Meer nieuws

varkens - agri

Nieuws Vlees & Eiwit

Minder CO2-uitstoot Livar-varkens door eiwit uit gras

Grassa en Livar hebben samen een nieuw voer voor het Limburgse varkensvleesbedrijf ontwikkeld. Zo schrijven de bedrijven in een persbericht. De nieuwe samenwerking met Livar is een van Grassa's eerste commerciële toepassingen.
Donderdag 16:45 uur
yen

Opinie Joost Derks

De dalende yen vertelt een pijnlijk verhaal

Donderdag 16:00 uur
slachterij varkensvlees

Analyse Vlees & Eiwit

Recordhoge prijs varkensvlees stijgt verder

De varkensvleesprijs is ondanks de recordstand met 5 cent gestegen. Een combinatie van een laag aanbod aan slachtvarkens, uitgevallen slachtdagen en grote vraag door het mooie weer is het gevolg van de stijging. Daarnaast heeft Zuid-Korea de grenzen heropend voor Duitse slachterijen.
Donderdag 14:00 uur
supermarkt boodschappen voedselprijs

Nieuws Financieel

Voeding grootste drijver achter inflatie

De inflatie is in mei verder opgelopen, naar 6,1%. Dit meldt het CBS op basis van een eerste snelle raming. In april was de inflatie 5,2%. Energie is op jaarbasis fors goedkoper geworden. Voeding is momenteel de grootste drijver achter de inflatie. De voedingsinflatie neemt wel iets af, van 13,2% in april, naar 12,8% afgelopen maand.
Donderdag 11:10 uur
koffie

Analyse Grondstoffen

Arabicakoers daalt hard door goed oogstweer

De arabicaprijs is de afgelopen week scherp gedaald. Robusta daalde zeer licht in prijs. Waar de droogte in Brazilië het oogsten van die eerste boon aantrekkelijker maakte is Robusta vanwege de lage prijs al het hele jaar populair.
Donderdag 10:45 uur
olie Olieplatform

Analyse Energie

Chinese malaise blijft olieprijs drukken

Door de zwakke Chinese economie is de olieprijs deze week met bijna $5 gedaald. Met name de industrie heeft het moeilijk, maar ook de groei van de dienstensector begint te vertragen. Door de lage prijs zijn alle ogen gericht op de OPEC+. Op het moment spreken Rusland en Saoedi-Arabië elkaar over een verdere verlaging van de olieproductie.
Donderdag 10:00 uur
tarwe - food

Markt Starter Grondstoffen

Hevige regenval in China maakt tarwe duurder

De graanprijzen stijgen door slecht weer in China en de VS. Een lek in Noorwegen zorgt voor een onverwachte prijsstijging op de TTF. De olieprijs daalde tenslotte door onverwacht hoge voorraden in de VS en lage vraag vanuit China.
Donderdag 08:00 uur
FrieslandCampina Jan Derck van Karnebeek

Achtergrond Ondernemen

Nieuwe CEO kan vol aan de bak bij FrieslandCampina

Uitgerekend op Wereldmelkdag (1 juni) is Jan Derck van Karnebeek aangetreden als nieuwe CEO van FrieslandCampina. Hem wacht een flinke taak. Binnen twee maanden mag hij al de halfjaarcijfers presenteren van de onderneming. Grote kans dat niet alles meevalt. Maar belangrijker zijn de koers voor de lange termijn en het ontwikkelingspotentieel. Hoe wil hij FrieslandCampina weer aantrekkelijker maken voor melkveehouders, om er te blijven of erbij te komen?
Donderdag 07:00 uur
rundvlees

Marktflits Vlees & Eiwit

Zonnige periode breekt aan voor rundvleesmarkt

Nu het barbecue-seizoen is begonnen, zit de rundvleesprijs in de lift. Marktredacteur Matthijs Bremer bespreekt in de vleesflits van deze week kort de achtergronden hiervan. Lees ook onze marktanalyse.
Woensdag 20:00 uur
Vleesvervangers Nederland

Analyse Ingrediënten vleesvervangers

Prijs plantaardige grondstoffen onder druk

Plantaardige grondstoffen van vleesvervangers worden in rap tempo goedkoper. De prijzen van soja, tarwe en haver staan op het moment op het laagste punt sinds de zomer van 2021. De prijs van dierlijke grondstoffen ontwikkelt zich minder gunstig. Voor alsnog valt de daling van de eierprijs lager uit dan verwacht en ook de kaasprijs zet tegen de verwachting van de markt in een stap omhoog.
Woensdag 16:00 uur
kaas mozzarella

Analyse Grondstoffen

Kaasmarkt stijgt tegen de verwachtingen in

Na een stevige afwaardering in het vierde kwartaal en daaropvolgend een periode met weinig prijsfluctuaties zit de kaasmarkt weer in de lift. Dat de kaasprijzen juist nu de weg naar boven inslaan, is in meerdere opzichten opvallend te noemen. De markt is vaster dan aanvankelijk werd gedacht.
Woensdag 14:00 uur
palmolie

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs krijgt klap op dalende markt

De palmolieprijs kreeg deze week een stevige klap op een dalende markt voor plantaardige olie. Dit was te zien op zowel de termijnmarkten als op de fysieke markt. Wat de directe aanleiding was, is niet helemaal duidelijk. Het lijkt een combinatie van factoren.
Woensdag 14:00 uur
graanexport

Analyse Grondstoffen

Stevige concurrentie weerspiegeld in tarweprijs

De graanbeurzen kleurde dieprood afgelopen handelsdag. Vooral tarwe kreeg een ferme tik onder meer door stevige concurrentie op de wereldmarkt. Daarnaast is de start van maïs en soja in de VS relatief goed. Het weer zal volgens verschillende analisten een belangrijke factor worden voor de prijsvorming op de granenmarkt.
Woensdag 12:00 uur
van maanen

Nieuws Vlees & Eiwit

Vivera zet vegetarische saucijs in de markt

Vivera heeft zijn eerste stap in de wereld van de foodservice gezet. In samenwerking met Bakker Van Maanen heeft de vleesvervangersproducent een vegetarisch saucijzenbroodje ontwikkeld. Het nieuwe product is in de 60 locaties van de bakkersketen te koop.
Woensdag 11:00 uur
soja - food

Markt Starter Grondstoffen

Grondstofkoersen kijken na Pinksteren naar beneden

De koersen van de meeste agrarische grondstoffen kijken na Pinksteren even naar beneden. Zo kwam de koers van tarwe in zowel Chicago als Parijs uit op het laagste punt in twee jaar. Ook koffie en suiker verloren waarde, door droge omstandigheden en lage olieprijzen. Die daalden door onzekerheid over de economische situatie in China en twijfels over de plannen van OPEC+. Dit is de Markt Starter van 31 mei 2023.
Woensdag 08:00 uur
olie gas

Analyse Energie

Keert China Russische gasmarkt de rug toe?

De bodem van de gasprijs lijkt nog altijd niet in zicht. Door een Brussels plan voor extra besparingen en de zwakke Europese economie zakte de prijs op de TTF tot onder de €25. Daarnaast lijkt China voor Turkmenistan boven Rusland te kiezen als belangrijkste gasleverancier.
Dinsdag 17:00 uur

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox