De verschillende suikernoteringen laten een wisselend beeld zien. In Londen staat de prijs flink onder druk terwijl New York suiker voorzichtig stapjes omhoog zet. Onderliggend is er echter best wel het nodige aan het schuiven in de suikermarkt.
Donderdag 13:30 uur
export logistiek containers

Nieuws melk

Amerikaanse zuivel grijpt nieuwe exportkansen

De Amerikaanse zuivelexport is in juli sterk aangetrokken, vooral naar Azië, en herstelt daarmee van de terugval die tot en met afgelopen voorjaar plaatsvond. Weipoeder, lactose en ook kaas deden het heel goed. De export van melkpoeders blijft nog wel tegenvallen, net als die van de hogere WPC's.
Donderdag 13:30 uur
tarwe Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Tarweprijs zet verdere stappen omhoog

De ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne blijven van grote invloed op met name de tarwemarkt. Zowel in Europa als in Amerika deed de tarweprijs een stap omhoog door onzekerheid omtrent levering van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. Hoewel ondergesneeuwd zijn er ook factoren in de markt die een prijsdrukkend effect hebben.
Donderdag 12:10 uur
energie gas

Analyse Aardgas

Poetin stookt de Europese gasmarkt weer op

De gasmarkt blijft wisselvallig. Hoewel de gasprijs na de aankondiging van verschillende noodpakketten daalde, zit de prijs weer in de lift. Dalende temperaturen en verdere verharding van de oorlog in Oekraïne lijken hiervan de oorzaak. Dit betekent niet dat overheden stilzitten, want het nieuwe Europese gasbeleid neemt langzaam maar zeker concrete vormen aan.
Woensdag 17:35 uur
energie elektriciteit

Nieuws Energiecrisis

Bakkers en slagers willen concrete maatregelen

De particulier krijgt compensatie voor de hoge energierekening, ondernemers zoals slagers en bakkers, die de afgelopen weken de noodklok luidden moeten na Prinsjesdag nog even wachten op concrete maatregelen. Dat er maatregelen komen is inmiddels duidelijk, hoe die eruit gaan zien nog niet. 
Woensdag 16:30 uur
palmolie

Analyse Palmolie

India laat palmolieprijs opveren en weer dalen

In Azië schommelde de palmolieprijs de afgelopen dagen meer dan in Rotterdam. Grootschalige inkopen van Indiase klanten in zowel Indonesië als Maleisië dreven in eerste instantie de prijs op, de laatste dagen daalde de prijs weer. Dit lijkt ook de globale richting in de komende periode.
Woensdag 14:20 uur
melk zuivel

Analyse Melk

De huid wordt duur verkocht in de zuivelsector

Hoewel het dal van de melkaanvoer dichterbij komt, zal de productie ook de komende weken nog verder dalen. Deze ontwikkeling geeft de prijzen van spotmelk een verdere boost. Het passeren van het prijsniveau van €70 per 100 kilo lijkt geen onneembare horde.
Woensdag 13:45 uur
rusland Vladimir Poetin

Analyse Granen en Grondstof

Poetin laat zijn invloed zien op de tarwemarkt

De ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied blijven de tarwemarkt domineren. Gisteren raakte de markt van slag door de aankondiging van een referendum over aansluiting bij Rusland door de leiders van Loegansk en Donetsk. Vandaag deed Poetin daar nog een schep bovenop door de afkondiging van een gedeeltelijke mobilisatie.
Woensdag 12:20 uur
Geertje Zeegers

Interview Food People

'Je bent pas een succes als je gekopieerd wordt'

Geertje Zeegers is nu zo'n anderhalf jaar country manager bij Too Good To Go Nederland, een app waarmee consumenten producten kunnen kopen die bedrijven zoals supermarkten, bakkers en andere voedselverkopers anders weg zouden moeten gooien. In die rol is ze verantwoordelijk voor de organisatie van het bedrijf en de groei daarvan in Nederland.
Woensdag 10:10 uur

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief