Shutterstock

Nieuws Vlees

Verpakker schuldig aan hoge supermarktprijs?

3 Januari 2022 - Kimberly Bakker

In de Verenigde Staten ligt de schuld van de stijgende prijzen in de supermarkt grotendeels bij de vleesindustrie. Althans, dat vindt president Joe Biden. Volgens hem gebruiken de vier grootste vleesverwerkers hun marktmacht om de prijzen te verhogen en de eigen winstmarges te vergroten. Inmiddels zijn maatregelen aangekondigd.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden geeft vleesverpakkers de schuld van de stijgende prijzen in de supermarkt. De prijsstijgingen van rundvlees, varkensvlees en kippenvlees maken volgens de regering maar liefst 25% uit van de algehele stijging van de voedselprijzen. "De dominante bedrijven in de niet-concurrerende markten profiteren van hun marktmacht om de prijzen te verhogen en tegelijkertijd hun eigen winstmarges te vergroten", zo staat in een persbericht van de regering. Die niet-concurrerende markt slaat op de vleesmarkt, omdat drie maanden terug bekend werd dat slechts vier grote conglomeraten (Tyson Foods, JBS, Marfrig en Seaboard) ongeveer 55% tot 85% van de markt in handen hebben.

'Niets te maken met inputkosten'
Dit wordt ondersteund door de winstcijfers van deze vier bedrijven. Gezamenlijk zijn hun brutowinsten met 120% toegenomen en is het netto-inkomen met maar liefst 500% gestegen. "Sinds het begin van de coronapandemie hebben deze vier bedrijven daarnaast voor meer dan $3 miljard uitbetaald aan de aandeelhouders", aldus de regering. Het argument van hogere inputkosten – zoals arbeidskosten of transportkosten – wordt door de regering tenietgedaan. "De brutomarges zijn met 50% gestegen en de nettomarges met ruim 300%. Als stijgende inputkosten de reden waren, dan zouden winstmarges ongeveer gelijk moeten zijn."

Het zorgt voor een lastige situatie op de vleesmarkt in de Verenigde Staten. Vleesverwerkers behalen recordwinsten, terwijl ze feitelijk minder product verkopen. Tyson Foods illustreerde dit eerder in het afgelopen jaar al. Het foodbedrijf heeft de prijzen voor rundvlees tussen het vierde kwartaal van 2020 en het derde kwartaal van 2021 met 35% verhoogd. "De prijsstijgingen die we zien, zijn niet meer alleen de natuurlijke gevolgen van vraag en aanbod. Ze zijn ook het gevolg van bedrijfsbeslissingen die moeten worden genomen om te profiteren van de marktmacht", aldus de regering Biden.

Maatregelen nemen
Om bovenstaande in dit nieuwe jaar aan te pakken, zijn recentelijk al diverse maatregelen aangekondigd. Zo worden illegale prijsafspraken harder aangepakt en worden antitrustwetten krachtiger gehandhaafd. Daarnaast investeert het Witte Huis honderden miljoen om meer concurrentie in de vleesverwerkende industrie te creëren en wordt ruim $1 miljard uitgegeven om kleine bedrijven te ondersteunen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Vlees & Eiwit

Laag aanbod legt bodem onder varkensvleesmarkt

Marktupdate Vlees & Eiwit

Pluimveevleesmarkt zet stap omhoog

Nieuws Vlees & Eiwit

Productie rundvlees gaat in laatste kwartaal afnemen

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt kent een mooie nazomer

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden