Meer nieuws

supermarkt inflatie

Nieuws Financieel

Voedselinflatie daalt in november verder

Wanneer energie buiten beschouwing wordt gelaten neemt de inflatie af, blijkt uit CBS-cijfers. In september was de inflatie zonder energie 5,5%, in oktober 5,1% en in november 4,1%. In februari en maart van dit jaar was dit nog 8,1%.
Gisteren 12:15 uur
olie

Analyse Energie

Olieprijs stijgt voor het eerst in vijf weken

De olieprijs is voor het eerst in vijf weken tijd gestegen. De ondertoon van de markt is nog steeds negatief, maar door verwachtingen van een lager aanbod uit Saudi-Arabië is de prijs toch afgenomen. Daarnaast zorgt een storm in de Zwarte zeeregio voor lagere export vanuit Kazachstan naar Rusland.
Gisteren 10:00 uur
suikerriet

Markt Starter Grondstoffen

Regenval in Brazilië kan verlichting bieden

De granenprijzen stijgen en de droogte in Brazilië blijft een belangrijke rol spelen. In het Latijns-Amerikaanse land lijkt regenval op komst. Die verwachting zorgde ervoor dat de koffiekoers daalde. De suikerkoersen sloten tot slot lager door een hogere productieschatting. Dit is de Markt Starter van 30 november 2023.
Gisteren 08:11 uur
koffiebonen

Analyse Grondstoffen

Robustakoffie goedkoper, oogst verloopt goed

De arabicaprijs is afgelopen week scherp gestegen, de robustakoffie wordt daarentegen goedkoper. In Brazilië bracht regen niet de gewenste verlichting. In Vietnam gaat de robustaoogst z'n gangetje. 
Eergisteren 17:00 uur
vrieshuis koelcel

Nieuws Ondernemen

Temperatuur vrieshuizen kan 3 graden hoger

Voedsel invriezen op min 15 graden in plaats van de gebruikelijke min 18 graden kan op jaar basis 17,7 miljoen ton aan CO2-uitstoot schelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.
Eergisteren 16:30 uur
FrieslandCampina

Analyse Grondstoffen

FrieslandCampina zet hoog in na zuivelrally

De prijzen van boter, melkpoeder en kaas trokken de afgelopen maanden razendsnel aan. De zuivelmarkt tapt duidelijk uit een ander vaatje. FrieslandCampina heeft vertrouwen in de markt en laat haar leden profiteren, maar of de concurrentie hier nou zo blij mee is? 
Eergisteren 14:58 uur
palmolie

Analyse Grondstoffen

Palmoliemarkt leeft op, maar stuit ook op grens

De palmolieprijs zag een week met eerst oplevende prijzen maar daarna ook weer een terugval. Het eerste door de oplopende olieprijzen, waarvan palmolie ook een plusje kreeg. De consumentenmarkt in een belangrijk afzetgebied als India werkt evenwel niet mee.
Eergisteren 14:00 uur
eieren

Analyse Grondstoffen

Eierprijs blijft nog altijd stevig stijgen

De eierprijs is de laatste weken weer flink gestegen. De vraag is nog altijd goed. Vooral biologische en vrije-uitloopeieren verkopen op het moment goed. Daarnaast begint er door vogelgriep weer druk op de markt te ontstaan. In Europa vallen de verliezen nog mee, maar in de Verenigde Staten begint de impact op de markt voelbaar te worden.
Eergisteren 13:00 uur
akkerbouw regen nat perceel overstroming neerslag

Analyse Granen & Grondstof

Regen zet Europese granen op achterstand

Overvloedige regen hindert de herfstwerkzaamheden in grote delen van Europa. Dat bevestigt nu ook de Europese Commissie in het Mars-bulletin. Op de granenmarkt is daar echter maar beperkt aandacht voor. Matige export en voldoende voorraad wegen zwaarder voor handelaren.
Eergisteren 12:30 uur
gas

Analyse Energie

Gasprijs blijft ondanks kou stoïcijns doordalen

De Europese gasprijs is ondanks de koude periode verder gedaald. Door lage vraag en een hoge vulgraad weet de temperatuur geen grip te krijgen op de gasmarkt. Zelfs problemen op de LNG-markt laten de gasprijs ongemoeid.
Eergisteren 10:00 uur
Noorse kroon

Opinie Joost Derks

Nokkie en loonie voelen de pijn van OPEC-uitstel

Het uitstel van een belangrijke OPEC-vergadering belooft weinig goeds voor de wijze waarop lidstaten zich aan afspraken over productiebeperkingen houden. De druk op de olieprijs berooft de Noorse kroon en Canadese dollar voorlopig van opwaarts potentieel.
Eergisteren 09:00 uur
soja - agri

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenkoersen door hitte en koude bevangen

Het is heet in Zuid-Amerika en dat heeft impact op de grondstoffenkoersen. Ondanks de kou in Europa blijven de gasprijzen dalen. De olieprijs zit in de lift, onder meer door een storm op de Zwarte Zee. Dit is de Markt Starter van 29 november 2023.
Eergisteren 07:21 uur
suiker

Nieuws grondstoffen

Puike productie, maar suikerkoersen bewegen niet

Brazilië blijft hoge ogen gooien met de suikerproductie. Wederom worden er puike cijfers gepresenteerd, maar tot  lagere suikerkoersen leidt dat niet. Een moeizame export lijkt dat te blokkeren. 
Dinsdag 17:00 uur
The Good Spice Iona Mulder

Interview Food People

'Zo'n acht schakels en toch zijn specerijen zó goedkoop'

Iona Mulder studeerde geschiedenis en rechten, maar bedacht zich dat ze mensenrechten misschien beter kon beschermen met 'een goedlopend bedrijf dat het anders aanpakt'. Tel haar passie voor eten en koken erbij op en daar was het idee voor The Good Spice, een handelshuis voor specerijen die duurzaam zijn verbouwd en waarvoor boeren een eerlijke prijs krijgen.
Dinsdag 14:00 uur
supermarkt china varkensvlees vlees

Nieuws Vlees & Eiwitten

China bestrijdt deflatie met opkoop van varkensvlees

Als poging om de deflatie te bestrijden, heeft de Chinese overheid eind november opnieuw varkensvlees opgekocht voor de staatsreserves. Een groot vleesaanbod weegt zwaar op de markt. In 10 jaar tijd was de vleesproductie niet zo groot als in het afgelopen kwartaal. 
Dinsdag 13:00 uur
tarwe - food tarwe - agri

Analyse Grondstoffen

Tarwe in de uitverkoop op de termijnmarkten

Tarwe deed een flinke stap terug afgelopen handelssessie. Deels komt dat door tegenvallende export, maar er speelt meer op. Russische exporteurs hebben overigens geen boodschap aan wat er in Parijs en Chicago gebeurt. In de VS blijft wintertarwe voor de nieuwe oogst het goed doen. In maïs en soja blijft Zuid-Amerika de stemming bepalen.
Dinsdag 12:15 uur

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox