Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Prognose: productiegroei voeding meer dan 3 procent

7 Mei 2024 - Linda van Eekeres

Kredietverzekeraar Atradius verwacht dat de wereldwijde productie van voedingsmiddelen en dranken in 2024 met 3,2% groeit en het jaar daarop met 3,3%. Volgens Atradius zijn in Nederland de winkelwagens steeds minder gevuld om de hoge prijzen te compenseren en houdt de consument in restaurants nog steeds de hand op de knip.

De waarde van de verkopen van voedingsmiddelen en dranken in Nederland stijgt volgens cijfers van Oxford Economics die Atradius aanhaalt dit jaar 5,2%. Dat is hoger dan in Frankrijk (-1%), Duitsland (-2,6%), Italie (+2%), Spanje (+1%) en het VK (+ 2,2%). Voor 2025 wordt voor Nederland een groei van 2,3% van de verkopen verwacht en ook dat is hoger dan gemiddeld. De prognose voor de groei van de verkopen in de EU en het VK is dit jaar gemiddeld 1,3% en volgend jaar 1,5%. De hogere output voor Nederland ten opzichte van andere Europese landen komt enerzijds door de hogere inflatie die in 2023 voor hogere prijzen (outputwaarde) zorgde en anderzijds door koopkrachtherstel (door gestegen lonen) die zorgt dat de consumptie op niveau blijft, geeft Atradius desgevraagd als verklaring.

Onvoorspelbare weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de verwachtingen voor de productiegroei (naar beneden) bijgesteld moeten worden. Ook andere factoren vormen een neerwaarts risico. "El Niño, de oorlog in Oekraïne, het conflict tussen Israël en Hamas en de Houthi-aanvallen op containerschepen in de Rode Zee-corridor vertroebelen de vooruitzichten", aldus het rapport.

Kansen Europa: economische groei, EU-wetgeving en E-commerce
Atradius onderscheidt specifiek voor Europa drie kansen en drie risico's. Een kans is de (bescheiden) economische groei. Naarmate de inflatie afneemt, zal de koopkracht van de consument verbeteren, aldus de kredietverzekeraar. Toch betekent dit niet per definitie meer consumptie in Europa. Zo zijn in Nederland 'om te compenseren voor de hoge prijzen de winkelwagens minder gevuld en houdt de consument in restaurants nog steeds de hand op de knip'. Het is volgens Atradius in Nederland 'na jaren van gestegen kosten maar de vraag of en in welke mate de consumentenprijzen gaan dalen'. In Duitsland kan het aantal faillissementen in de horeca toenemen door een stijging van de btw van 7% naar 19% per januari 2024. En in het Verenigd Koninkrijk gaat 'de industrie opnieuw een moeilijk jaar tegemoet, omdat de aanhoudend hoge rente consumenten beperkt in hun uitgaven'. In Frankrijk presteerde de export van alcoholische dranken vorig jaar zwak. Naar verwachting van Atradius besteden consumenten daar dit jaar minder aan voeding. "Dit geldt met name voor vlees, fruit en groente, waarbij de biologische sector het meest te lijden zal hebben."

Een andere kans ziet de kredietverzekeraar in de EU-wetgeving. "Met de Europese Green Deal zou er een positieve ontwikkeling kunnen zijn in de 'Farm to Fork'-strategie die als doel heeft om voedselsystemen eerlijk, milieuvriendelijk en gezond te maken." Ook E-commerce wordt als kans gezien. "Online distributie is een trend die de komende jaren zal blijven toenemen via apps en websites. Jonge consumenten kopen hun boodschappen liever online dan in de supermarkt."

Risico's: ongelijk speelveld, voedselzekerheid en extreem weer
Als risico noemt Atradius een ongelijk speelveld. "Boeren in heel Europa hebben geprotesteerd tegen de nog te ratificeren handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur. De overeenkomst is bedoeld om exportmogelijkheden naar Zuid-Amerika te creëren, waarbij de meeste EU-exporttarieven worden afgeschaft." De overeenkomst zou, zo haalt de kredietverzekeraar aan, echter de voedselmarkt van de EU uit balans kunnen brengen door import van rundvlees en gevogelte dat niet voldoet aan de strenge EU-normen en wel concurreert met dat van Europese boeren.

Een ander risico dat wordt gesignaleerd is voedselzekerheid. "Gezien de geopolitieke spanningen zal het veiligstellen van de voedselzekerheid voor EU-leden de komende jaren een uitdaging zijn voor de EU." Het laatste risico vormen extreem weer en ziektes. Klimaatverandering blijft een structureel probleem voor Europese landen, maar ook uitbraken van ziektes die gevolgen kunnen hebben voor de veeteelt en oogsten van gewassen, aldus Atradius.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden