Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koersen op cacaomarkten lopen steeds verder uiteen

8 Mei 2024 - Matthijs Bremer

Na de forse daling op de cacaomarkt heeft de prijs een stevige correctie naar boven doorgemaakt. Op de markt van Londen althans, want in New York is de stijging subtieler. Het verschil past bij het patroon waarbij het verschil tussen de prijzen op de twee grote cacaomarkten steeds verder toeneemt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de vrij dramatische daling van vorige week, is de cacaoprijs van de ICE in Londen weer fors naar boven gecorrigeerd. Op donderdag 2 mei bereikte de cacaoprijs het laagste punt sinds 21 maart, bij eens stand van £7.144 per ton. Op dinsdag 7 mei steeg de prijs van cacao tot £7.999.

De forse neerwaartse correctie op de cacaomarkt is ten einde. Vorige week daalde de prijs van cacao fors, nadat speculanten en investeerders met een longpositie met forse winsten uit de markt zijn getreden. Daarnaast zijn de weercondities in West-Afrika verbeterd, waardoor de oogstverwachtingen licht naar boven zijn bijgesteld. Daarnaast past de vraag zich aan op het aanbod. Zo is de sector volop op zoek naar alternatieven en verkleinen fabrikanten hun producten.

Combineer dit met het sentiment in de chocoladesector dat de prijzen op de markt onrealistisch hoog zijn en het mag niet verbazen dat er een forse correctie heeft plaatsgevonden. De notering in Londen daalde met maar liefst 29,5% ten opzichte van de recordnotering van 19 april. De forse reactie volgde nadat verschillende bedrijven in de sector een sterker resultaat presenteerden dan de markt op voorhand verwachtte. Zo schreef Mondelēz ondanks een daling van de winst van 32,1% nog altijd zwarte cijfers.

Markten lopen uiteen
Nu de prijs fors is afgenomen, treedt een opmerkelijke discrepantie tussen de Europese en Amerikaanse markten op. De handel op de ICE van New York verliep een stuk rustiger dan in Londen. Op donderdag 2 mei werd cacao voor $8.505 per ton verhandeld. Op dinsdag 7 mei steeg de prijs in New York tot $8.610 per ton.

Dit is een veel kleinere stijging dan op de Britse markt. Ondanks de fors hogere prijs op het dieptepunt van de markt was de correctie op de Londense beurs veel groter. De recentste slotkoers van £7.999 is bij de huidige wisselkoersen gelijk aan $9.986.

Verschil neemt toe                                                                        
Daarmee stijgt het verschil tussen de Britse en Amerikaanse Cacaomarkt tot $1.376. Nu is de cacaoprijs in de regel hoger in Europa en loopt het verschil wel vaker op. Zo ontstond op 4 januari 2024 een verschil van 5,5% of in absolute getallen $260.

Sinds de prijs begin dit jaar aan zijn opmars begon, lopen de markten veel sterker uiteen. In absolute termen is dit logisch. Als de prijzen van cacao hoger zijn, dan groeit ook het absolute prijsverschil tussen de markten. Opmerkelijker is dat ook de relatieve verschillen toenemen. Dat is met name zichtbaar op de momenten dat de markt het sterkst uiteen loopt. Zo ontstond er op 24 april al een verschil van 9,4% of in absolute termen $1.145. Op dinsdag 7 maart steeg het verschil in relatieve termen zelfs tot 13,8%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden