8th.creator / Shutterstock.com

Nieuws McDonald's

McDonald’s neemt meer en meer afstand van het rund

16 September 2021

Fastfoodketen McDonald's heeft sinds dinsdag 14 september tijdelijk de 'McPlant' toegevoegd aan het menu. Met de toevoeging van de plantaardige burger op basis van erwteneiwit, die is ontwikkeld in samenwerking met koploper Beyond Meat, zet de fastfoodgigant wederom een stap bij rundvlees vandaan. In de toekomst krijgen de kip, vis en vegetarische producten zelfs de voorkeur op het menu.

De 'McPlant' is het nieuwe, tijdelijke pareltje op de menukaart van McDonald's. De plantaardige burger is in samenwerking met Beyond Meat geproduceerd en daarbij is gekozen voor erwteneiwit als hoofdingrediënt. "We hebben de receptuur samen met Beyond Meat afgestemd op McDonald's. De keuze voor erwteneiwit is vooraf uitvoerig getest en daaruit is gebleken dat de receptuur in de smaak valt", aldus Eunice Koekkoek, hoofd corporate communications bij McDonald's Nederland. Hij doelt daarbij op de tijdelijke introducties in Zweden, Denemarken, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

'Kruisbestuiving niet uit te sluiten'
Met de introductie van de plantaardige burger voegt de fastfoodketen opnieuw een item toe aan het niet-rundvleesmenu; na eerder al de Veggie McKroket en de Veggie McChicken te hebben gelanceerd. Daarbij richt het zich sinds drie jaar steeds meer op de flexitariërs. Het doel is zelfs om de verkopen van rundvleesproducten komende jaren terug te brengen richting 45%, de rest van de verkopen komt dan voort uit kip, vis en vegetarische producten. Op dit moment zit de keten op 50%, vroeger was dat 55%.

Dat McDonald's zich alleen op flexitariërs richt en niet specifiek op vegetariërs of veganisten heeft een simpele reden. "Kruisbestuiving is niet uit te sluiten voor ons", aldus Koekkoek. "De McPlant wordt bereid op een van de grillplaten, waar op dat moment geen rundvleesburger wordt bereid. Maar, de burgers worden wel bereid in een keuken waar ook rundvleesburgers worden gemaakt. Daarom kunnen we kruisbestuiving niet uitsluiten. En, omdat er Cheddar-smeltkaas op zit, is het sowieso niet vegan." De communicatieman noemt hierin overigens wel een groot verschil met Burger King, want daar worden de vegaburgers wel op dezelfde grillplaat bereid.

Tijdelijk op het menu
De McPlant is tot 1 november op het menu te vinden bij 244 van de 254 restaurants in Nederland. Of die daarna terugkomt, houdt Koekkoek nog even in het midden. "We willen een afwisselend en verrassend menu aanbieden, daarom bieden we sommige producten tijdelijk en anderen permanent aan. Tijdens deze periode leren we natuurlijk wel meer over de ervaring van gasten met de McPlant en op basis daarvan besluiten we welke producten vast op het menu komen. Daarom sluiten we zeker niet uit dat de McPlant in de toekomst ook vast op het menu komt."

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Beyond Meat: van sterspeler naar bankzitter

Analyse Beyond Meat

Beyond Meat: van sterspeler naar bankzitter

Beyond Meat breidt assortiment verder uit

Nieuws Beyond Meat

Beyond Meat breidt assortiment verder uit

Tyson Foods gaat strijd aan met Beyond Meat

Nieuws Tyson Foods

Tyson Foods gaat strijd aan met Beyond Meat

Beyond Meat zet grote stappen in fastfoodketen

Nieuws Beyond Meat

Beyond Meat zet grote stappen in fastfoodketen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief