Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Op de kaasmarkt maakt niemand haast

8 Mei 2024 - Wouter Baan

Op de kaasmarkt is al een paar weken lang weinig tot haast niets te beleven. De prijzen zitten op een hellend vlak, hoewel de weg naar beneden langzaam gaat. Kopers en verkopers weten elkaar niet goed te vinden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de kaasmarkt denkt iedereen het zijne ervan. Verkopende partijen zijn niet bereid om er een ratrace naar beneden van te maken, maar kunnen ook niet voorkomen dat de kaasnoteringen langzaam wegzakken. Kopende partijen zijn op hun beurt niet happig om alvast grote volumes te contracteren voor bijvoorbeeld het derde of vierde kwartaal. En in een markt zonder veel aanbodsdruk en weinig vraag valt er voor de handelshuizen logischerwijs weinig te bemiddelen.

De DCA-notering van Goudse kaas staat met €3.820 per ton op het laagste niveau sinds vorig jaar najaar. De foliekaasprijzen raken bovendien steeds verder achterop ten opzichte van Cheddar die wat beter op niveau kan blijven. Dit is op zich ook een logische beweging, want foliekaas was ten opzichte van andere kazen wat overgewaardeerd in de afgelopen maanden.

Jonge uitleverleeftijden
Dat afnemers kort gedekt blijven, komt doordat ze in regel weinig aanleiding zien voor aantrekkende prijzen. Kaas geeft immers de beste valorisatie van melk, waardoor er geen vrees hoeft te zijn of de benodigde volumes wel op de plank komen. Temeer omdat de melkaanvoer toewerkt richting de seizoenspiek in mei. Doorgaans worden in de komende zomermaanden de hoogste volumes geproduceerd. Tegelijkertijd zijn verkopende partijen ook redelijk comfortabel, gezien de voorraden niet overmatig zijn. De uitleverleeftijden voor de foliekazen lopen wel wat op, maar blijven niettemin laag. Naast Nederlandse claimen ook Duitse producenten dat.

Zoals aangegeven blinkt de kaasmarkt uit in rust en veel insiders verwachten dat deze situatie ook de komende zomermaanden doorzet. Wel is iets meer activiteit op mozzarella, als gevolg van de start van het toeristenseizoen in de Zuid-Europese landen. Maar veel heeft het niet om het lijf. De Cheddar zou op basis van een krap aanbod uit Ierland en het VK een impuls kunnen krijgen, maar daar staat een ruimer aanbod uit Polen tegenover. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden