Shutterstock

Nieuws CBS

Nederland is de grootste vleesexporteur van Europa

23 Juni 2021

Nederland was vorig jaar de grootste vleesexporteur van de Europese Unie, zowel in waarde (€8,8 miljard) als gewicht (3,6 miljard kilo). Hiervan is 85% in Nederland geproduceerd of verwerkt vlees. De rest betreft wederuitvoer of doorvoer. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland was in 2020 de grootste exporteur van rund- en kalfsvlees, de tweede grootste exporteur van pluimveevlees (na Polen) en de vierde grootste exporteur van varkensvlees (na Spanje, Duitsland en Denemarken). 60% van de Nederlandse verdiensten uit vleesafzet komt uit de export. De rest is voor binnenlandse afzet. De grootste exportlanden, na Nederland, zijn Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken.

Belangrijkste bestemmingen
De belangrijkste bestemmingen voor Nederlands vlees zijn: Duitsland (met name kalfs- en rundvlees), het Verenigd Koninkrijk (vooral pluimveevlees) en China (voornamelijk varkensvlees). Nederland is al decennia een grote vleesexporteur, stelt CBS in een persbericht. "Zo was Nederland al in 2000 de grootste exporteur van de Europese Unie, met een export van 2,4 miljard kilo (€5 miljard)."

De Nederlandse vleesketen is met €8,7 miljard goed voor 1,1% van het Nederlandse bbp en voor 1,3% van de totale werkgelegenheid (98.000 voltijdbanen), zo stelt CBS. "Sinds 2015 is Nederland meer gaan verdienen aan de productie van, en handel in vlees. In 2015 ging het om €7 miljard (1,% van het bbp). Het aandeel van de export in de totale verdiensten aan vlees is gestaag toegenomen van 57% in 2015 tot 60% in 2019."

Levend pluimvee grootste importcategorie
Voor de Nederlandse vleesexport is import van levende dieren nodig, nog te bewerken vlees of veevoedergrondstoffen. Levend pluimvee is de grootste importcategorie (€240 miljoen in 2019, vooral uit Duitsland). Daarna komt maïs (met name uit Oekraïne) en tarwe (vooral uit Frankrijk). Maïs en tarwe leveren als veevoedergrondstoffen een indirecte bijdrage aan de Nederlandse vleesexport. Andere veevoedergrondstoffen zijn ruwe palmolie (met name uit Indonesië en Maleisië) en sojabonen (met name uit Brazilië en de Verenigde Staten).

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Thuis moet vlees ook een luxegevoel geven

Analyse Vleestrends

Thuis moet vlees ook een luxegevoel geven

Kwart vindt dat overheid vlees duurder moet maken

Nieuws Onderzoek

Kwart vindt dat overheid vlees duurder moet maken

Argentijnse maatregelen tonen averechtse werking

Nieuws Argentinië

Argentijnse maatregelen tonen averechtse werking

Kamado wint nog steeds aan populariteit

Achtergrond Barbecue

Kamado wint nog steeds aan populariteit

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief