Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Nederlandse vleesconsumptie daalt weer

Vandaag 15:30 uur - Matthijs Bremer

De Nederlandse vleesconsumptie is in 2025 gedaald, zo blijkt uit data van Wageningen Economic Research (WUR) en wakker dier. Met de daling heeft de vleesconsumptie het laagste niveau bereikt sinds de WUR het begon te onderzoeken. Daarmee is Nederland een dissonant in Europa.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De totale vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland bedroeg in 2024, op basis van karkasgewicht, 74,4 kilo. Dat is een daling van 1,2% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarmee ligt de consumptie op het laagste niveau sinds de WUR de data in samenwerking met Wakker Dier begon te analyseren. Niet eerder noteerde de WUR een totale consumptie van onder de 75 kilo. Uit de cijfers blijkt dat de totale vleesconsumptie tussen 2020 en 2024 met 4,3% is gedaald, ondanks een kleine stijging vorig jaar.

De daling komt niet als een verrassing. Uit eerder onderzoek van AMI bleek ook al dat de Nederlandse vleesconsumptie, in tegenstelling tot vrijwel alle andere Europese landen, afnam. Nederland is in Europees perspectief een duidelijke dissonant. Volgens het Duitse marktbureau steeg de gemiddelde Europese vleesconsumptie met 2 kilo tot 66 kilo per hoofd van de bevolking. Dat is overigens hoger dan het Nederlandse gemiddelde, aangezien AMI met vleesonderdelen rekent en niet op basis van karkasgewicht. De Europese vleesconsumptie neemt voor het eerst in jaren toe.

Vraag varkensvlees daalt het sterkst
De daling in Nederland is toe te schrijven aan een afname van de consumptie van rood vlees. Met name de consumptie van varkensvlees heeft een forse stap terug gedaan. De totale consumptie daalde met 2,8%, oftewel met precies 1 kilo per persoon, van 36,1 kilo naar 35,1 kilo. Daarnaast daalde ook de consumptie van rundvlees met 1,2% tot 14,9 kilo. Wel groeide de consumptie van pluimveevlees met 1,9% tot 22 kilo per persoon.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden