Shutterstock

Opinie Joost Derks

Twee spannende donderdagen voor het pond

1 Mei 2024 - Joost Derks

De Britse centrale bank soteert volgende week donderdag mogelijk al voor op een renteverlaging. Dat kan grote gevolgen hebben voor het pond. Door de lokale verkiezingen van komende donderdag, neemt de politieke onzekerheid rondom de munt ook al toe.

Het Britse pond is in 2024 uit de startblokken geschoten. In januari steeg de munt met 2% ten opzichte van de euro. De belangrijkste reden voor die rally was het vooruitzicht dat de Bank of England (BoE) de beleidsrente later zou verlagen dan de Europese Centrale Bank (ECB). Dit soort rentevoordelen spelen vaak een belangrijke rol op valutamarkten. De kans is echter groot dat handelaren hun visie de komende tijd moeten bijstellen. Half april benadrukte BoE-voorzitter Andrew Bailey dat de Britse inflatievooruitzichten duidelijk afwijken van die in de Verenigde Staten. En enkele dagen geleden merkte medebestuurslid Dave Ramsden op dat de desinflatie in het Verenigd Koninkrijk een flinke inhaalslag maakt.

Omgekeerde wereld: alles wordt goedkoper
Daarmee bedoelt Ramsden dat er allerlei zaken zijn waarbij het zich nu al laat uittekenen dat allerlei prijzen straks minder hard stijgen. In sommige gevallen slaat de prijsstijging zelfs om in een -daling. Omdat de overheid een prijsplafond heeft ingevoerd, zijn huishoudens dit voorjaar bijvoorbeeld al zo'n 12% minder kwijt aan elektriciteit en aardgas. Daarnaast vallen ook de voedselprijzen snel terug. Momenteel is de inflatie nog maar 4%, terwijl dat percentage in het voorjaar van 2023 nog op 19% lag. De inkooptarieven bij voedingsbedrijven wijzen erop dat de inflatie in dit segment de komende maanden richting het nulpunt beweegt. Kerninflatie kwam in maart nog op 4,2% uit, maar alles wijst erop dat dit percentage gaat dalen.

Duidelijk signaal
De wijze waarop verschillende BoE-bestuursleden al praten over de gunstige inflatievooruitzichten, geeft bovendien een heel duidelijk signaal aan valutamarkten. De afgelopen jaren treden bestuurders van de Britse centrale bank namelijk veel minder naar buiten met dit soort opmerkingen over het toekomstige beleid, dan hun collega's bij de ECB of de Federal Reserve. Wie tussen de regels doorleest, ziet dat de beleidsrente in het Verenigd Koninkrijk beduidend eerder gaat dalen dan de Amerikaanse. De afgelopen jaren bewogen de rentestanden in VK en VS juist veelal in tandem. De zinspelingen van Bailey en Ramsden wijzen erop dat de Britse beleidsrente waarschijnlijk in augustus wordt verlaagd. En misschien zelfs al in juni – net als op het Europese vasteland.

Politieke onrust
De BoE-vergadering van volgende week donderdag 9 mei komt hiervoor in ieder geval nog te vroeg. Maar als bij die bijeenkomst naar voren komt dat de zorgen over de Britse inflatie inderdaad snel naar de achtergrond verdwijnen, kan dat bijdragen aan een sentimentsomslag rondom het pond. Die omslag kan overigens komende donderdag al in gang worden gezet. Die dag gaan de Britten naar de stembus voor lokale verkiezingen. Een stevige nederlaag voor de Conservatieve Partij kan de politieke onrust aanwakkeren in de aanloop naar de Lagerhuisverkiezingen, die waarschijnlijk richting het jaareinde plaatsvinden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Een Zwitserse valutaverrassing

Opinie Joost Derks

Frankrijk kiest, euro verliest

Opinie Joost Derks

De riskante meesterzet van de Zweedse centrale bank

Opinie Joost Derks

Hoe snel bouwt de pondstress zich op?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden