Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Kerstvraag rundvlees blijft beperkt

Vandaag 08:00 uur - Matthijs Bremer

De rundvleesprijs blijft vooralsnog redelijk overeind. Dat is het gevolg van de hogere kerstvraag. Toch bieden de feestdagen lang niet het succes dat je zou verwachten. Met name Ierland heeft het zwaar.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese rundvleesprijzen zijn in de weken voor kerst vrij stabiel. De karkasprijs van young bulls van R-kwaliteit is met €1,35 per 100 kilo gedaald. Ondertussen vertoonde de prijs van vlees van O-kwaliteit runderen juist een licht herstel.

Het patroon past bij de naderende feestdagen. Veel luxe vlees van de hogere kwaliteiten is al verhandeld, aangezien dat vlees een wat langere rijptijd heeft. Ondertussen is vlees van O-kwaliteit juist in trek voor de bevoorrading van supermarkten; voor de last minute bevoorrading blijft dit nog altijd gewild. De prijs van magere vleessnippers blijft dalen, maar dat wordt in het O-segment gecompenseerd door een goede verkoop van luxere onderdelen. Met name de afzet van biefstuk van de haas blijft in deze periode van het jaar sterk.

Met name in Zuid-Europa en Duitsland zien we dat de rundvleesprijzen nog blijven stijgen. In deze landen gaat het niet alleen om vlees van O-kwaliteit, maar ook om vlees van R-kwaliteit van young bulls. In deze landen is de vraag naar luxer rundvlees in deze periode van het jaar bij uitstek sterk.

Gemiddeld gezien houden de feestdagen de rundvleesprijs redelijk overeind. Toch is de vraag niet zo sterk als in voorgaande jaren. Vleeshandelaren geven aan dat er in de vorige jaren veel vraag naar rundvlees was rond deze tijd van het jaar. Men kreeg volop aanvragen voor grotere volumes en de uitdaging was om aan voldoende product te komen.

Dit jaar is dat anders. Sommige handelaren geven aan hun prijzen van kogelbiefstukken al drie weken te verlagen, terwijl dat bij uitstek een type product is dat in deze tijd van het jaar sterk zou moeten verkopen. Ondertussen blijft de druk op de prijzen van magere rundersnippers nog sterker. Door het grote aantal slachtingen van melkkoeien in de laatste weken is de prijs van dit type product aanzienlijk afgenomen.

Ierse prijzen blijven fors dalen
Opmerkelijk is dat de Ierse rundvleesprijs ondertussen fors afneemt. In week 49 was de karkasprijs van rundvlees van R-kwaliteit sinds de recente topprijs in week 45 met 2,7% gedaald tot €732,42. Ondertussen is de prijs van rundvlees van koeien van O-kwaliteit zelfs met 6,1% gedaald tot €650,49 per kilo. Van het herstel dat zichtbaar is op de Europese markt is in Ierland geen sprake.

De Ierse vleessector heeft duidelijk meer last van de terugval in de consumentenvraag. Dit is mede het gevolg van een lagere vraag uit het Verenigd Koninkrijk. Ingewijden in de markt vertellen dat Britse bedrijven steeds meer vlees buiten de Europese Unie importeren. Sinds de Brexit heeft het land handelsverdragen met Zuid-Amerikaanse landen en Australië afgesloten, en daar weten bedrijven steeds beter gebruik van te maken.

Met name de importen uit Australië vormen een groot voordeel ten opzichte van continentaal Europa, aangezien de importen van de EU uit dit land verwaarloosbaar zijn als gevolg van de zeer stevige importheffingen. Met name Ierland heeft hier last van, aangezien het land ongeveer driekwart van zijn volumes in het buurland afzet. Als gevolg van de vraaguitval ligt de prijs niet meer ver boven het niveau in continentaal Europa. Zo ligt de prijs van Iers stierenvlees inmiddels in lijn met het niveau van de Ierse en Franse prijzen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden