Dossier | Food People

Sabor Verde

Food People Maurits de Koning

'Een avocado hoeft niet milieuonvriendelijk te zijn'

Avocado's hebben een niet al te duurzaam imago. Volgens Maurits de Koning van Sabor Verde hoeft een avocado niet slecht voor het klimaat te zijn. De productie van avocado's verbruikt veel water, maar per calorie omgerekend is het waterverbruik nipt hoger dan het verbruik van andere vruchten. Het probleem ontstaat volgens de Koning door de manier waarop de vrucht wordt geproduceerd.
3 Januari 2025
Dorieke Goodijk Kamelenmelkerij Smits

Food People Dorieke Goodijk

'Kamelenmelk is mooie nichemarkt met kansen'

Begonnen met drie kamelen in 2006, worden er nu meer dan honderd kamelen gehouden bij Kamelenmelkerij Smits, op steenworp afstand van Den Bosch. Het is de enige professionele kamelenmelkerij in Europa. De (rauwe) melk vindt behalve in Nederland aftrek in onder meer Frankrijk en Engeland. Kamelen oefenen ook aantrekkingskracht uit op binnen- en buitenlandse toeristen die activiteiten kunnen doen op de boerderij, zoals kalfjes voeren of kamelenmelkpannekoeken bakken. Ook worden er bedrijfsuitjes georganiseerd en is er een vergaderruimte.  
24 December 2024
621 ferments

Food People Maarten Bezem

Restproducten omzetten tot smaakversterkers

De Romeinen maakten er veelvuldig gebruik van, maar inmiddels is de klassieke vissaus garum een vrijwel vergeten product. Dat is wat 621 Ferments betreft zonde. Oprichters Maarten Bezem (links op de afbeelding) en Merijn van Berlo (rechts op de afbeelding) zien in het product een mooie kans om restproducten te verwaarden.
26 November 2024
Madeleine Gielens

Food People Madeleine Gielens

'Bierbostel opwaarderen tot humane voeding'

MaGie Creations maakt ingrediënten van bierbostel, een restproduct dat na het brouwen van bier overblijft. Het product gaat in Nederland nu nog veelal naar koeien. Omdat bierbostel ook voor mensen hoogwaardige voedingsstoffen bevat, wil MaGie-oprichter Madeleine Gielens daar verandering in brengen.
19 November 2024
Lokalist

Food People Paul van Straaten

Lokalist wil bol.com worden van streekproducten

Na de verkoop van hun succesvolle postbedrijf hebben Paul van Straaten en Richard Nederlof zich nu met Lokalist gestort op het bij elkaar brengen van lokale voedselproducenten (van boeren tot kleine bierbrouwers of paddenstoelenkwekers) en de zakelijke markt. Ook daarmee hebben ze grote ambities. Ze willen Lokalist landelijk uitrollen en de bol.com worden voor producten van voedselmakers en -producenten.
12 November 2024
Mesjokke

Food People Per Vonk

'Mooie maar ook donkere verhaal over cacaosector'

'De oorzaak van de problemen die we nu zien bij de cacaoteelt, is het inkomen van de cacaoteler. Dat is zo minimaal dat er geen cent overblijft om te investeren in de teelt.' Dat zegt Per Vonk, medeoprichter van het Utrechtse Mesjokke chocolade, die zelf een half jaar op een cacaoplantage in Ghana verbleef. In deze aflevering van Food People vertelt hij hoe hij de sector wil hervormen.
5 November 2024
Naturalia

Food People Francesca Paladini

De Nederlandse markt op met Italiaanse producten

Het is inmiddels bijna niet meer voor te stellen, maar 18 jaar geleden was het nog moeilijk om in Nederland aan Zuid-Europese producten te komen. Daarom besloot Francesca Paladini in 2006 samen met haar recent overleden broer Fabio Paladini Naturalia op te zetten. Het bedrijf focuste zich in eerste instantie op het importeren van Italiaanse charcuterie, maar verkoopt inmiddels delicatessen uit Italië en Spanje.
29 Oktober 2024
Stooker Specialty Coffee

Food People Florian Hessel

'Als het gaat om smaak kan koffiewereld écht leveren'

Florian Hessel, medeoprichter van Stooker Specialty Coffee, ziet door de stijging van de koffieprijzen de markt ontwikkelen richting exclusieve koffiesmaken. ‘’Wat we bij natuurwijn en speciaalbier zien, moeten we ook bij koffie creëren.”
22 Oktober 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden