Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Omvang schade in Brazilië nog lastig in te schatten

8 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Speculanten namen afgelopen handelssessie hun winst in tarwe na de rally eerder deze week volgens analisten. Onderliggend blijven de zorgen over het weer de markt overheersen, van droogte in Rusland tot overstromingen in Brazilië.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €5,50 lager op €209,75 per ton. Het septembercontract leverde €2,50 in en kwam daarmee op €242,75 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje terug. Het meicontract sloot 1,2% lager op $6.24¾ per bushel. Maïs sloot eveneens lager en daalde met 0,7% naar $4.53¾ per bushel. Soja bewoog meer zijwaarts en hield het verlies beperkt tot 0,2% en kwam daarmee uit op $12.32¼ per bushel.

De correctie op de tarwemarkt is volgens analisten grotendeels het gevolg van handelaren en speculanten die hun winst hebben genomen na de rally eerder deze week. De granenmarkt blijft volatiel en de weerpremie wordt mogelijk verder opgebouwd de komende tijd volgens analisten. In het zuidwesten van Rusland is het droog en daar komt de komende twee weken nauwelijks verandering in als de weerberichten kloppen. Daar komt later deze week mogelijk nog vorstschade bij. In de VS neemt de kans op regen in Kansas wel iets toe. Samen met de iets betere stand van de wintertarwe zorgde dat voor lichte prijsdruk op de beurs in Chicago.

Meer bullish nieuws voor tarwe kwam uit Canada. Statistics Canada schrijft dat de tarwevoorraad in Canada 11,8 miljoen ton is. Vanuit de handel werd gerekend op een voorraad 12,2 miljoen ton.

Uit de gratie
In de Russische graanexport blijft het rommelen. Zes Russische graanexporteurs zouden geen exportquota krijgen. Dat zeggen althans verschillende bronnen op basis van een Telegram-bericht van de Russische Graan Unie die citeert uit documenten van het Russische ministerie van Landbouw. Onder meer TD Rif, LDC Vostok en Cofco zouden uit de gratie zijn geraakt bij het Kremlin. Het totale volume aan exportvergunningen is 1,37 miljoen ton en dat is volgens de Russische Graan Unie verdeeld over andere exporteurs.

Schade in Brazilië lastig in te schatten
In Brazilië is de schade van de extreme regen in de provincie Rio Grande do Sul in granen nog lastig in te schatten volgens de lokale boerenbond. Sinds 29 april is er in de provincie 150 tot ruim 500 millimeter water gevallen. In Restinga Seca dat centraal in Rio Grande do Sul ligt werd op het meetstation 540 millimeter uit de regenmeter gegooid. 68 snelwegen zijn op 154 plaatsen geheel of gedeeltelijk onbegaanbaar door de wateroverlast.

Door de enorme hoeveelheden regen zijn rivieren in het gebied buiten de oevers getreden. Die rivieren zijn een belangrijke schakel in de logistiek naar de zeehaven van Rio Grande. Langs de rivieren staan dan ook grote op- en overslagfaciliteiten voor graan. Hoeveel graan in de silo's verloren is gegaan is nog lastig in te schatten volgens Paulo Pires, voorzitter van de boerenbond Fecoagro. "Het zijn grote silo's dus de schade is significant, maar daar concrete cijfers aan hangen is lastig", vertelt Pires aan Reuters.

Stimulans voor de landbouw
Argentinië doet een poging de agrarische sector een stimulans te geven. Het Argentijnse ministerie van Economische Zaken schrapt de importheffing op kunstmest. Argentinië had een importheffing van 6% op meststoffen die ammoniumnitraat bevatten. Volgens Ciafa gebruikten Argentijnse boeren in 2023 4,6 miljoen ton kunstmest waarvan 2,6 miljoen ton afkomstig uit het buitenland. Ook wil de regering van Milei de importheffing op herbiciden verlagen. Daar zit nu een tarief van 24% tot 35% op. "De verlaging van de tarieven zal het gebruik van kunstmest en herbiciden door boeren stimuleren en de opbrengsten van gewassen verhogen", schrijft het ministerie in de bekendmaking.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden