De Nederlandse prijs van varkensonderdelen is deze week redelijk onverwachts gestegen. Extra kerstvraag en goede vraag vanuit de industrie stuwen de prijzen.
De Nederlandse varkensonderdelenprijzen hebben een forse stap omhoog gezet, zo blijkt uit de DCA-varkensonderdelenmonitor. Gemiddeld gezien is de karkasprijs met 2,24 cent per kilo toegenomen. Dat is een duidelijke trendbreuk met de laatste 13 weken. In die periode kwam een verhoging van meer dan een cent in een week niet meer voor. Tot vorige week stond de gemiddelde karkasprijs maar liefst 18,65 cent in de min.
Als je naar het grotere plaatje kijkt, is de verhoging in eerste instantie verrassend. De varkensprijs staat fors onder druk omdat een zeer moeizame vleesafzet wordt verwacht. Door Afrikaanse varkenspest (ASF) kan Spanje ongeveer de helft van zijn export naar derde landen niet continueren. De verwachting is dat Spanje ieder moment aanzienlijke volumes varkensvlees op de Europese markt zal dumpen. Mede hierdoor ging de DCA Beursprijs deze week fors onderuit.
Vraag neemt toe
Voor nu is dat echter nog niet zo ver. De Spaanse markt heeft nog niet echt druk op de markt gezet, en dat verklaart voor een deel waarom de prijzen nog toenemen. Dat komt vooral door een toename van de vraag, waarvoor twee duidelijk aanwijsbare redenen zijn.
Een eerste reden is dat er dit jaar sprake is van een duidelijke kerstopleving. Die ligt ongeveer in lijn met voorgaande jaren. Dit jaar steeg de prijs van de lange haas sinds het begin van de opleving met €1,15 per kilo. Dat komt goed overeen met 2022 en 2023, toen de prijzen met respectievelijk €1,07 en €1,11 stegen. Deze data is nog exclusief de aankomende week, waarin de prijzen over het algemeen ook toenemen. Alleen in 2019 en 2020 steeg de prijs overigens nog sterker.
De tweede oorzaak is dat er tot en met januari nog wel vraag van vleesverwerkers wordt verwacht, met name van de verwerkende industrie, die ook tijdens de feestdagen deels doordraait. Kerst valt dit jaar laat in de week, waardoor de slachterijen al eerder afschalen. Hoewel er nog flink wat vlees op voorraad is, zorgt deze vraag ervoor dat slachthuizen nog wel wat druk kunnen zetten op hun afnemers. Dit verklaart ook de stijging bij atypische kerstproducten zoals spek en buiken.
Het is dan ook de vraag in hoeverre deze stijging beklijft. De verwachting van de markt is dat de opleving tijdelijk van aard is en op zijn laatst begin januari weer tenietgedaan wordt.