Lost Shoe Studios / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Markt niet onder de indruk van kiphervorming Tyson

7 Mei 2024 - Matthijs Bremer

Tyson's resultaten in tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2024 geven gemengde signalen af. Door flink te snijden in de kipafdeling heeft het bedrijf heeft zijn resultaat ten positieve weten te keren. Toch is de markt niet onder de indruk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gisteren (maandag 6 mei) sloot het aandeel 5,5% lager dan voor het weekend op $58,42. Op het dieptepunt stond het aandeel van de vleesgigant gisteren maar liefst 9% lager.

Echt slecht kan Tysons resultaat niet genoemd worden. De winst van het bedrijf nam toe tot $312 miljoen. In het tweede kwartaal van 2023 boekte het bedrijf nog een verlies van $49 miljoen. Met name de prestaties van de kippenafdeling zijn het afgelopen jaar fors verbeterd. In het tweede kwartaal van 2023 boekte de afdeling een winst van $158 miljoen. Een jaar eerder verloor de kippensectie nog $258 miljoen.

Daarvoor waren forse reorganisaties nodig. In totaal sloot het bedrijf zes verwerkingsfaciliteiten in vijf staten om de productie te stroomlijnen. Het bedrijf geeft aan duidelijk op de goede weg te zijn en verwacht de rest van het jaar verder herstel. Op basis van het resultaat heeft Tyson een winstverwachting voor boekjaar 2024 van tussen de $1,4 miljard en $1,8 miljard vastgesteld.

Lagere omzet
Het resultaat lijkt op het eerste oog vooral positief, maar in de praktijk blijken investeerders niet onder de indruk. Dat het aandeel van Tyson toch daalde, komt door een forse omzetdaling van de kippenvleesdivisie. De sluiting van de verwerkingsfaciliteiten heeft geleid tot een daling van de verkoopvolumes van 6,1%. Dit leidde tot een daling van de omzet met 8,4% van $4,43 miljard tot $4,06 miljard.

Dat de productie van kippenvlees zo fors is teruggeschroefd, komt vooral door het bredere macro-economische perspectief. In de Amerikaanse media is te lezen dat de vleesconsumptie door de inflatie van de laatste jaren nog altijd onder druk staat. CEO Donnie King heeft in de toelichting aan de aandeelhouders uitgesproken dat ook Tyson niet immuun is voor macro-economische ontwikkelingen.

Verwachtingen
De daling van het aandeel is daarnaast het gevolg van te hoge verwachtingen. Tysons omzet in het tweede kwartaal kwam uit op $13,07 miljard. Dit is lager dan de verwachtingen van de markt. Gemiddeld gezien verwachtten analisten een omzet van $13,16 miljard, zo blijkt uit data van Factset.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden