Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Analyse Zonnebloemolie

Zonnebloemolie iets minder aan de prijs

21 Juli 2021

De voedselprijzen daalden gemiddeld in juni. Dat was voor het eerst sinds een jaar. Zonnebloemolie en andere plantaardige oliën daalden echter een stuk harder in prijs. 

De gemiddelde daling van de voedselprijzen was in juni 2,5%. De prijsindex van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, voor plantaardige olie was in de maand juni gemiddeld 157,5 punten. Dat is een daling van 9,8% ten opzichte van de maand mei en het laagste punt in vier maanden. Maar het is nog steeds hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Toen stond de index voor plantaardige oliën op 86,6 punten.

De prijzen voor plantaardige olie daalden in juni aanzienlijk, maar liggen nog altijd ver boven die van een jaar geleden. Bron: FAO

De aanzienlijke daling van plantaardige olie op maandbasis is vooral het gevolg van de lagere prijzen van palm-, soja- en zonnebloemolie. De prijs van zonnebloemolie kan verder dalen. Eerder schreven we in een analyse over zonnebloempitten dat de prijs op dit moment stabiel is, maar bij de verwachte grotere oogst komend seizoen kan gaan dalen. Zonnebloemolie wordt geperst uit de zaden van zonnebloemen.

Gematigde importvraag
De gematigde wereldwijde importvraag oefende een neerwaartse druk uit op de soja- en zonnebloemolieprijzen in juni. India is volgens marktbureau Tridge de grootste importeur van zonnebloemolie. In 2020 was dat land goed voor 29% van alle import, met een waarde van $2,1 miljard. China stond op de tweede plaats met 21% ($1,5 miljard). Nederland komt daar als derde importeur met 9% ver achteraan ($611 miljoen). 

Nederland produceert zelf geen zonnebloemolie. De olie die hier verwerkt wordt, komt volgens de Nederlandse ketenorganisatie voor oliën en vetten MVO voornamelijk uit: Oekraïne, Bulgarije, Hongarije, Argentinië, Frankrijk en Roemenië. Op de lijst van Tridge met landen die zonnebloemolie richting Nederland exporteren, staan ook België en Duitsland (3% en 1%). Oekraïne is goed voor 82% van de in Nederland ingevoerde zonnebloemolie en Hongarije voor 9%.

Oekraïne goed voor meer dan de helft export
Oekraïne is sowieso de topexporteur. In zijn eentje is het land goed voor meer dan de helft van de wereldwijde export van zonnebloemolie (56% in 2020). De waarde van de Oekraïense zonnebloemolie-export bedroeg vorig jaar $4 miljard.

Zonnebloemolie wordt in de voedingsindustrie onder meer gebruikt in frituurolie, slaolie en margarine. Ook wordt zonnebloemolie verwerkt in veel levensmiddelen, van chips tot vleesvervangers. Ook wordt zonnebloemolie in biobrandstof verwerkt, maar dit gaat maar om een klein percentage van de totaal verwerkte zonnebloemolie.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Analyse Grondstoffen

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Blauwe bes nog steeds bezig met opmars

Analyse Blauwe bessen

Blauwe bes nog steeds bezig met opmars

Zalm ongewoon hoog in prijs deze zomer

Analyse Zalm

Zalm ongewoon hoog in prijs deze zomer

Oliën voorlopig nog duur door krappe voorraden

Analyse Oliën

Oliën voorlopig nog duur door krappe voorraden

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief